Ministerul Justiţiei propune noi locuri de muncă pentru deţinuţi, prin scutiri fiscale pentru angajatori

Mai multe măsuri menite să limiteze aglomerarea din penitenciare şi să creeze condiţii de detenţie mai bune au fost lansate, marţi, în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei, printre ele fiind crearea de noi locuri de muncă pentru deţinuţi, protocoale cu laboratoarele de tehnică dentară din afara sistemului penitenciar şi spaţii prietenoase pentru întâlnirea copiilor cu părinţii aflaţi în închisoare, informează News.ro.
Economica.net - mie, 27 iul. 2016, 05:51
Ministerul Justiţiei propune noi locuri de muncă pentru deţinuţi, prin scutiri fiscale pentru angajatori

În cadrul secţiunii “accesul la muncă”, Ministerul Justiţiei a întocmit şi actualizat o bază de date cu oferta de muncă (număr de persoane) existentă în fiecare penitenciar şi a dispus postarea acesteia pe website-ul fiecărei unităţi de detenţie în parte.

“Se va avea în vedere şi disponibilul de personal ce poate escorta deţinuţi la punctele de lucru exterioare locului de deţinere”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică.

O altă măsură prevede încheierea de contracte cu beneficiarii, pentru persoanele private de libertate aflate în regim deschis şi semi-deschis.

Ministerul mai propune identificarea unor avantaje fiscale sau de altă natură pentru agenţii economici care angajează persoane private de libertate.

O nouă propunere vizează identificarea unor spaţii aparţinând penitenciarelor spre a fi ofertate agenţilor economici care doresc desfăşurarea de activităţi cu persoanele private de libertate, dar şi identificarea unor oportunităţi de muncă în comunitate, pentru persoanele private de libertate aflate în regim deschis, fără supraveghere.

Ministerul are în vedere şi obţinerea de produse prin intermediul atelierelor de producţie şi al gospodăriilor agrozootehnice, pentru consum în interiorul sistemului penitenciar.

În secţiunea accesului la servicii medicale de calitate, Ministerul Justiţiei propune încheierea de contracte cu laboratoare de tehnică dentară din afara sistemului penitenciar.

O altă măsură vizează elaborarea şi aprobarea unei decizii pentru desemnarea penitenciarelor-spital care gestionează cazurile pentru afecţiuni cronice şi/sau în faza terminală.

Ministerul Justiţiei mai vizează stabilirea unui barem maximal de bunuri (articole de îmbrăcăminte, încălţăminte etc) care pot fi păstrate în camerele de deţinere, în funcţie de anotimp şi spaţiile amenajate.

În capitolul “reintegrarea socială a persoanelor aflate în regim de detenţie”, ministerul propune crearea unor spaţii prietenoase în penitenciar pentru interacţiuni ale copiilor cu părinţii aflaţi în detenţie în cadrul sectorului vizite.

O altă măsură vizează diversificarea activităţilor şi programelor destinate dezvoltării abilităţilor parentale şi consolidării relaţiei persoanelor private de libertate cu familia şi mediul de suport: „O zi cu tata”, „Singur spre şcoală”, „O zi cu mama”, responsabilizarea la nivelul fiecărei unităţi a unui asistent social cu atribuţii de organizare a vizitelor copiilor.

Ministerul Justiţiei propune şi diversificarea activităţilor de sensibilizare a opiniei publice şi combatere a stereotipurilor privind persoanele private de libertate.

În acelaşi timp, ministerul intenţionează să evalueze posibilitatea de a amenaja secţiile de deţinere pentru regimul deschis cu chicinetă şi spălătorie.

Data limită până la care Ministerul Justiţiei aşteaptă propuneri din partea cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare este 9 septembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...