Ministerul Energiei a notificat oficial Primăria Capitalei în privinţa fuziunii ELCEN-Termoenergetica

Ministerul Energiei a notificat oficial Primăria Capitalei în legătură cu propunerea de fuziune dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A, aprobată în Guvern printr-un Memorandum.
AGERPRES - mar, 13 feb. 2024, 15:05
Ministerul Energiei a notificat oficial Primăria Capitalei în privinţa fuziunii ELCEN-Termoenergetica

„Ministerul Energiei a notificat Primăria Generală privind Memorandumul aprobat în cadrul şedinţei Guvernului României din data de 31.01.2024, ce are ca temă: Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în Municipiul Bucureşti, în vederea utilizării optime a resurselor de energie şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului, sănătăţii populaţiei şi dezvoltării durabile. În contextul măsurilor stabilite în secţiunea a doua a Memorandumului recent aprobat, se solicită Primăriei Municipiului Bucureşti să transmită un punct de vedere către Ministerul Energiei. Acesta ar trebui să reflecte acordul de principiu (neangajant) pentru fuziunea dintre Societatea Electrocentrale Bucureşti S.A. (ELCEN) şi Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. (C.M.T.E.B.)”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort, transmis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, scopul fuziunii este de a asigura crearea unui serviciu public integrat de alimentare cu energie termică, operat printr-un sistem centralizat şi integrat de energie termică (SACET) în Municipiul Bucureşti.

„Ieri au rămas fără căldură şi apă caldă peste 200.000 de bucureşteni, din aproape 1500 de blocuri. Este pur şi simplu inadmisibil. Noi facem tot ceea ce depinde de Ministerul Energiei pentru rezolvarea acestei probleme, alocând bani din Fondul pentru Modernizare atât pentru modernizarea CET-urilor, cât şi pentru reabilitarea reţelei. Am lansat deja de două săptămâni un apel de peste jumătate de miliard de euro pentru investiţii în reţele de termoficare, cu alocarea fondurilor pe principiul primul venit – primul servit. Din păcate, până astăzi, Primăria Municipiului Bucureşti nu a depus niciun proiect, deşi problema este extrem de gravă. La fel de grav este şi faptul că Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale, datorează la zi ELCEN, companie a Ministerului Energiei, aproximativ 800 de milioane lei. Îl invit pe primarul Nicuşor Dan să găsim împreună o soluţionare rapidă a nevoilor bucureştenilor. Trebuie să lucrăm în echipă pentru a ne asigura că bucureştenii trăiesc în 2024 la standardele unei capitale europene, beneficiind de apă caldă şi căldură. Investiţia în modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică nu este doar o necesitate tehnică, ci şi o obligaţie morală faţă de bucureşteni”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Oficialul a menţionat că soluţia optimă pentru Bucureşti este existenţa unei singure companii pentru producţie, transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic pentru apă caldă şi căldură.

„Aşa vom putea reduce facturile bucureştenilor cu întreţinerea, ca Gigacaloria să fie 400 lei ca la Oradea, nu 1.000 de lei ca în Bucureştiul de azi. Se poate face până în 2025, totul e să vrea şi Primăria Bucureşti. Sistemul integrat este singura soluţie durabilă pentru a asigura bucureştenilor căldură şi apă caldă în casele lor, dar este şi o oportunitate pentru a permite Primăriei Generale să îşi crească bugetul de investiţii pe termen mediu şi lung, să gândească şi să acţioneze strategic. Îl aştept pe Nicuşor Dan la masă să punem pe hârtie toţi paşii următori şi să găsim soluţii”, a spus Burduja.

Ministerul Energiei precizează că, până în prezent, apelul făcut la adresa edilului Capitalei nu a primit niciun răspuns.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața din România, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, consultate......
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul ...