Ministerul Energiei: Firme româneşti ar putea prelua companii energetice din Republica Moldova

Companiile româneşti sunt invitate să participe la programul de privatizare pregătit de Ministerul Economiei din Republica Moldova pentru a doua jumătate a anului curent, a declarat Octavian Calmîc, ministrul Economiei de peste Prut.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 15:45
Ministerul Energiei: Firme româneşti ar putea prelua companii energetice din Republica Moldova

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Economiei din România, omologul român Alexandru Petrescu şi Octavian Calmîc au discutat, în cadrul unei întâlniri, despre stadiul şi importanţa consolidării relaţiei bilaterale în plan economic şi comercial pentru mediile de afaceri din cele două state.

Ministrul Alexandru Petrescu a reconfirmat susţinerea României pentru parcursul european al Republicii Moldova, apreciind, totodată, nivelul atins de relaţiile bilaterale economice şi demersurile concrete pentru derularea proiectelor comune, mai ales pe palierul economic, unde pot fi implementate multe parteneriate până la atingerea nivelului maxim de colaborare.

‘Este esenţial pentru mine să dăm substanţă şi să concretizăm cât mai mult proiectele pe care le avem pe agenda comună. Consider foarte importantă eficientizarea realizării proiectelor majore în domeniile gazelor naturale şi energiei electrice. Ţin să subliniez că pentru finalizarea interconectării reţelelor de transport energie, un obiectiv strategic pentru ambele state, am alocat resurse financiare importante şi am instituit toate mecanismele inter-instituţionale necesare’, a precizat ministrul român al Economiei.

Conform comunicatului, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a prezentat proiecte economice şi financiare importante pe care Republica Moldova doreşte să le promoveze în mod prioritar în relaţia cu România.

Cu acest prilej, au fost invitate companiile româneşti să investească şi să participe la programul de privatizare pregătit de Ministerul Economiei din Republica Moldova pentru a doua jumătate a anului curent.

‘Cei doi demnitari au convenit, cu această ocazie, ca desfăşurarea Comisiei Mixte de cooperare economică la Bucureşti să aibă loc în semestrul al-II-lea al acestui an, ca expresie a îmbunătăţirii colaborării cu Republica Moldova, care rămâne o prioritate pentru România. România este primul partener comercial al Republicii Moldova. La finele anului 2016 comerţul bilateral a înregistrat un volum de 1,38 miliarde dolari. Se remarcă o uşoară creştere a acestuia cu 2,35%, pe fondul majorării exportului român cu 1,49% (0,8 miliarde dolari) şi a importului cu 3,68% (0,5 miliarde dolari)’, menţionează sursa citată.

Republica Moldova se menţine pe locul 4 (cu o pondere de 5,24%) ca destinaţie extracomunitară pentru produsele româneşti, după Turcia (1,3 miliarde dolari), SUA (0,7 miliarde dolari) şi Federaţia Rusă (0,7 miliarde dolari). Ca furnizor pentru piaţa română, produsele din Republica Moldova ocupă locul 8 (cu o pondere de 3,23%) pe spaţiul necomunitar, după China, Turcia, Federaţia Rusă, Kazahstan, Ucraina, SUA, Coreea de Sud.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...