Ministerul Economiei: Fabricarea în comun a transportorului blindat Piranha 5 va fi un impuls pentru relansarea Uzinei Mecanice București

Memorandumul semnat de Ministerul Economiei şi producătorul american de armament General Dynamics European Land Systems (GDELS) trasează liniile directoare ale unui parteneriat strategic sustenabil româno-american şi va reprezenta un impuls pentru relansarea şi retehnologizarea producţiei, dar şi pentru perfecţionarea angajaţilor Uzinei Mecanice Bucureşti (UMB), a anunţat joi Ministerul Economiei, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 12 oct. 2017, 13:39
Ministerul Economiei: Fabricarea în comun a transportorului blindat Piranha 5 va fi un impuls pentru relansarea Uzinei Mecanice București

Guvernul a semnat, marţi, un memorandum cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate 8X8 Piranha la UMB, scrie News.ro.

„Memorandumul de înţelegere şi Acordul de cooperare semnate între compania subordonată ministerului Economiei, Romarm – filiala UMB şi General Dynamics European Land Systems stipulează cooperarea pentru producerea şi livrarea de transportoare auto blindate Piranha 5, în diverse configuraţii, conform cu necesităţile de dotare ale armatei României”, se arată în comunicatul publicat joi.

Înţelegerea între părţile semnatare se va derula în două faze. În prima fază, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea şi fabricarea locală de componente pentru Piranha 5.

„Sub această formă de cooperare va fi livrată prima comandă de vehicule blindate, dintr-un total estimat la 227 de transportoare. Uzina Mecanică Bucureşti va propune iar General Dynamics va selecta până la 25 angajaţi pentru formare la unităţile sale, conform cerinţelor companiei americane”, se arată în comunicat.

Angajaţii UMB se vor şcoli la producătorul elveţian de transportoare blindate Mowag, care aparţine Diviziei de Transportoare Auto GDELS, o unitate de business a General Dynamics Corporation, potrivit iministerului.

„Documentele semnate cu General Dynamics profilează liniile directoare ale unui parteneriat strategic sustenabil, româno-american, în beneficiul industriei naţionale de apărare şi al obiectivelor de înzestrare ale armatei române. Fabricarea în comun a vehiculului blindat Piranha 5 va fi un impuls excepţional atât pentru relansarea şi retehnologizarea producţiei, cât şi pentru formarea şi perfecţionarea angajaţilor Uzinei Mecanice Bucureşti”, a afirmat ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, în cadrul comunicatului.

De asemenea, General Dynamics va asigura retehnologizarea halei de producţie, pregătirea şi integrarea liniei de asamblare a UMB, potrivit Ministerului Economiei.

„În a doua fază, GDELS va constitui o societate română cu răspundere limitată (GDELS ROM SRL) care va iniţia formarea unei societăţi mixte române, împreună cu UMB. Acest joint venture va executa a doua comandă, în calitate de contractant principal, dacă legislaţia şi reglementările româneşti vor permite”, se arată în comunicat.

Creşterea bugetului MApN, începând cu anul 2017, la 2% din PIB, a creat condiţiile pentru iniţierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României şi în concordanţă cu iniţiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020. Unul dintre obiectivele autorităţilor române este modernizarea parcului de transportoare blindate, armata având nevoie de 600-700 de noi astfel de autovehicule.

În afară de General Dynamics, alte două companii sunt în cărţi pentru producerea de transportoare blindate 8X8 pentru Armata Română, finlandezii de la Patria şi grupul german Rheinmetall.

În luna iunie, grupul finlandez Patria, furnizor de soluţii tehnologice pentru apărare, securitate şi aviaţie, a anunţat că a transmis autorităţilor române proiectul conceptului de producţie şi de finanţare a vehicului blindat 8×8 Patria AMV care ar urma să fie produs în România. Conform proiectului, vehiculul blindat 8X8 ar urma să fie produs în România, cu o implicare importantă a industriei româneşti de apărare încă din stadiile iniţiale de implementare. Potrivit companiei, produsul de bază şi derivatele acestuia răspund pe deplin cerinţelor de inter-operabilitate şi standardelor NATO, precum şi solicitărilor tehnice ale Armatei Române.

Anul trecut, Guvernul condus atunci de Dacian Cioloş a anunţat un contract important, ce prevede producerea în România, printr-o societate mixtă – Romanian Military Vehicle Systems – realizată între compania de stat UM Moreni şi grupul german Rheinmetall, a noilor transportoare blindate amfibii 8X8 pentru Forţele Terestre. Compania mixtă ar urma să producă circa 550 de transportoare amfibii, iar circa 50 de blindate Boxer (neamfibii) ale Rheinmetall vor fi importate din Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...