Ministerul Educaţiei a primit două oferte pentru conectarea la internet a peste 2.400 de şcoli

Consorţiile formate din Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom au depus oferte pentru conectarea la internet a unui număr de 2.446 şcoli, valoarea contractului fiind estimată la 148,6 milioane de lei (34,2 milioane de euro).
Economica.net - lun, 06 mai 2013, 09:34
Ministerul Educaţiei a primit două oferte pentru conectarea la internet a peste 2.400 de şcoli

Ofertele au fost depuse la finele lunii martie, conform datelor Ministerului Educaţiei.

În luna octombrie 2012, Ministerul Educaţiei a anunţat că va organiza, în 4 decembrie, o licitaţie pentru cumpărarea echipamentelor şi serviciilor IT&C necesare conectării la internet a unui număr de 2.446 şcoli.

În urma unor cereri depuse de Arcole International SRL, Creativ TSD Business SRL şi Alcatel-Lucent România SRL, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a hotărât, în noiembrie, suspendarea licitaţiei organizată de Ministerului Educaţiei.

Alcatel-Lucent România a arată în cererea înaintată că, prin precizările extrem de detaliate exprimate în caietul de sarcini, cerinţele referitoare la anumite echipamente devin restrictive şi conduc la eliminarea de soluţii competitive atât din punct de vedere funcţional, cât şi comercial.

La rândul ei, Arcole International SRL şi-a motivat contestaţia prin faptul că modalitatea de întocmire a documentaţiei licitaţiei „este de natură să creeze o înţelegere ambiguă a acesteia, dar şi adevărate dezavantaje competitive pentru mulţi operatori economici, indiferent de forma de asociere”.

Prin cererea depusă, Creativ TSD Business a susţinut că, în urma analizei documentaţiei licitaţiei, au fost identificate abateri grave care încalcă prevederile legale privind achiziţiile publice, printre care se numără introducerea unor criterii abuzive de evaluare şi încălcarea principiului liberei concurenţe şi favorizarea unui anumit producător de echipamente tehnice, în speţă Cisco.

Ulterior, primele două companii şi-au retras contestaţiile.

La începutul lunii decembrie 2012, CNSC a admis cererea Creativ TSD Business şi a solicitat Ministerului Educaţiei să modifice documentaţia de atribuire în conformitate cu prevederile legislaţiei achizţiilor publice. În acelaşi timp, CNSC a respins solicitarea privind anularea procedurii de atribuire.

Spre finele aceleiaşi luni, Creativ TSD Business a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia CNSC din luna decembrie, pe care o considera ca fiind „netemeinică şi nelegală”. Cererea a fost respinsă în a prima parte a lunii februarie a acestui an.

După modificarea caietului de sarcini, Ministerul Educaţiei a stabilit ca termen limită pentru depunerea ofertelor data de 28 martie.

Denumit „Internet în şcoala ta”, scopul proiectului constă în facilitarea accesului public a instituţiilor de învăţământ „în zonele de eşec ale pieţei – zone rurale şi mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicaţii” – prin creşterea utilizării IT&C, susţinerea conectării la broadband, precum şi prin consolidarea infrastructurii IT&C.

„Obiectivul general va fi atins prin conectarea a 2.446 şcoli din mediul rural şi mic urban la Internet prin conexiune broadband, creşterea utilizării IT&C şi facilitarea accesului la Internet pentru 714.339 elevi şi 56.203 profesori din mediul rural şi mic urban, creşterea utilizării IT&C şi facilitarea accesului la resursele educaţionale în inspectoratele şcolare judeţene şi reducerea decalajului educaţional dintre mediile urban – rural în domeniul utilizării IT&C şi al accesului conexiunilor Internet”, se arată în anunţul de participare la licitaţie.

Cu o durată de 6 luni, contractul va fi finanţat din sume de la bugetul de stat şi fonduri nerambursabile.

Cu sediul în Ploieşti, Asesoft International şi-a început activitatea în 2001, a raporat afaceri de 110,3 milioane de lei în 2011 şi este controlată de Minasee Holdings Ltd (Cipru) – 99,42856% şi Cristian Năstăsoiu – 0,57144%. Obiectul principal de activitate este realizare de aplicaţii software la comandă.

Firma a fost parte a grupului de firme Asesoft, înfiinţat Sebastian Ghiţă, în prezent deputat PSD, şi omul de afaceri Iulian Stanciu.

Contactat de MEDIAFAX, Ghiţă a declarat că vândut participaţiile deţinute la firmele din grupul Asesoft în urmă cu doi ani, fără a preciza şi cumpărătorul.

Parte a grupului France Telecom, Orange România este cel mai mare operator local de telefonie mobilă, cu afaceri de 913 milioane de euro şi 10,3 milioane de clienţi la finele anului 2012.

Omnilogic a fost înfiinţată în 1992 şi este unul dintre cei mai mari distribuitori IT&C de pe piaţa românească, cu afaceri de 234,35 milioane de lei în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Asociaţii firmei sunt GT Holding GmbH Austria – 50% şi Camps Bay Invest AG (Liechtenstein) – 50%.

Avitech Co. SRL este controlată de Avitech (Overseas) Co Ltd (Cipru) – 60%, Eaglelink Corporation Limited (Cipru) – 14,96% şi Zonix Investments Limited (Cipru) – 25,04%.

Avitech are ca obiect de activitate comerţul cu componente şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii şi a consemnat, în 2011, afaceri de 70,73 milioane de lei şi un profit net de 150.270 lei.

Romtelecom este unul dintre cei mai importanţi opertori locali de telecomunicaţii. În 2012, veniturile companiei au scăzut cu 5,4%, la 619,6 milioane euro. Acţionarii operatorului sunt grupul elen OTE – 54,01% şi Ministerul pentru Societatea Informaţională – 44,99%.

Te-ar mai putea interesa și
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile din ‘Cyberpunk 2077’ nu au fost detectate deoarece clujenii au mințit compania producătoare
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile ...
Jocul video Cyberpunk 2077, dezvoltat de CD Projekt Red din Polonia și lansat în decembrie 2020, a fost foarte așteptat de gameri, pentru că promitea o grafică senzațională, experiențe noi,......
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng ...
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...