Ministerul Mediului lucrează la o propunere legislativă de modificare a timbrului de mediu

Varianta actuală a timbrului de mediu este una bună, dar, în acelaşi timp, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) s-a constituit un grup de lucru format din specialişti ai ministerului şi Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) care lucrează la o propunere de modificare a legislaţiei privind acest tip de taxă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), István Jakab.
Economica.net - Dum, 08 mai 2016, 08:38
Ministerul Mediului lucrează la o propunere legislativă de modificare a timbrului de mediu

‘(…) în prezent, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a constituit un grup de lucru format din specialişti din cadrul ministerului şi Administraţiei Fondului pentru Mediu care lucrează la o propunere legislativă de modificare a legislaţiei privind timbrul de mediu. (…) luăm în considerare toate propunerile care apar la Parlament, dar încercăm să venim cu varianta noastră. Din punctul meu de vedere, timbrul de mediu aşa cum este la ora actuală este în regulă. Nu a fost declarat neconform cu legislaţia Uniunii Europene, dar va trebui să regândim în perspectiva aceluiaşi principiu ‘Poluatorul plăteşte’. În Parlament există mai multe variante: să se tranforme în rovinietă sau să fie un fel de impozit anual, sau o altă variantă în care o taxă de poluare să fie inclusă în preţul carburantului şi până la desfiinţarea completă a timbrului de mediu. Sper ca, în perioada următoare, ministerul să vină cu o propunere pe care să o prezentam în Parlament, dar momentan, rămânem cu actualul timbru de mediu’, a explicat Jakab.

Preşedintele AFM a susţine, în acelaşi timp, că, în privinţa restituirii taxei autor către care o vor solicita, există bani în bugetul Fondului de Mediu pentru acest tip de operaţiune.

‘Ordinul comun parafat cu ANAF a fost făcut pentru eşalonarea restituirii taxei auto pentru următorii cinci ani. O parte din bani trebuie să vină de la ANAF, pentru că şi ei au încasat la un moment dat taxa, iar o parte de la Fondul pentru mediu. Împărţit pe cei cinci ani de zile, după un calcul pe care l-am făcut cu penalităţi şi dobânzi, din cele 3 miliarde de lei ajungem la aproximativ 600 de milioane de lei pe an. Ar fi un efort pentru bugetul nostru, dar partea noastră de bani există, nu se pune problema’, a afirmat preşedintele AFM.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2016, suma colectată la Fondul pentru mediu din taxa de timbru pentru autovehicule s-a ridicat la valoarea de 168 milioane de lei.

La jumătatea lunii aprilie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, anunţa, într-o conferinţă de presă, că aproximativ un milion de români care au achitat taxa auto în perioada 2007 – 2013 vor putea beneficia de restituirea sumelor achitate printr-o cerere în acest sens depusă la unităţile teritoriale ale Fiscului, iar banii urmează să fie primiţi eşalonat în cinci ani. Iniţiativa survine ca urmare a unui Ordin comun semnat între MMAP şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Sumele care se vor restitui cetăţenilor vor fi calculate cu dobânzile aferente din ziua plăţii taxei până în ziua restituirii integrale, actualizate cu indicii de inflaţie, a subliniat Palmer. Plata restituirilor se face de la bugetul de stat, prin ANAF, pentru taxa plătită între 2007 şi 2008, şi de la bugetul Fondului de Mediu pentru perioada 2008 – 2013, în funcţie de autoritatea care a încasat la vremea respectivă sumele respective.

Conform procedurilor actuale, cererea de restituire trebuie să fie însoţită de un dosar care să conţină câteva documente, printre care şi pe cel care atestă faptul că taxa s-a plătit şi copia cărţii de identitate a autovehiculului pentru care s-a achitat acea taxă.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a suferit din nou modificări, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie şi la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, dar şi pentru cei care aduceau maşini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 intră în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto este calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu se aplică pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3, cu precizarea că pentru categoria de autoturisme cu normă de poluare Euro 5, Euro 4 şi Euro 3 formula ia în calcul în proporţie 100% emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse în normele de poluare non-euro, Euro 1 şi Euro 2 se aplică actuala formulă prevăzută prin Legea 9/2012, ce ia în calcul capacitatea cilindrică. Pe de altă parte, taxa creşte pentru maşinile Euro 3 şi Euro 4 în cazul versiunilor diesel.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...