Ministerul Sănătăţii nu a decis cum va modifica clawback-ul. Pe 1 iulie se strâng banii pe T3 la fel

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, spunea că cel târziu până pe 15 iunie va modifica algoritmul de calcul al taxei clawback. Termenul promis a fost depăşit, nu s-a hotărât încă nimic, ceea ce înseamnă că pe 1 iulie companiile farmaceutice ar trebui să plătească taxa clawback aferentă trimestrului al treilea, după acelaşi algoritm ca până în prezent.
Cristina Şomănescu - joi, 28 iun. 2012, 12:29
Ministerul Sănătăţii nu a decis cum va modifica clawback-ul. Pe 1 iulie se strâng banii pe T3 la fel

„Am decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai industriei de medicamente, care are ca obiectiv realizarea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback. Se vor face simulări care să evidenţieze cum vor influenţa aceste modificări structura bugetului”, a declarat marţi, 29 mai, Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.
 
Până cel târziu 15 iunie 2012, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza căreia se vor lua următoarele decizii privind modificarea taxei de clawback, a mai spus pe 29 mai Vasile Cepoi.

Grupul de lucru a fost format din reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai industriei farma. Aceștia s-au reunit în cadrul a patru ședințe de lucru, în perioada 5 iunie – 14 iunie.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Local American Working Group (LAWG) au anunțat joi, 28 iunie, eșuarea negocierilor în cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback.

„Deși grupul de lucru s-a întâlnit pe parcursul a patru runde de negocieri, în cadrul cărora am discutat cu cifre concrete pe masă și am făcut simulările de impact împreună, autoritățile nu au luat nicio decizie„, spune Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM şi membru în grupul de lucru de la Ministerul Sănătății.

Totuşi, la ultima ședință a grupului de lucru constituit pentru modificarea taxei clawback, din 14 iunie, autoritățile române și-au asumat că proiectul de Memorandum va fi definitivat în săptămâna 25 – 29 iunie (mâine ar fi ultima zi, dacă vor să rămână în grafic), va fi asumat și semnat de către părți atât pentru anul 2012 – semestrul II, cât și pentru anul 2013.

Autorităţile şi-au mai asumat aplicarea unei formule de calcul pentru taxa clawback pentru trimestrul III și IV din 2012 şi modificarea OUG nr. 110/2011, până la 1 iulie 2012. Autorităţile şi-au luat angajamentul ca aprobarea legilor care vor stabili mecanismul de clawback pentru 2013 să se realizeze la o dată anterioară aprobării legii bugetului de stat pentru anul 2013, conform unor principii europene bazate pe „sustenabilitate, transparenţă, predictibilitate şi echitate”, spun oficialii ARPIM.
Autorităţile şi-au mai asumat transparentizarea cheltuirii banilor publici prin publicarea trimestrială pe site-ul CNAS a consumului pentru toate medicamentele compensate din FNUASS, după obținerea unui aviz în acest sens de la Consiliul Concurenței.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 13,4%, în primele 6 luni. Produsele nealimentare şi carburanţii, cele mai importante majorări – INS
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 13,4%, în primele 6 luni. Produsele nealimentare şi carburanţii, ...
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primul semestru faţă de perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020 atât ca......
Enivision și Nissan construiesc o nouă fabrică de baterii în Japonia
Enivision și Nissan construiesc o nouă fabrică de baterii în Japonia
Envision AESC că va construi o fabrică de baterii litiu-ion pentru Nissan, al treilea producător auto nipon, în prefectura ...
Cod galben de caniculă în 12 judeţe şi Bucureşti. Cod galben de vreme instabilă în 22 de judeţe
Cod galben de caniculă în 12 judeţe şi Bucureşti. Cod galben de vreme instabilă în 22 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben de caniculă valabilă miercuri şi joi în ...
Ce spune ministrul Sănătăţii despre valul 4, vaccinare şi începerea şcolii în toamnă. Ioana Mihăilă anunţă bonuri de masă şi tombole, pentru cei care se vaccinează
Ce spune ministrul Sănătăţii despre valul 4, vaccinare şi începerea şcolii în toamnă. Ioana Mihăilă anunţă bonuri ...
Ministrul Sănătăţii, medicul Ioana Mihăilă, a explicat, într-un interviu acordat News.ro, că a înaintat Guvernului ...