Ministerul Transporturilor caută din nou brokeri pentru listarea aeroportului din Timişoara

Ministerul Transporturilor organizează o nouă licitaţie pentru selectarea brokerilor care să asiste listarea şi oferta secundară pentru vânzarea a 5% din acţiunile Aeroportului Traian Vuia din Timişoara, după ce în luna februarie niciun intermediar nu a fost interesat de această operaţiune.
Economica.net - mar, 28 mai 2013, 10:45
Ministerul Transporturilor caută din nou brokeri pentru listarea aeroportului din Timişoara

Documentaţia de atribuire pentru selecţia intermediarului poate fi cumpărată începând de marţi şi costă 2.000 de lei, inclusiv TVA, potrivit unui anunţ al ministerului.

Pentru participarea la licitaţie este necesară şi constituirea unei „garanţii de participare”, iar brokerii pot depune ofertele până pe 10 iunie, ora 12:00. Ofertele vor fi deschise în aceeaşi zi, la ora 14:00 şi vor fi valabile timp de trei luni de la data limită de depunere.

Raportat la valoarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea, oferta la Aeroportul Traian Vuia oferta ar fi de aproximativ 1,6 milioane lei.

Ministerul Transporturilor a mai încercat să selecteze intermediari pentru listarea aeroportului şi în luna februarie, când a organizat o licitaţie pentru alegerea intermediarilor şi pentru Administraţia Porturilor Maritime şi aeroportul din Constanţa. Atunci, statul a primit ofertă doar pentru intermedierea listării Administraţiei Porturilor Maritime, din partea casei de brokeraj Swiss Capital.

Listarea Administraţiei Porturilor Maritime era cea mai mare dintre cele trei oferte pe care statul intenţiona să le deruleze pentru vânzarea a câte 5% din acţiuni. Raportat la valoarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea, la acea dată oferta la Administraţia Portutilor Maritime era estimată la circa 17 milioane lei.

Lipsa de interes a celor mai mulţi brokeri pentru participarea la intermedierea celor trei oferte era explicabilă prin faptul că cheltuielile aferente pregătirii şi derulării operaţiunilor sunt suportate de intermediar şi este posibil să nu poată fi acoperite dacă acesta încasează un comision prea mic sau dacă oferta nu se încheie cu succes.

Ministerul Transporturilor a reluat în luna ianuarie procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câte 5% din acţiunile deţinute la opt companii din portofoliu, operaţiune îngheţată la jumătatea anului 2010 din cauza crizei financiare.

Primele proceduri de listare au fost începute în 2007, cu intenţia să fie finalizate până la finele anului 2008, şi au fost parcurşi o câţiva paşi privind întocmirea şi aprobarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a prospectelor preliminare de ofertă şi analiza interesului investitorilor.

Guvernul a decis, însă, în iunie 2010 ca procedurile să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2012, apreciind că valoarea acţiunilor care ar fi urmat să fie tranzacţionate poate fi redusă de criza financiară.

Ministerul Transporturilor deţine 80% din acţiunile Aeroportului Traian Vuia, iar Fondul Proprietatea are diferenţa de 20%.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...