Ministerul Finanţelor a luat cu împrumut 500 milioane lei pe trei ani, printr-o nouă emisiune de obligaţiuni

Economica.net
03 08. 2017
bank_note_209104_640_18244200

Oferta de finanţare a băncilor a fost solidă, de 2,2 miliarde lei, în linie cu estimările.

„Este probabil că va fi o cerere bună,dată fiind scadenţa scurtă a emisiunii, în condiţiile în care este de aşteptat ca lichiditatea din piaţa monetară să fi crescut, stimulată de ramursările mari de titluri de stat de la finalul lunii iulie”, afirmau analiştii Raiffeisen Bank, într-un raport publicat joi dimineaţă, şi citaţi de News.ro.

În urma licitaţiei, randamentul mediu oferit de stat a fost de 1,88% pe an, iar cel maxim – de 1,91%, potrivit datelor BNR.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,3%.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna august să împrumute de pe piaţa internă 3,1 miliarde lei, la care s-ar putea adăuga 345 milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind semnificativ sub cel din lunile anterioare

Pentru perioada ianuarie-mai, Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi lunare cuprinse între 3,4 miliarde lei şi 3,9 miliarde lei, plus  licitaţiile suplimentare.

În iunie, valoarea programată a urcat la 5,3 miliarde lei, în timp ce pentru iulie, Ministerul Finanţelor a programat emisiuni de 5,1 miliarde lei, dar a luat efectiv din piaţă o sumă puţin mai mare, de 5,2 miliarde lei.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.