Ministerul Energiei cere Concurenţei să analizeze preţul uraniului livrat de canadienii de la Cameco către Nuclearelectrica

Ministerul Energiei a solicitat Consiliului Concurenţei realizarea unei analize privind preţul la care compania canadiană Cameco livrează minereu de uraniu către Nuclearelectrica, se arată într-un comunicat al ministerului.
Economica.net - mar, 27 dec. 2016, 14:17
Ministerul Energiei cere Concurenţei să analizeze preţul uraniului livrat de canadienii de la Cameco către Nuclearelectrica

Aceasta în contextul în care, anul trecut, Nuclearelectrica a reziliat contractul cu Compania Naţională a Uraniului pentru achiziţia minereului de uraniu, în favoarea companiei Cameco, care a cerut un preţ mai mic.

‘Ministerul Energiei a sesizat Consiliul Concurenţei privind necesitatea efectuării unei analize a condiţiilor de piaţă pentru produsele obţinute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de construcţie a preţurilor de comercializare, analiză care ar putea să prevină o practică anticoncurenţială, respectiv abuzul de poziţie dominantă din partea unui furnizor calificat al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN), respectiv Cameco Corporation’, se arată în comunicatul ministerului.

Oficialii instituţiei arată că există indicii potrivit cărora condiţiile de piaţă pentru furnizarea combustibilului nuclear necesar SNN sunt potenţial grevate de preţuri conjuncturale şi că nu sunt create premisele pentru asigurarea unei surse constante, la un preţ predictibil pe termen lung pentru acest produs.

‘Ministerul Energiei îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că existenţa unor potenţiale practici concurenţiale neloiale ar putea conduce în timp, pe de-o parte, la riscul de incapacitate de funcţionare a producătorului român de profil, Compania Naţională a Uraniului (CNU), şi, pe de altă parte, la riscul vizând siguranţa pe termen lung în furnizarea combustibilului nuclear pentru CNE Cernavodă. Acest fapt ar ameninţa funcţionarea ciclului nuclear integrat al ţării noastre, un avantaj cert al României în spaţiul European. În acelaşi timp, ar putea fi afectată şi competitivitatea pieţei naţionale de electricitate, pe termen lung, în contextul impactului asupra CNE Cernavodă’, mai spun oficialii ministerului.

Potrivit acestora, Guvernul României, prin Ministerul Energiei, a depus eforturi deosebite, în cursul anului 2016, pentru sprijinirea CNU, acordând inclusiv un ajutor de salvare în valoare de 62 de milioane de lei.

‘Pentru asigurarea funcţionării CNU pe termen lung, este imperios necesară asigurarea tuturor condiţiilor de concurenţă loială în piaţa de profil, care să confere participanţilor, inclusiv CNU, posibilitatea de a-şi valorifica de o manieră corectă avantajele competitive în relaţia cu beneficiarul final. Ministerul Energiei militează pentru păstrarea pe piaţă a produselor din uraniu ale capacităţilor naţionale de producţie în domeniu, în condiţii de eficienţă economică şi concurenţă comercială corectă, cu scopul de a oferi securitate şi stabilitate în aprovizionarea SNN cu materia primă necesară pentru fabricarea combustibilului nuclear şi pentru a menţine, în acest fel, ciclul nuclear integrat deschis al României’, se mai arată în comunicat.

Totodată, Ministerul Energiei doreşte evitarea unei situaţii de poziţie dominantă din partea unor terţi actori din piaţă, care s-ar putea manifesta prin practicarea unor preţuri de ruinare cu consecinţe deosebit de grave pentru asigurarea securităţii în aprovizionarea cu materie primă necesară fabricării combustibilului nuclear.

‘Reamintim că, în baza analizelor efectuate în contextul elaborării noii Strategii Energetice a României pentru perioada 2016-2030, cu tendinţe pentru 2050, rolul componenţei nucleare în asigurarea necesarului de energie al ţării este deosebit de important în special după anul 2025, ceea ce impune inclusiv salvgardarea condiţiilor unei pieţe funcţionale a materiilor prime de interes strategic’, au adăugat oficialii ministerului.

În noiembrie, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara că preţul cerut de Cameco este semnificativ mai mic decât cel cerut de CNU.

‘Singura aşteptare pe care o avem de la CNU este să îşi onoreze contractele, iar preţul să fie cel de pe piaţă, nu putem accepta preţuri mai mari. Preţul cerut de Cameco este semnificativ mai mic decât cel ofertat de CNU. Cameco şi CNU sunt furnizorii calificaţi de unde putem cumpăra materia primă, care este un produs pe care nu îl putem cumpăra de la oricine de pe piaţă’, a adăugat Lulache.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...