Ministerul Sănătăţii a agreat conţinutul Contractului Colectiv de Muncă

Ministerul Sănătăţii a agreat conţinutul Contractului Colectiv de Muncă la nivel de grup de unităţi al Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordine, informează un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 10:40
Ministerul Sănătăţii a agreat conţinutul Contractului Colectiv de Muncă

Potrivit sursei citate, documentul a fost discutat în mai multe întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale, care au fost de acord cu prevederile acestuia.

„Până la semnarea Contractului, Ministerul Sănătăţii postează pe pagina de web www.ms.ro conţinutul acestuia, cu scopul de a asigura transparenţa negocierilor, pe de o parte, şi de a furniza, pe de altă parte, o bază de plecare pentru toate negocierile colective la nivel de unitate, ce vor avea loc în urma cerinţelor imperative ale legii”, se arată în comunicat.

Totodată, MS îşi reafirmă disponibilitatea pentru semnarea documentului din dorinţa de a asigura stabilitate şi echilibru la nivelul sistemului sanitar, în folosul salariaţilor din sănătate, principalii beneficiari ai Contractului colectiv de muncă.

Prevederile prezentului contract colectiv de muncă se aplică şi produc efecte în toate unităţile sanitare indiferent de forma de organizare, de provenienţa capitalului, de modul de finanţare şi de caracterul activităţii.

„În contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate de către sindicate în numele salariaţilor, părţile contractante vor conveni, printr-o clauză expresă, ca salariaţii asupra cărora se întind efectele contractului colectiv de muncă negociat, alţii decât membrii de sindicat, să plătească o contribuţie pentru desfăşurarea negocierilor colective, care să nu fie mai mică de 0,6% din salariu, dar care să nu depăşească valoarea contribuţiei sindicale. Această contribuţie urmează a forma un fond separat utilizat pentru pregătirea şi desfăşurarea negocierilor colective, dialogului social, precum şi în alte scopuri stabilite prin acordul părţilor. Modul de administrare a fondului colectat se va stabili prin negociere între angajator şi organizaţiile sindicale afiliate organizaţiilor semnatare ale prezentului contract colectiv de muncă”, se arată în contract.

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere, iar nerespectarea perioadei de probă duce la nulitatea absolută a contractului individual de muncă.

De asemenea, angajarea succesivă a mai mult de 3 persoane pe perioade de probă pentru acelaşi post este interzisă.

Contractul individual de muncă poate fi suspendat prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată, pentru studii sau pentru interese personale: până la 90 de zile calendaristice pe an pentru situaţii personale sau studiu, până la 12 luni pentru angajare în străinătate, pentru alte situaţii, cu avizul organizaţiilor sindicale.

În cazul în care Ministerul Sănătăţii va iniţia acte normative de concediere colectivă, angajatorul va acorda salariaţilor concediaţi compensaţii băneşti: pentru vechime 0 – 5 ani – 5 salarii brute lunare, pentru vechime între 5 şi 10 ani – 12 salarii brute lunare, pentru vechime peste 10 ani – 24 de salarii brute lunare.

„Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai,prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora, ziua de 7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii, cu recuperare într-un interval de 30 de zile lucrătoare”, se mai precizează în contract.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...