Ministerul Energiei: Incidentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească. Firmele româneşti sunt pregătite să asigure consumul

Ministrul Energiei Toma Petcu a convocat miercuri o întâlnire cu principalii operatori din domeniul producerii, înmagazinării şi distribuţiei de gaze naturale, în urma căreia a anunţat că societăţile din sectorul gazelor naturale sunt pregătite să asigure consumul în perioada sărbătorilor de iarnă, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 13 dec. 2017, 16:07
Ministerul Energiei: Incidentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească. Firmele româneşti sunt pregătite să asigure consumul

De asemenea, în cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a adus în discuţie şi incidentul produs marţi la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria, pentru a evalua eventualele consecinţe asupra României, potrivit News.ro.

„Toţi factorii prezenţi în întâlnire au fost de acord că evenimentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească”, arată Ministerul Energiei într-un comunicat.

Scopul întâlnirii, care a avut loc la sediul ministerului, a fost evaluarea aplicării programului de iarnă de la începutul sezonului rece până în prezent, dar şi pregătirea perioadei sărbătorilor de iarnă.

„Am vrut să avem această întâlnire pentru a ne asigura că în perioada Crăciunului şi a trecerii în noul an toţi operatorii îşi îndeplinesc atribuţiile stabilite prin programul de iarnă. De asemenea, am vrut să corelăm prognozele meteorologilor pentru următoarele săptămâni cu datele la zi ale companiilor care produc, înmagazinează şi distribuie gaze naturale. Concluzia întâlnirii a fost că întregul lanţ de aprovizionare cu gaze funcţionează la parametrii normali, iar operatorii sunt pregătiţi să asigure consumurile mai mari specifice sfârşitului de an”, a declarat ministrul Petcu.

În această perioadă, consumul mediu zilnic al României este de circa 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu 10 milioane de metri cubi mai puţin decât estimarea de consum pentru luna în curs.

Ministerul italian al Dezvoltării Economice a declarat marţi starea de urgenţă cu privire la gazele naturale, după explozia la terminalul din Austria, precizând totodată că va compensa scăderea importurilor din stocuri italiene.

Explozia care a avut loc marţi dimineaţa s-a soldat cu un mort şi 18 răniţi, potrivit salvatorilor, şi provoca temeri şi cu privire la perturbarea aprovizionării Croaţiei.

Explozia – de origine accidental, potrivit poliţiei – a avut loc la terminalul de la Baumgarten, în apropierea frontierei slovace, şi a fost urmată de un incendiu care a fost controlat rapid.

Gazoductul de la Baumgarten către Germania nu a fost afectat.

Explozia a avut loc la ora locală 8.45 (9.45, ora României) la Baumgarten, în partea instalaţiei care filtrează gazele naturale, potrivit Gas Connect Austria.

Ea a provocat un incendiu care a putut fi văzut pe o rază de 30 de kilometri, până la Viena. Incendiul a fost controlat după câteva ore.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...