Ministerul Mediului: Consultare publică pentru modificarea Ghidului de finanţare a programului dedicat infrastructurii pentru vehicule verzi

Dosarele depuse în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, lansat în 2016 de Ministerul Mediului, prezintă o serie de neconcordanţe între partea generală a Ghidului de finanţare şi anexele care îl însoţesc, se menţionează în Referatul de aprobare a Ordinului de ministru, supus dezbaterii publice timp de 10 zile pe site-ul ministerului de resort.
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 13:23
Ministerul Mediului: Consultare publică pentru modificarea Ghidului de finanţare a programului dedicat infrastructurii pentru vehicule verzi

‘După analiza conformităţii dosarelor depuse în cadrul sesiunii, s-a procedat la analiza din punct de vedere juridic a dosarelor, fiind constatate o serie de neconcordanţe între partea generală a ghidului şi anexele la acesta (cerere de finanţare, declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, grile de evaluare), aspecte care îngreunează sau determină analiza inexactă sau incompletă a solicitanţilor şi a proiectelor depuse de către aceştia’, se menţionează în documentul citat.

Potrivit ministerului de resort, cererea de finanţare conţine date cu privire la responsabilul de proiect, fără a se solicita niciun alt document în acest sens. În plus, Ghidul de finanţare aferent sesiunii nu prevede obligaţia expresă a solicitantului de a-şi desemna un responsabil de proiect la momentul depunerii cererii de finanţare.

Pe de altă parte, în documentul aflat în dezbatere publică se menţionează că în cadrul Anexelor 3.1, 3.2 şi 3.3 la Ghidul de finanţare, grilele de evaluare nu sunt în concordanţă cu documentele care trebuie depuse de către solicitanţi şi cu criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească aceştia.

‘Certificatul de cazier judiciar al solicitantului, deşi este solicitat ca document obligatoriu, nu se regăseşte în grila de evaluare. Totodată, menţionăm că la art. 10 din Ghid ‘Criterii de eligibilitate’ nu este prevăzut ca solicitantul să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă, conform O.U.G.. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. De asemenea, acest criteriu de eligibilitate nu este evaluat’, conform sursei citate.

Pe lista problemelor stipulate în Ghidul de finanţare al programului de promovare a infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic se mai regăseşte, printre altele, faptul că în declaraţia pe propria răspundere a solicitantului din cererea de finanţare se regăseşte acest criteriu de eligibilitate, dar Grila de evaluare nu prevede îndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru calitatea de proprietar sau administrator a solicitantului asupra imobilului pe care se doreşte implementarea proiectului.

În acest context, Ministerul Mediului supune dezbaterii publice Proiectul de Ordin de Ministru privind modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, aprobat prin Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1559/2016.

Persoanele şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, până cel târziu pe 9 februarie la Ministerul Mediului – Administraţia Fondului pentru Mediu.

Ministerul Mediului a lansat, în 2016, două programe ce promovează tehnologiile curate: ‘Rabla Plus’ şi Programul ‘Infrastructură de alimentare verde’.

În ceea ce priveşte Programul dedicat dezvoltării de infrastructuri ecologice, primăriile, agenţii economici şi instituţiile publice din localităţi cu mai mult de 50.000 de locuitori, precum şi operatorii economici cu sedii sociale sau puncte de lucru cu acces direct la autostrăzi, drumuri europene şi drumuri naţionale au putut aplica, până pe 15 octombrie, pentru proiecte privind dezvoltarea reţelei naţionale de încărcare a maşinilor electrice. Programul ‘Infrastructură de alimentare verde’, o iniţiativă concepută ca una multianuală, are ca ţintă indicativă 6.000 de puncte de alimentare instalate în reţea, până în anul 2020.

Pentru anul 2016, suma alocată acestui program a fost în valoare de 70 de milioane de lei şi a vizat instalarea a circa 420 de staţii de încărcare cu putere normală şi alte 420 de staţii de încărcare rapidă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Majoritatea statelor membre UE vor să includă gazele şi energia nucleară pe lista investiţiilor „verzi”
Majoritatea statelor membre UE vor să includă gazele şi energia nucleară pe lista investiţiilor „verzi”
Majoritatea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au pronunţat joi în favoarea recunoaşterii rolului jucat de ...
Gran Via transformă clădirea de birouri pe care o deține lângă Arcul de Triumf în apartamente
Gran Via transformă clădirea de birouri pe care o deține lângă Arcul de Triumf în apartamente
Gran Via, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din România, va transforma clădirea de birouri pe care o deține în apartamente. ...
Marea Britanie va impune producătorilor de mașini vânzarea unor cote anuale de vehicule electrice
Marea Britanie va impune producătorilor de mașini vânzarea unor cote anuale de vehicule electrice
Guvernul britanic și-a anunțat intenția de a obliga producătorii auto să vândă anual cote tot mai mari de vehicule ...