Ministerul Muncii: Toate proiectele POSDRU aflate în implementare vor fi verificate

Toate proiectele din POSDRU aflate în implementare vor fi verificate, iar procedurile de verificare a cererilor de rambursare şi de evaluare în funcţie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor, inclusiv cele salariale, vor fi revizuite, potrivit măsurilor aprobate de Guvern.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 15:16
Ministerul Muncii: Toate proiectele POSDRU aflate în implementare vor fi verificate

Guvernul a aprobat Planul de măsuri preliminare pentru POSDRU, propus de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, în vederea remedierii deficienţelor constatate în acest program, a anunţat, miercuri, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Măsurile care vor fi luate în regim de urgenţă vizează verificarea tuturor proiectelor aflate în implementare prin personalul existent şi prin externalizare, revizuirea procedurii privind verificarea cererilor de rambursare (administrativ şi la faţa locului), revizuirea procedurii de evaluare în funcţie de rezultatele studiului privind rezonabilitatea costurilor (inclusiv cele salariale) şi în funcţie de recomandările auditorilor, securizarea şi îmbunătăţirea sistemelor informatice de la nivelul POSDRU şi modificarea procedurilor de lucru, precum şi semnarea protocoalelor operaţionale.

Planul adoptat de Guvern prevede şi măsuri privind conflictul de interese şi pentru managementul neregulilor.

Ministerul Muncii a precizat că, în prezent, în cadrul POSDRU sunt 2.468 de contracte de finanţare aprobate, din care 1.035 cu valori de până la cinci milioane de euro, 184 sunt contracte de finanţare aferente schemelor de ajutor de stat, 1.210 au valori de până la 500.000 de euro şi 39 sunt contracte de asistenţă tehnică finanţate în cadrul axei 7.

„Rambursările efectuate de Autoritatea de Management către beneficiari sunt în valoare de circa 1,1 miliarde euro, ceea ce reprezintă aproximativ 29,77 la sută din alocarea UE pentru POSDRU, în perioada 2007-2013. Sumele rambursate de către Comisia Europeană sunt de aproximativ 220 milioane euro, reprezentând un grad de absorbţie de 6,34 la sută, din alocarea UE pentru POSDRU, în perioada 2007 – 2013″, se arată în comunicatul MMFPS transmis agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Muncii a precizat că, prin scrisoarea nr. 194395 din 20 februarie 2012, Comisia Europeană a informat asupra deciziei de a întrerupe plăţile până când autorităţile române vor lua măsurile necesare pentru remedierea disfuncţionalităţilor sistemului de management şi control, decizia fiind luată ca urmare a Raportului Anual 2011 emis de Autoritatea de Audit din România care a acordat o opinie calificată în ceea ce priveşte funcţionarea Autorităţii de Management POSDRU, ca urmare a evaluării cerinţelor cheie 2 – Proceduri adecvate pentru selectarea operaţiunilor şi 4 – Verificări adecvate de sistem.

Astfel, Comisia Europeană a considerat că deficienţele constatate afecteză întregul sistem de management şi control, acestea fiind legate de procedurile de selectare a operaţiunilor şi de monitorizarea verificărilor de prim nivel ale Autorităţii de Management.

Autoritatea de Management pentru POSDRU a început remedierea şi implementarea măsurilor dispuse de Autoritatea de Audit prin rapoartele de audit de sistem aferente anilor 2009, 2010 şi 2011. În urma reevaluării, Autoritatea de Audit a acordat o opinie favorabilă Autoritaţii de Management pentru POSDRU în Raportul transmis Comisiei Europene în data de 5 martie 2012.

În 30 martie, Comisia Europeană a informat autorităţile române că va relua efectuarea plăţilor intermediare şi că va organiza misiuni de audit (de sistem şi operaţiuni), în perioada aprilie – mai 2012, în vederea obţinerii unei confirmări şi a unei asigurări suplimentare asupra funcţionalităţii sistemului de management şi control al POSDRU, inclusiv în ceea ce priveşte eficienţa şi eficacitatea verificărilor de management.

Principalele probleme semnalate la închiderea misiunii de audit de către reprezentanţii Comisiei Europene se referă la deficienţe majore în procedura de evaluare a proiectelor şi la deficienţe în verificările de management efectuate în scopul rambursării cheltuielilor către beneficiari

MMFPS arată că, după verificarea procedurilor de evaluare a proiectelor din anii 2008, 2009, 2010, au fost identificate deficienţe în modul de evaluare a aplicaţiilor depuse – de exemplu în ceea ce priveşte modul de justificare a bugetelor proiectelor privind cheltuielile salariale – şi s-a constatat că nerespectarea principiului cost-eficienţă în evaluarea şi selectarea proiectelor poate genera corecţii financiare.

De asemenea, au fost identificate deficienţe în procedura de eşantionare a cheltuielilor care se utilizează la verificarea fiecărei cereri de rambursare POSDRU. Totodată, s-a constatat că verificarea achiziţiilor publice se efectuează doar pe bază de eşantion şi lipseşte o verificare încrucişată a cheltuielilor declarate pe proiecte diferite, de către acelaşi beneficiar.

Nivelul ridicat de salarizare coroborat cu numărul de experţi nejustificat de mare pentru unele proiecte şi activitatea experţilor în unele cazuri nejustificată documentar au fost alte deficienţe identificate.

Până la comunicarea concluziilor verificărilor efectuate de către Comisia Europeană (în perioada aprilie – mai 2012), Autoritatea de Management pentru POSDRU a elaborat Planul de măsuri preliminare, care va fi revizuit pentru a include şi elementele suplimentare ce vor rezulta din rapoartele de audit ale Comisiei Europene.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni dimineaţă, că România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin POSDRU, din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...