Ministerul Energiei: Propunerea de a creşte numărul administratorilor Electrica a urmărit un plus de valoare managerial

Propunerea venită din partea Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) de creştere de la cinci la şapte a numărului administratorilor Electrica a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregătirii tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 11 nov. 2015, 19:13
Ministerul Energiei: Propunerea de a creşte numărul administratorilor Electrica a urmărit un plus de valoare managerial

‘Cu privire la acuzaţiile care au fost diseminate în spaţiul public în legătură cu solicitarea Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri de a creşte numărul administratorilor Electrica de la cinci la şapte, facem următoarele precizări: ne manifestăm regretul că unele ONG-uri au picat în plasa unor indivizi care, sub spectrul pierderii unor privilegii şi beneficii nesusţinute de prestaţia lor şi pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimţite, a unor indivizi care, sub masca depolitizării, au răspândit informaţii neadevărate despre situaţia de la Electrica. Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi care vizează un nou tip de căpuşare a companiilor de stat sau a banilor acţionarilor’, se precizează în comunicat.

MEIMMMA atrage atenţia asupra faptului că propunerea ministerului de creştere a numărului de membri a fost validată de peste 70% dintre cei prezenţi în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), statul român nedeţinând majoritatea în companie.

‘Propunerea venită din partea ministerului de creştere a numărului de membri AGA de la cinci la şapte a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregătirii tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii. Probabil că am supărat foarte tare pentru că nu am acceptat o majorare a indemnizaţiilor cu 50%, de la 2.000 la 3.000 euro/lună, sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la şedinţele de CA sau la comitetele consultative de câte 1.000 de euro/şedinţă! Care sunt ‘performanţele’ companiei pentru care se solicitau aceste majorări? Din investiţiile angajate, până la 30.08.2015, societăţile din grupul Electrica au realizat investiţii de 279.285.000 lei, adică circa 32% din investiţiile angajate pentru întreg anul 2015 (circa 20% din planul asumat prin IPO) şi propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanţa cu 94%! Lăsăm la latitudinea celor interesaţi să tragă concluziile’, subliniază MEIMMMA.

În plus, ministerul precizează că poate pune la dispoziţia celor interesaţi documente ‘care să stabilească, fără dubiu, adevărul celor susţinute de noi’.

‘În aceste condiţii, ne putem întreba ce interese au oare cei care sunt deranjaţi de poziţia ministerului faţă de imperativitatea îndeplinirii obligaţiilor asumate prin Prospectul de IPO, efectuarea cheltuielilor de mentenanţă pentru siguranţa reţelelor din segmentul de distribuţie, în aşa fel încât situaţii de genul celor de la Carei, când mii de oameni au rămas în beznă în mijlocul iernii, să nu se mai repete sau faţă de necesitatea introducerii unor criterii de performanţă pentru activitatea CA şi a agreării unui plan de management cu ţinte şi termene precise de îndeplinire? Afirmând încă o dată că principiile care ne-au călăuzit în activitatea noastră au fost urmărirea interesului statului român, transparenţa deciziilor, respectul faţă de toţi investorii, securitatea reţelei energetice şi calitatea serviciilor oferite cetăţenilor, stăm la dispoziţia celor interesaţi cu documente care să stabilească, fără dubiu, adevărul celor susţinute de noi’, încheie MEIMMMA.

Precizările Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri vin în urma solicitării premierului interimar Sorin Cîmpeanu de a clarifica lucrurile.

‘Domnule ministru Gerea, aveţi o problemă la Electrica. Vă rog să clarificaţi această problemă printr-un comunicat de presă’, i-a spus premierul interimar ministrului de resort, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrica, desfăşurată în data de 10 noiembrie 2015, a aprobat câteva modificări ale Actului Constitutiv printre care aceea conform căreia societatea va fi administrată de un Consiliu de Administraţie compus din şapte administratori aleşi de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Societăţii, dintre care cel puţin patru administratori trebuie să fie independenţi şi neexecutivi. Până în prezent, Consiliul de Administraţie al Electrica a fost compus din cinci membri.

Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Electrica, este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Te-ar mai putea interesa și
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit deja 10.000 de utilizatori. Platforma amintită a transmis deja peste 50......
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 – date INS
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 ...
Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ...