Ministerul Fondurilor Europene a lansat ghidul pentru fonduri europene care vizează sectorul gestionării deşeurilor

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, a lansat, astăzi, 19 aprilie, ghidurile pentru solicitanţii de fonduri europene pentru sectoarele deşeuri, biodiversitate, managementul riscului şi calitatea aerului, care au un buget total de 654 milioane de euro, adică 5,5% din alocarea totală aferentă programului, de 11,9 miliarde euro, scrie NEWS.ro.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 13:00
Ministerul Fondurilor Europene a lansat ghidul pentru fonduri europene care vizează sectorul gestionării deşeurilor

Ghidul pentru sectorul gestionării deşeurilor vizează reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România, potrivit unui comunicat de presă.

Bugetul apelului este de aproximativ 352 milioane euro, solicitanţii eligibili fiind Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară constituite la nivelul judeţelor (prin Consiliile Judeţene) şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Se vor finanţa proiecte fazate privind dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivel judeţean, aprobate şi demarate în perioada 2007-2013 prin POS Mediu, dar nefinalizate până la finalul anului 2015, valoarea fondurilor disponibile fiind de aproximativ 282 milioane de euro.

Circa 70 de milioane de euro sunt alocaţi şi pentru proiecte noi privind dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivel judeţean pentru acele judeţe care nu au reuşit să obţină finanţarea în perioada 2007-2013, dar şi pentru construirea infrastructurii necesare pentru gestionarea deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti.

Tipul apelului este pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate.

Proiectele pentru acest sector se vor putea depune, anul acesta, între 25 aprilie şi 31 decembrie.

În ceea ce priveşte sectorul de biodiversitate, tipurile de proiecte ce pot fi finanţate vizează elaborarea/revizuirea de planuri de management pentru ariile protejate, precum şi implementarea măsurilor de protecţie şi conservare a ariilor naturale protejate prevăzute în planurile de management aprobate.

Bugetul apelului este de peste 240 de milioane de euro, solicitanţii eligibili fiind custozi sau administratori ai ariilor naturale protejate, respectiv institute de cercetare, universităţi, ONG-uri, autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi alte structuri în coordonarea sau subordonarea autorităţilor centrale sau locale.

Din alocarea toatală, aproximativ 27%, adică circa 66 de milioane de euro, sunt disponibili pentru ITI Delta Dunării.

Apelul va fi de tip competitiv cu depunere continuă, iar proiectele se vor putea depune în perioada 20 iunie 2016 – 30 iunie 2018.

Totodată, pentru sectorul de management al riscului bugetul apelului este de peste 47 de milioane de euro, solicitanţii eligibili fiind Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi instituţiile aflate în subordine, sau instituţii specializate care pot interveni pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă specifice, numai în parteneriat cu IGSU.

Tipul apelului este pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate. Proiectele pentru acest sector se vor putea depune în perioada 25 aprilie 2016 – 1 februarie 2017

Pentru sectorul de calitate a aerului proiectele se vor putea depune în perioada 25 aprilie 2016 – 31 decembrie 2018, iar bugetul apelului este de aproximativ 15 milioane de euro, solicitantul eligibil fiind Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ghidurile si documentele anexe pot fi consultate pe site-ul fonduri-ue.ro.

Programul Infrastructură Mare 2014-2020 are o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie. Proiectele fazate care se vor finanţa din acest program însumează aproximativ 4 miliarde euro valoare eligibilă.

La sfârşitul lunii martie, MFE a lansat Ghidul solicitantului aferent sectorului de apă şi apă uzată, prin care sunt finanţate investiţii pentru creşterea gradului de acoperire a reţelelor de apă potabilă şi a celor de canalizare, precum şi pentru a îndeplini angajamentele privind epurarea apelor uzate, cu o valoare a apelurilor de proiecte de aproximativ 2,8 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...