Ministerul Mediului: Eforturile depuse de România în domeniul protecției mediului înconjurător au fost evaluate pozitiv, în contextul procesului de aderare la OCDE

România a fost evaluată pozitiv şi i-au fost recunoscute eforturile considerabile realizate în domeniul mediului înconjurător de Comitetul de Politici de Mediu (EPOC) din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunţat miercuri Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 18 oct. 2023, 18:44
Ministerul Mediului: Eforturile depuse de România în domeniul protecției mediului înconjurător au fost evaluate pozitiv, în contextul procesului de aderare la OCDE

„La data de 13 octombrie 2023, reprezentanţii României au participat la reuniunea EPOC, în cadrul căreia statele membre OCDE au evaluat alinierea legislaţiei, politicilor şi practicilor naţionale cu principiile şi standardele organizaţiei. Această reuniune a oferit oportunitatea României, reprezentată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor de a prezenta evoluţiile şi realizările majore în ceea ce priveşte politicile şi bunele practici în domeniul protecţiei mediului la nivel naţional”, se menţionează în comunicat.

Astfel, România a primit recunoaştere pentru activităţile întreprinse în vederea alinierii rapide şi eficiente la aproximativ două treimi din instrumentele juridice ale EPOC, un pas crucial pentru a ne asigura că ţara noastră este în linie cu cele mai înalte standarde internaţionale.

Potrivit sursei citate, evaluarea României în Comitetul EPOC a vizat aspecte aferente domeniilor: controlul poluării, evaluarea impactului asupra mediului, poluarea transfrontieră, schimbări climatice, biodiversitate, zgomot, conservarea resurselor de apă, calitatea aerului, precum şi instrumente economice în politicile de mediu.

Totodată, au fost evaluate pozitiv aspectele referitoare la introducerea obligaţiilor de mediu în cadrul politicilor sectoriale din domeniul transporturilor, energiei şi productivitatea resurselor. România a demonstrat un angajament ferm faţă de principiile fundamentale ale OCDE, demonstrând astfel că este angajată să parcurgă cu succes traseul stabilit pentru aderarea la organizaţie.

„Acesta este un moment de mândrie pentru toţi cei care lucrează în sectorul de mediu în România. Mai mult: reprezintă un imbold pentru toţi cei care contribuie zilnic la protejarea şi îmbunătăţirea mediului în România. Misiunea noastră este clară: să creăm un echilibru între dezvoltare şi conservare, punând întotdeauna natura şi oamenii pe primul plan. Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie să continuăm să inovăm şi să ne adaptăm pentru a face faţă provocărilor viitoare”, a declarat Mircea Fechet (foto), ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

La rândul său, Ionuţ-Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a afirmat că recunoaşterea OCDE nu este doar un compliment pentru România, ci o reflectare a determinării şi angajamentului nostru faţă de un mediu sustenabil.

„Misiunea noastră nu se opreşte aici – ea este continuă şi vizează crearea unui mediu mai sănătos şi durabil pentru toţi cetăţenii României. Unul dintre principalele noastre atuuri a fost colaborarea strânsă între instituţii şi un angajament ferm de a urma cele mai înalte standarde internaţionale. Acesta nu este doar succesul unei entităţi, ci al întregii naţiuni, care vizează un viitor ecologic şi sustenabil”, a precizat Ionuţ-Sorin Banciu.

Reprezentanţii ministerului susţin că, deşi României i-au fost recunoscute progresele, OCDE a oferit şi o serie de recomandări constructive pentru îmbunătăţirea şi alinierea ulterioară la standardele globale.

Printre recomandări se numără: nevoia de a întreprinde eforturi suplimentare pentru a creşte participarea publicului la procesele de evaluare a mediului, oferind cetăţenilor informaţii uşor accesibile şi oportunităţi adecvate de a-şi exprima părerile.

De asemenea, a fost remarcată nevoia de adoptare a unor măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi acoperirea la nivel naţional în ceea ce priveşte tratarea apelor uzate urbane şi de continuare a eforturilor pentru asigurarea accesului la apă potabilă sigură pentru categoriile vulnerabile de cetăţeni.

„România îmbrăţişează aceste sugestii cu seriozitate şi lucrează activ pentru implementarea lor, cu atât mai mult cu cât ele reprezentau deja priorităţi de nivel zero la nivelul administraţiei din ţară”, se mai spune în comunicat.

Potrivit secretarului de stat Ionuţ-Sorin Banciu, colaborarea interinstituţională şi sprijinul continuu din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au fost pietrele de temelie ale progresului înregistrat. „Sunt recunoscător pentru eforturile conjugate şi pentru viziunea comună către un viitor mai verde pentru România.”, a spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Poliția britanică a început arestările printre migranții ilegali care urmează să fie expulzați în Rwanda
Primii migranţi susceptibili de a fi expulzaţi de Regatul Unit către Rwanda au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie, a anunţat miercuri Ministerul de Interne britanic, fără a preciza......
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest an
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest ...
Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, în scădere faţă de aceeaşi ...
Managerul de parole sau autentificarea cu doi factori poate ajuta la conectarea în siguranţă la conturi – analiză
Managerul de parole sau autentificarea cu doi factori poate ajuta la conectarea în siguranţă la conturi – analiză
Parolele rămân o ţintă majoră pentru hackeri şi alţi actori din sfera ameninţărilor cibernetice, iar în acest context ...
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ...