1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Ministerul Energiei va da o ordonanţă de urgenţă, astfel încât Primăria să poată plăti în avans subvenţia la încălzire

Ministerul Energiei vrea să promoveze o ordonanţă de urgenţă, astfel încât Primăria Capitalei să poată plăti subvenţiile la încălzire în avans, iar Romgaz să nu întrerupă furnizarea gazelor către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), au declarat, luni, pentru Agerpres, surse din sectorul energetic.

03 oct, 2016 | Agerpres

'Ordonanţa de urgenţă va permite Primăriei să plătească în avans subvenţia către RADET, iar banii să ajungă, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel încât Romgaz să nu întrerupă furnizarea de gaze către producătorul de energie termică din Bucureşti. Aceşti bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar până la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai puţin în funcţiile de condiţiile meteo', au spus sursele menţionate.

Potrivit acestora, săptămâna trecută, la masa negocierilor, toţi actorii implicaţi în acest lanţ au fost de acord cu această variantă de compensare a datoriilor, însă Consiliul de Administraţie al Romgaz, întrunit luni, cere asigurări din partea Ministerului Energiei că această ordonanţă va fi discutată în Guvern în şedinţa de miercuri.

'Reprezentanţii Ministerului Energiei în Consiliul de Administraţie al Romgaz au arătat că o astfel de garanţie nu poate fi acordată momentan, întrucât totul depinde de mulţi factori de pe lanţul de avizare a ordonanţei', au mai spus sursele citate.

Marţi, 27 septembrie, la finalul unei întâlniri de urgenţă cu conducerea Romgaz şi ELCEN, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că alimentarea cu apă caldă a Capitalei nu va fi întreruptă în următoarele şapte zile, întrucât ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plăti gazele furnizate de Romgaz.

'Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope în alimentarea cu apă caldă a municipiului Bucureşti. Situaţia de azi este o rezultantă a blocajului financiar între RADET şi ELCEN de multă vreme, nu este o situaţie de astăzi. Este o problemă complexă, care presupune discuţii şi dialog între toţi factorii implicaţi şi nu se poate rezolva dintr-o singură perspectivă. Trebuie toată lumea să stea la aceeaşi masă', a spus Corina Popescu.

Potrivit acesteia, există un dialog permanent pe această temă între instituţiile guvernamentale şi Primăria Bucureşti.

Oficialul Ministerului Energiei a făcut apel la calm, 'pentru că numai cu calm se pot rezolva aceste situaţii de criză'.

'Am găsit posibilitatea să plătim, am identificat resurse financiare la ELCEN pentru a putea plăti gazul. Pe măsură ce vom dezvolta soluţia pe termen lung, vom veni cu clarificări ulterioare', a continuat secretarul de stat.

Ea a adăugat că situaţia s-a rezolvat pentru cel puţin şapte zile.

Reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) au cerut conducerii Romgaz să continue furnizarea gazelor, urmând ca ELCEN să plătească o parte din datorie pe data de 30 septembrie, au declarat, marţi, pentru AGERPRES, surse din cadrul producătorului de energie termică.

'ELCEN a cerut Romgaz o păsuire până la 30 septembrie, când ar urma să primească o sumă de bani de la Transelectrica drept bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. Suma nu este mare, dar ar acoperi o săptămână sau două din necesarul de gaze', au spus sursele.

În dimineaţa zilei de 27 septembrie, a avut loc la Ministerul Energiei o şedinţă de urgenţă între reprezentanţii ministerului, cei ai ELCEN şi Romgaz, pe tema alimentării cu căldură şi apă caldă a Capitalei. Aceasta după ce, cu o seară înainte, Romgaz a anunţat, într-un comunicat de presă, că opreşte livrările de gaze către ELCEN din cauza datoriilor.

La rândul său, ELCEN va fi nevoit să oprească alimentarea cu agent termic în Capitală, dacă Romgaz nu va mai furniza gaze către producătorul de energie termică.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO