Ministerul Energiei va angaja un consultant pentru prelucrarea datelor din viitoarea strategie energetică

Ministerul Energiei (ME) lucrează la elaborarea caietului de sarcini pentru angajarea unui consultant care va prelucra datele din viitoarea strategie energetică a ţării, potrivit unui document al instituţiei.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 09:59
Ministerul Energiei va angaja un consultant pentru prelucrarea datelor din viitoarea strategie energetică

Miercuri, oficialii ministerului au avut o primă rundă de discuţii pe marginea elaborării noii Strategii Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, unde au participat reprezentanţi ai unui număr de 32 de asociaţii din sector.

Potrivit minutei întâlnirii, Radu Dudău, consilier al ministrului şi coordonatorul de proiect, a prezentat sectoarele abordate în proiectul de strategie, obiectivele de etapă cu termene de finalizare, precum şi modul de organizare a procesului.

‘Vor fi constituite grupuri de lucru sub egida şi sub coordonarea consiliului consultativ, grupuri care reunesc, după caz, şi membri ai consiliului director şi ai echipei de proiect. Aceste sub-grupuri vor organiza workshop-uri specializate, în intervalul 15 februarie – 15 aprilie, la nivel de sub-sector energetic, în care vor fi cooptaţi specialişti reputaţi din companiile energetice şi din asociaţiile companiilor energetice, asociaţii ale consumatorilor, mediul academic, institute de cercetare, organizaţii neguvernamentale şi think-tank-uri. Fiecare workshop va produce câte un raport sintetic, după un format comun, care va fi apoi integrat într-un document unic’, se arată în documentul citat.

Totodată, se lucrează şi la un caiet de sarcini ‘ce va sta la baza unei achiziţii publice de servicii de consultanţă pentru modelarea cantitativă necesară elaborării strategiei, cu menţiunea că Strategia Energetică a României este un document asumat de ME’, se mai precizează în document.

Finalizarea caietului de sarcini ar urma să aibă loc la mijlocul lunii februarie, urmând ca, până la 15 aprilie, să fie finalizată procedura de selecţie a consultantului. Până la 31 august vor fi finalizate draftul sintetic al noii strategii şi anexele sale, urmând ca validarea acestuia să aibă loc până la 15 septembrie 2016.

Vor fi cerute consultantului scenarii definite prin presupunerea unor seturi diferite de politici energetice în orizontul de timp al strategiei, precizează ministerul.

Primul este scenariul de referinţă, care presupune ‘îngheţarea’ obligaţiilor de politici energetice şi de mediu la nivelul actual (inclusiv ţintele pentru anul 2020), scenariul Politici 2030, care presupune asumarea tuturor ţintelor din Cadrul energie-mediu 2030, inclusiv al celor privind sursele de energie regenerabilă şi eficienţă energetică; scenariul neutral, care presupune asumarea ţintei 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi ‘neutralitate” faţă de opţiunile tehnologice care permit încadrarea mixului energetic românesc în acel obiectiv.

‘De asemenea, va fi solicitat şi un scenariu de preţ scăzut al petrolului, de tipul celui utilizat de Agenţia Internaţională pentru Energie în ultimul său raport, World Energy Outlook (2015), dat fiind preţul neaşteptat de scăzut al ţiţeiului în prezent şi efectele anticipate ale acestei conjuncturi asupra investiţiilor viitoare în sectorul energetic’, mai spun reprezentanţii ministerului.

La întâlnirea de miercuri de la Ministerul Energiei au participat 32 de asociaţii şi federaţii din sectorul energetic, printre care ACUE – Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie, Centrul Roman al Energiei (CRE), Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, Confederaţia Patronală ‘Concordia’, Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie, Asociaţia ROPEPCA.

Te-ar mai putea interesa și
Taxă suplimentară pentru consumatorii germani de gaze. Fiecare familie va plăti în plus 400-600 de euro pe an
Taxă suplimentară pentru consumatorii germani de gaze. Fiecare familie va plăti în plus 400-600 de euro pe an
Taxa suplimentară impusă de Germania toți consumatorilor de gaze din această țară, pentru a acoperi costurile suplimentare legate de înlocuirea importurilor de gaze rusești cu cele din alte......
Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie
Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie
Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, informează luni ...
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,3 miliarde lei în iunie, în creştere cu 2%
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,3 miliarde lei în iunie, în creştere cu 2%
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 3,3 miliarde de lei, la 30 iunie 2022, în creştere cu 2% comparativ ...
Transilvania Investments – Profitul a crescut cu 18%, până la 69 milioane de lei, în primele şase luni din 2022
Transilvania Investments – Profitul a crescut cu 18%, până la 69 milioane de lei, în primele şase luni din 2022
Transilvania Investments încheie primele şase luni din 2022 cu un profit de aproape 69 milioane de lei (peste 13 milioane ...