UBDATE Ministerul Finanţelor: Am plătit datoria către fraţii Micula, dar Comisia Europeană ne obligă să o recuperăm

Ministerul Finanţelor a plătit datoria către fraţii Micula prin mecanismul de plată reglementat de Consiliul Concurenţei, înainte de decizia de vineri a curţii de arbitraj de la Washington, care a respins o cerere a statului român de anulare a undei decizii favorabile fraţilor Micula, însă Comisia Europeană obligă autorităţile române să recupereze întreaga sumă, a anunţat, luni, Ministerul Finanţelor, citat de News.ro.
Economica.net - lun, 29 feb. 2016, 08:53
UBDATE Ministerul Finanţelor: Am plătit datoria către fraţii Micula, dar Comisia Europeană ne obligă să o recuperăm

„Ministerul Finanţelor Publice a luat act de hotârârea ICSID. Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, Ministerul Finantelor Publice a şi pus în executare hotărârea ICSID, chiar înainte de pronunţarea deciziei definitive a instantei de la Washington. Suma a fost plătită prin mecanismul de plată reglementat de Consiliul Concurenţei”, a precizat Ministerul Finanţelor, într-un răspuns transmis News.ro. 

Vineri, statul român a pierdut şi procesul prin care a cerut anularea sentinţei din decembrie 2013 de la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care fraţii Viorel şi Ioan Micula au primit câştig de cauză într-un proces deschis în 2005. Oamenii de afaceri susţin că statul român trebuie să plătească peste 200 de milioane de euro, din care cea mai mare parte reprezintă penalităţi.

„A fost ultima cale de atac a statului, această cerere de anulare. Acum, sentinţa este definitivă şi executorie în peste 150 de ţări. Toate argumentele folosite de către România şi Comisia Europeană au fost respinse de către arbitrii ICSID”, a comentat duminică, pentru News.ro, omul de afaceri Ioan Micula.

Fraţii Micula, care deţin şi cetăţenie suedeză şi au obţinut facilităţi în baza unui acord româno-suedez, au dat statul român în judecată în octombrie 2005 la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale, după ce statul român a anulat facilităţile fiscale pentru investitorii suedezi.
 
În decembrie 2013, fraţii Micula au obţinut o sentinţă favorabilă la ICSID, care a decis că statul român trebuie să le plătească circa 376 de milioane de lei (84 de milioane de euro, la cursul actual), la care se adaugă penalităţi. 
 
Ministerul Finanţelor a încercat să stingă datoria către fraţii Micula prin compensarea acestora cu datoriile la buget ale companiilor deţinute de către oamenii de afaceri. Astfel, Ministerul Finanţelor a şters, în 2014, datorii  în valoare de  337 de milioane de lei (76 de milioane de euro). pe care grupul European Food SA, al fraţilor Micula, le avea către stat.
 
Însă Comisia Europeană a considerat compansarea datoriilor ca fiind ilegală şi a transmis României, în septembrie 2014, că a „ajuns la concluzia preliminară că executarea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 ar constitui un ajutor de stat nou şi incompatibil”.

„Conform deciziei Comisiei Europene, MInisterul Finanţelor trebuie în continuare să recupereze întreaga sumă. Altfel, Romania risca declansarea procedurii de infringement”, a precizat ministerul. 

Reacţia Ministerului Finanţelor

„Ministerul Finanțelor Publice a luat act de hotărârea Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) în dosarul Micula.
Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, încă din 9 martie 2015, Ministerul Finanțelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare. Suma a fost achitată prin mecanismul de plată instituit de Parlamentul României, prin lege.
Potrivit deciziei ICSID, România va suporta costurile procedurii, NU și cheltuielile de reprezentare juridică a părților şi alte cheltuieli efectuate de acestea în legătură cu dosarul arbitral.
În același timp, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei. Altfel, România riscă declanșarea procedurii de infringement.
Punerea în executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În prezent, România mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan şi Viorel Micula şi de la alte 8 societăţi identificate în cuprinsul Deciziei Comisiei Europene”, scrie Ministerul ]ntrun comunicat apărut azi.

Istoricul cazului

Tribunalului arbitral de la Washington a decis, în data de 11 decembrie 2013, acordarea de despăgubiri reclamanților, în valoare de 376.433.229 lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,50 milioane euro plus dobândă.
Din calculele efectuate la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, la data de 11 decembrie 2013, România datora reclamanților suma totală de 791.882.451,82 lei, echivalent a aproximativ 178 milioane euro.
În data de 9 aprilie 2014, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a formulat o cerere de anulare a hotărârii arbitrale pronunțate în dosarul ARB/05/20, asupra căreia Comitetul ad-hoc investit cu soluționarea acesteia s-a pronunțat în această lună, în sensul respingerii anulării.
România, prin Ministerul Finanțelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare, încă din data de 9 martie 2015 (prin compensarea obligațiilor fiscale ale societăţii EUROPEAN FOOD SA, executări silite realizate în România de un executor judecătoresc și plata, prin consemnare, a sumei rămase de plată într-un cont deschis pe numele celor cinci reclamanți până la finalizarea investigației în domeniul ajutorului de stat a Comisiei Europene și pronunțarea unei decizii).
Cele cinci persoane fizice și juridice refuză, însă, să recunoască faptul că hotărârea arbitrală a fost executată integral și au inițiat, colectiv sau în nume propriu, o serie de litigii interne și internaționale având ca prim scop recunoașterea hotărârii arbitrale, conform procedurilor din diferitele jurisdicții, și, ulterior, demararea procedurilor de executare silită a bunurilor deținute de România în acele jurisdicții.
În afara procedurilor de recunoaștere și/sau executare demarate în România, astfel de proceduri au mai fost inițiate și în alte state semnatare ale Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul nr.62/1975 (Convenția ICSID).

Te-ar mai putea interesa și
AFIR: Gradul de absorbție a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală a ajuns la 80%
AFIR: Gradul de absorbție a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală a ajuns la 80%
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunțat joi prin intermediul unui comunicat că a efectuat până în prezent plăţi în valoare de 7,56 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă......
Bruxelles și Budapesta au convenit să prelungească examinarea PNRR-ului Ungariei până în septembrie
Bruxelles și Budapesta au convenit să prelungească examinarea PNRR-ului Ungariei până în septembrie
Comisia Europeană şi Guvernul maghiar au convenit asupra prelungirii până la sfârşitul lunii septembrie a termenului ...
CNCAV: Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia, o reacție extrem de rară în urma administrării vaccinului AstraZeneca
CNCAV: Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia, o reacție extrem de rară în urma administrării vaccinului AstraZeneca
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis, joi, că, potrivit ...
Drulă anunță că a semnat contractul pentru construirea a unui nou terminal pentru Aeroportul Timișoara
Drulă anunță că a semnat contractul pentru construirea a unui nou terminal pentru Aeroportul Timișoara
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat astăzi că a fost inaugurat noul terminal pentru sosiri externe la ...