Ministerul Energiei va prezenta la finele săptămânii soluţia pentru CE Hundoara

Ministerul Energiei va prezenta la sfârşitul acestei săptămâni soluţia pe care o propune pentru păstrarea producţiei de cărbune în Valea Jiului, soluţie care va fi o surpriză plăcută pentru sectorul minier, a declarat Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, citată într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 20 apr. 2016, 12:58
Ministerul Energiei va prezenta la finele săptămânii soluţia pentru CE Hundoara

Grupul de lucru Huilă a prezentat marţi, 19 aprilie, în cadrul Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră, un raport consistent cu privire la situaţia sectorului de huilă, precum şi o serie de scenarii pentru păstrarea producţiei de cărbune din Valea Jiului. Comitetul a fost coordonat de secretarul de stat Corina Popescu.

Astfel, se prefigurează o soluţie finală, care arată că există mine cu activităţi viabile, a căror exploatare, cu un minim de investiţii, produce cărbune la preţuri competitive cu cel de pe piaţa externă, comparaţia fiind făcută la puteri calorifice similare, se arată în comunicat.

‘Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, dedicat Complexului Energetic Hunedoara, a ajuns la o concluzie finală în ceea ce priveşte situaţia actuală a companiei şi viitorul exploatărilor din Valea Jiului. Vreau să le mulţumesc colegilor noştri de la Petroşani, alături de ceilalţi membri ai Comitetului, pentru munca depusă şi pentru soluţiile găsite. Fac aceste precizări pentru că este vorba despre o companie într-o situaţie financiară extrem de dificilă şi pentru că timpul nu mai are prea multă răbdare în ceea ce priveşte redresarea exploatării huilei. Şi vreau să mai subliniez şi diferenţa semnificativă dintre modul în care au înţeles să lucreze şi să se prezinte în comparaţie cu cei de la Complexul Energetic Oltenia. Sper ca bunul exemplu să fie urmat în cel mai scurt timp. La sfârşitul săptămânii acesteia, vom putea prezenta public soluţia la care s-a ajuns şi ea să fie o surpriză plăcută pentru sectorul minier din Valea Jiului’, a declarat Corina Popescu.

În cadrul comitetului a fost prezentată o evaluare a activităţii Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului şi a cheltuielilor făcute până în prezent şi estimate a se face în perioada următoare până la închiderea definitivă a acestora.

Totodată, membrii grupului de lucru au discutat mai multe scenarii de păstrare a producţiei de cărbune în Valea Jiului. Prin aceste scenarii s-au realizat analize de costuri pe variantele de închideri de mine până în 2018. În urma analizelor, membrii grupului Huilă au reuşit să creioneze o imagine clară a întregii activităţi de exploatare de huilă din valea Jiului.

Comitetul se va reuni din nou săptămâna viitoare, pe data de 28 aprilie, pentru a prezenta raportul final şi definitiv privind starea mineritului din Valea Jiului. Acest raport va sta la baza discuţiilor pe care Ministerul Energiei le va avea cu Comisia Europeană.

CE Hunedoara se află în insolvenţă din 7 ianuarie 2016 şi are 6.300 de angajaţi, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...