Ministerul Energiei va aloca 11,4 milioane de lei pentru exproprieri în perimetrul minier Roşia de Jiu din Gorj

Ministerul Energiei a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern care prevede alocarea a 11,4 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare pentru extinderea lucrărilor de exploatare a lignitului în perimetrul minier Roşia de Jiu din judeţul Gorj.
Economica.net - sâm, 22 iul. 2017, 07:24
Ministerul Energiei va aloca 11,4 milioane de lei pentru exproprieri în perimetrul minier Roşia de Jiu din Gorj

Proiectul prevede acordarea sumei de de 11.469.040 lei, pentru un număr de imobile cu o suprafaţă totală de 139,7871 hectare.

‘Sumele individuale se virează de către Ministerul Energiei, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Societatea Complexul Energetic Oltenia – S.A. la dispoziţia proprietarilor de imobile (…), în vederea efectuării plăţii despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii’, se arată în proiectul de act normativ.

Iniţiatorii explică, în nota de fundamentare, că achiziţia terenurilor din perimetrul minier se desfăşoară cu mari dificultăţi, întrucât proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietăţii. De asemenea, probleme deosebite sunt generate de lipsa actelor de proprietate şi de litigiile dintre moştenitori privind succesiunea asupra bunurilor deţinute în comun.

În aceste condiţii, se înregistrează frecvente staţionări ale utilajelor, manevre repetate pentru schimbarea fronturilor de lucru şi modificări ale circuitelor de transport, care influenţează negativ nivelul producţiei de cărbune şi determină creşterea costurilor de producţie.

‘Activitatea de exploatare a zăcămintelor de lignit este o activitate deosebit de complexă care se desfăşoară pe suprafeţe mari de teren, proprietate privată a cetăţenilor, proprietate publică şi privată a statului aflată în administrare, fapt pentru care operatorul economic implicat în exploatarea zăcământului de lignit întâmpină greutăţi în preluarea terenurilor necesare execuţiei lucrărilor miniere, iar parcurgerea procedurilor de obţinere a acestor terenuri produce întârzieri majore în derularea execuţiei lucrărilor şi pregătirii fronturilor de lucru, implică costuri foarte mari care au ca rezultat creşterea preţului tonei de lignit şi imposibilitatea asigurării cantităţii de lignit necesară producerii energiei electrice’, se mai arată în nota explicativă.

Reprezentanţii ministerului explică faptul că este necesară urgentarea procedurilor de expropriere, pentru a fi pusă în practivă strategia industriei miniere a ţării.

‘Având în vedere punerea în aplicare a Programului de guvernare, a Strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020 corelată cu Strategia industriei miniere, şi luând în considerare necesitatea de a adopta de urgenţă o serie de măsuri în vederea accelerării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică de interes naţional a terenurilor necesare lucrărilor miniere pentru exploatarea zăcămintelor de lignit şi producerii de energie electrică, se impune elaborarea şi promovarea unui act normativ pentru aprobarea amplasamentului şi declanşarea exproprierii tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere, pentru a fi supus aprobării Guvernului’, potrivit notei de fundamentare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...