Ministerul Economiei: Plăţile pe Măsura 2 au reînceput. Listele aplicanţilor pe Măsurile 1 şi 2 au fost publicate

Ministerul Economiei a făcut deja primele plăţi din bugetul pe 2021 pentru Măsura 2 - capital de lucru, în cadrul Programului Operaţional Competitivitate, şi a publicat lista integrală a tuturor aplicanţilor pentru Măsurile 1 şi 2, împreună cu statusul la zi, potrivit unui comunicat al instituţiei remis miercuri AGERPRES.
AGERPRES - mie, 31 mart. 2021, 13:08
Ministerul Economiei: Plăţile pe Măsura 2 au reînceput. Listele aplicanţilor pe Măsurile 1 şi 2 au fost publicate

Astfel, poziţia până la care au fost notificate dosarele şi trimise la plată, în cazul în care au fost declarate admise, este 4.500, din 22.226 de firme înscrise pentru ajutor în această schemă.

Potrivit sursei citate, ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE), adică în ordinea în care s-au înscris potenţialii beneficiari.

Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire. Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanţare care să acopere acea sumă.

Ministerul Economiei a întreprins între timp mai multe acţiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat şi pentru grăbirea plăţilor, pentru următoarea perioadă.

„Întârzierea plăţilor a fost cauzată şi de adoptarea târzie a Bugetului 2021, în data de 9 martie. De asemenea, o altă întârziere s-a produs din cauza Hotărârii de Guvern pentru înfiinţarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, instituţia care semnează această schemă de ajutor de stat, adoptată pe 10 martie în şedinţa de guvern, dar publicată în Monitorul Oficial abia pe 17 martie”, se menţionează în comunicat.

Totodată, Ministerul Economiei face apel la beneficiari să grăbească semnarea contractelor de finanţare admise, având în vedere că au doar 20 de zile la dispoziţie pentru acest lucru după primirea notificării.

„Miniştrii Cristian Ghinea şi Claudiu Năsui au semnat ieri un act adiţional prin care 209 milioane de euro au fost suplimentaţi pentru plata Măsurii 2. Astfel, până acum au fost alocaţi 474 de milioane de euro din fonduri europene pentru măsura 2 şi rămân de contractat încă 291 de milioane de euro pentru încheierea măsurii.”, se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru prima dată ministerul publică lista integrală a tuturor aplicanţilor pentru măsurile 1 şi 2, împreună cu statusul la zi.

„Lista o puteţi găsi pe site-ul ministerului. Notă: ‘Acceptat (sau respins) de principiu în lista de aşteptare’ înseamnă că sunt acceptaţi sau respinşi după procesul de evaluare, dar notificările vor fi făcute în limita finanţării europene bugetate.”, potrivit comunicatului.

Ministerul Economiei precizează că ‘Granturile pentru capital de lucru’ se acordă beneficiarilor care au îndeplinit cumulativ unele condiţii. Astfel, aceştia trebuie să fi obţinut certificat de situaţii de urgenţă în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare şi au înregistrat profit operaţional din activitatea curentă (din activitatea de exploatare), în unul din ultimele două exerciţii financiare înainte de depunerea cererii de finanţare pentru obţinerea grantului, potrivit situaţiilor financiare depuse.

De asemenea, trebuie să facă dovada că au dispus de coparticipare(cofinanţare) la constituirea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului pentru capital de lucru şi nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019.

Pe de altă parte, trebuie să facă dovada că menţin sau suplimentează numărul de angajaţi existenţi la data înscrierii electronice pentru o periodă de minim şase luni de la momentul plăţii ajutorului financiar, cu excepţia situaţiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/şi zilieri.

Totodată, suma totală a ajutoarelor de stat primite în cadrul temporar Covid 19 instituit de Comisia Europeană însumată cu cuantumul ajutorului de stat solicitat în cadrul prezentei măsuri nu depăşeşte la nivelul întreprinderii unice, pragul de 800.000 euro, echivalentul în lei.

Te-ar mai putea interesa și
Berceni, Dobroeşti şi Otopeni ies azi din carantină
Berceni, Dobroeşti şi Otopeni ies azi din carantină
Localităţile Berceni, Dobroeşti şi Otopeni ies din carantină joi seara, la ora 22,00, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov, relatează Agerpres....
Șefa FMI a cerut membrilor G20 să adopte un preț minim pentru dioxidul de carbon
Șefa FMI a cerut membrilor G20 să adopte un preț minim pentru dioxidul de carbon
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a cerut joi G20 să adopte un preţ minim pentru dioxidul de carbon, pentru ...
Unul dintre administratorii Electrica și-a dat demisia, după ce am sesizat compania asupra incompatibilității sale cu postul
Unul dintre administratorii Electrica și-a dat demisia, după ce am sesizat compania asupra incompatibilității sale cu ...
Ramona Ungur, administrator neexecutiv independent la Electrica, și-a dat demisia din această poziție, după ce am sesizat ...
Bosch estimează o creștere a vânzărilor de 6% în acest an
Bosch estimează o creștere a vânzărilor de 6% în acest an
Grupul industrial Bosch, cel mai mare furnizor global de componente auto, a anunţat joi că se aşteaptă la o creştere ...