Ministerul Economiei: Transgaz este în pragul finalizării documentaţiei de mediu pentru gazoductul BRUA. Construcţia va începe în noiembrie

Ministerul Economiei a anunţat miercuri că transportatorul naţional de gaze Transgaz este în pragul finalizării documentaţiei de mediu şi sociale pentru proiectul gazoductului Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta statele din regiune de vestul Europei, potrivit News.ro.
Economica.net - mie, 10 mai 2017, 13:32
Ministerul Economiei: Transgaz este în pragul finalizării documentaţiei de mediu pentru gazoductul BRUA. Construcţia va începe în noiembrie

Iulian Butnaru, manager la Unitatea de Management de Proiect (UMP) BRUA, spune că Transgaz cooperează cu Agenţia Naţională de Cadastru pentru clarificarea situaţiei terenurilor pe care le va traversa conducta, scrie News.ro.

”Colaborarea vizează înregistrarea cadastrală a deţinătorilor de terenuri, aşa încât toate persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii şi despăgubiri”, explică Iulian Butnaru, într-un comunicat.

Transgaz se află acum în proceduri de achiziţie pentru materialele necesare construirii gazoductului şi estimează că lucrările vor începe în prima parte a lunii noiembrie din acest an, adaugă managerul UMP BRUA.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a analizat miercuri, la Ministerul Economiei, evoluţia proiectului gazoductul strategic. Acesta va avea 529 km pe teritoriul ţării noastre, va traversa 11 judeţe, 79 de localităţi şi circa 20.000 proprietăţi private.

Mihnea Crăciun, directorul adjunct BERD România, că banca este gata să ofere în continuare consultanţă şi finanţare pentru proiectul strategic care va conecta Bulgaria, România, Ungaria şi  Austria.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Petre Nicolescu afirmă că proiectul se află în grafic.

”În limitele noastre de competenţă, încercăm să abordăm eventualele obstacole din calea BRUA, să le clarificăm şi să le eliminăm”, spune reprezentantul Ministerului Economiei.

 Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat la începutul acestei luni că a cerut producătorului de gaze Romgaz, controlat de stat, să construiască depozite de gaze pe traseul conductei BRUA.

În luna martie, Ministerul Energiei a emis autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA. 

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară, termenul de finalizare al Fazei I fiind, conform calendarului, anul 2019.

Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

Odată pus în funcţiune, BRUA va putea fi şi un debuşeu pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, ”fapt ce ne va apropia şi mai mult de obiectivul de a fi un hub energetic şi pol de stabilitate în regiune”, susţine ministrul. 

Proiectul BRUA a apărut după eşecul Nabucco şi presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro.

Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forţa de muncă din România.

Comisia Europeană a validat, pe 19 ianurie 2016, finanţarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul naţional de transport a gazelor naturale românesc pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1.

Astfel, Transgaz dispune de o parte din finanţarea necesară pentru a realiza lucrările pe teritoriul României.

Prin această conductă ar urma să fie transportate spre Austria şi alte state vest-europene şi gazele extrase din Marea Neagră. 

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...