Ministerul Energiei: Complexul Energetic Oltenia este victima unui şir lung de greşeli de management

Complexul Energetic Oltenia este victima unui şir lung de greşeli de management dublate de ingerinţe în actul decizional şi ambiţii personale, la care se adaugă o lipsă de asumare a planurilor de restructurare necesare de foarte multă vreme, a declarat secretarul de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu, potrivit unui comunicat al instituţiei, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 19:16
Ministerul Energiei: Complexul Energetic Oltenia este victima unui şir lung de greşeli de management

Grupul de lucru Lignit din Comitetul de coordonare pentru activitatea minieră s-a reunit marţi, 19 aprilie, la Ministerul Energiei, sub coordonarea secretarului de stat, Corina Popescu. Membrii grupului de lucru au prezentat perspectiva de dezvoltare a sectorului lignit, iar oficialul ministerului a cerut ‘un material consistent’ care să poată sta la baza unei strategii de dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia şi a sectorului de lignit, se arată în comunicat.

‘Complexul Energetic Oltenia este victima unui şir lung de greşeli de management, dublate de ingerinţe în actul decizional şi ambiţii personale, la care se adaugă o lipsă de asumare a planurilor de restructurare necesare de foarte multă vreme. Am luat act de faptul că fosta conducere a adus compania pe marginea prăpastiei prin modul în care a înţeles să conducă activitatea, dar acest fapt nu scuză în niciun fel actuala conducere. Săptămâna trecută, după ce a eşuat în a prezenta planurile de redresare necesare companiei, am rugat conducerea CEO să revină la minister cu documentaţia completată. Şi de data aceasta au venit cu materialele din care lipsesc informaţii importante pentru luarea unei decizii, ca de exemplu costul pe tona de cărbune exploatată. Chiar dacă pot înţelege factorii obiectivi care intervin atunci când încerci să repari ce au stricat alţii în ani de zile, nu susţin indeciziile şi fuga de responsabilitate în actul de management’, a spus Corina Popescu, la finalul întâlnirii.

Aceasta a avertizat conducerea CEO că joi 28 aprilie este ultimul termen până când sunt aşteptate planurile complete pe baza cărora se vor fundamenta deciziile în ceea ce priveşte viitorul companiei.

‘Este un ultim avertisment pe care îl dăm conducerii Complexului Energetic Oltenia şi aşteptăm până joi, 28 aprilie, planurile complete pe baza cărora se vor fundamenta deciziile în ceea ce priveşte viitorul companiei. CEO este o companie care are potenţialul să îşi revină rapid financiar, are la îndemână instrumentele necesare, mai rămâne ca aceia care conduc complexul să îşi asume şi munca necesară. Nu avem de-a face cu o companie care să se îndrepte spre insolvenţă, ba dimpotrivă, aşa că le cerem celor din conducere să dovedească faptul că merită că conducă societatea sau să se dea la o parte’, a adăugat secretarul de stat.

În cadrul discuţiilor de la Ministerul Energiei, Corina Popescu le-a transmis reprezentanţilor CEO că rapoartele care rezultă în urma acestor grupuri trebuie să fie nişte materiale consistente, iar deciziile să se bazeze pe studii bine fundamentate.

Directorul General al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, şi-a asumat realizarea unui ‘raport final profesionist’, bazat pe un studiu serios asupra sectorului.

De asemenea, reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia în grupul de lucru Lignit au solicitat extinderea grupului, prin cooptarea mai multor specialişti pentru finalizarea raportului cu privire la situaţia sectorului lignit.

În prezentarea făcută marţi în Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, membrii grupului de lucru lignit au expus o analiză a activităţii Diviziei Miniere, pe zone de interes: zona Rovinari, zona Jilţ, zona Motru, UMC Peşteana şi UMC Husnicioara, cu măsurile necesare pentru dezvoltarea acestora.

Potrivit sursei citate, obiective ale activităţii miniere din cadrul CEO (Divizia Minieră) prevăzute de membrii grupului de lucru lignit sunt: stabilirea unui program de reorganizare şi restructurare a activităţii miniere cu scopul de a reduce costurile şi de a îmbunătăţi eficienţa operaţională; îmbunătăţirea accesului la terenurile libere de sarcini tehnologice din faţa fronturilor de lucru pentru excavatoarele din prima treaptă de lucru la UMC Jilţ Nord, UMC Jilţ Sud, UMC Tismana, UMC Pinoasa, UMC Roşia.

De asemenea, se doreşte desfăşurarea activităţii miniere în condiţii de conformare la normele impuse de legislaţia de mediu în vigoare, analiza modernizării echipamentelor tehnologice realizate până în prezent şi continuarea modernizării fluxurilor tehnologice în vederea creşterii fiabilităţii şi performanţelor acestora şi examinarea posibilităţii de introducere a unor tehnici alternative de reducere a poluării.

Grupul de lucru lignit se va reuni din nou săptămâna viitoare, pe data de 28 aprilie, când membrii acestuia vor prezenta raportul final cu privire la starea sectorului lignit.

Activitatea de extracţie a lignitului în Bazinul Minier al Olteniei se desfăşoară pe teritoriul a trei judeţe, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, în 17 perimetre miniere, dintre care 16 exploatate prin lucrări miniere la zi şi un perimetru exploatat prin lucrări miniere subterane.

Capacitatea de producţie proiectată este de 35 de milioane tone pe an de lignit energetic din care 98,6% în exploatări la zi şi 1,4% în exploatări subterane, fiind determinată de dotarea tehnică, baza materială şi condiţiile tehnologice.

Consumatorii lignitului exploatat în aceste perimetre sunt termocentralele Rovinari, Turceni, Craiova şi Işalniţa, precum şi centralele termice CET Halânga, CET Govora, CET Arad, CET Oradea, COLTERM Timişoara, UATA Motru şi instituţiile publice şi consumatorii casnici din regiune.

Nivelul producţiei de lignit înregistrat de Complexul Energetic Oltenia în anul 2015 a fost de 22,405 milioane de tone de cărbune.

Complexul Energetic Oltenia nu se închide şi nu s-a discutat niciodată despre închiderea lui, le-a spus luni ministrul Economiei, Costin Borc, minerilor care au protestat în Piaţa Victoriei, care în prima fază l-au aplaudat, pentru ca la final să îl huiduie.

Câteva sute de mineri şi energeticieni au protestat, luni, în Piaţa Victoriei din Capitală. Ei au avut bannere pe care scria ‘ANRE, de ce opriţi mina Gorjului? Siguranţa energetică a ţării în pericol’, ‘Către FMI. Noi suntem români. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni’, ‘Certificatele verzi din România aduc în Gorj sărăcia’. De asemenea, aceştia au purtat veste pe care era inscripţionat mesajul: ‘Certificatele verzi, subvenţii din banii românilor pentru regenerabile’.

Membrii Federaţiei Naţionale Mine Energie au plecat luni, 11 aprilie, într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti, protestând faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a sistemului energetic, în general.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activităţii în fiecare dintre sucursalele/subunităţile sale, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajaţi de la cele două sucursale din Craiova – SE Craiova II şi SE Işalniţa – vor intra în şomaj.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...