Ministerul Transporturilor propune reducerea unor amenzi aplicate transportatorilor rutieri

Ministerul Transporturilor propune reducerea unor amenzi aplicate transportatorilor rutieri, pe fondul crizei care afectează segmentul de profil, "pilon al dezvoltării economico-sociale", dar şi din cauză că nivelul ridicat al amenzilor determină un grad scăzut de colectare.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 12:19
Ministerul Transporturilor propune reducerea unor amenzi aplicate transportatorilor rutieri

„În contextul actualei crize economice la nivel internaţional, dar şi naţional, este afectat inclusiv transportul rutier, un pilon al dezvoltării economico-sociale, iar aplicarea unor amenzi contravenţionale într-un cuantum foarte ridicat în acest domeniu poate determina eliminarea unor operatori de transport rutier de pe piaţă şi, implicit, scăderea volumului de schimburi comerciale şi a veniturilor aduse de către aceştia la bugetul de stat. S-a dovedit în practică faptul că aplicarea unor amenzi contravenţionale într-un cuantum foarte mare determină un nivel scăzut de colectare a sumelor respective şi o tergiversare a punerii în executare a amenzilor, prin contestarea acestora în instanţă”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de ministerul Transporturilor pentru modificarea HG 69/2012.

Autorii documentului precizează că şi partenerii de dialog social au solicitat diminuarea amenzilor contravenţionale aplicate pentru încălcările prevăzute în actul normativ în vigoare.

HG 69/2012 stabileşte care sunt încălcările prevederilor legislaţiei europene şi naţionale în domeniul transportului rutier, pe care le împarte în „foarte grave”, „grave” şi „minore”, precum şi cuantumul aferent al amenzilor.

Proiectul iniţiat de Transporturi prevede diminuarea limitelor amenzilor contravenţionale pentru faptele considerate foarte grave de la 14.000 lei – 18.000 lei la 9.000 lei – 12.000 lei. Printre contravenţiile din această categorie se numără efectuarea transportului rutier fără licenţe, cu documente expirate sau suspendate şi cu vehicule care prezintă defecţiuni tehnice sau sustragerea de la controale.

Pentru faptele grave, cuantumul amenzilor este diminuat la 4.000 lei – 6.000 lei, faţă de 8.000 lei – 12.000 lei în prezent, iar în cazul celor minore, nivelul sancţiunilor scade la 500 lei – 2.000 lei, de la 3.000 lei – 6.000 lei.

În plus, pentru cele din urmă este inclusă şi sancţiunea avertismentului, amenda urmând să fie aplicată contravenienţilor care au primit avertisment pentru o faptă minoră în ultimele şase luni.

„Stabilirea unor amenzi proporţionale cu gravitatea încălcării şi descurajante pentru contravenienţi, care în acelaşi timp vizează îndeplinirea componentei de prevenţie şi iau în considerare inclusiv situaţia socio-economică a României la momentul actual, are rolul de a conduce la creşterea competitivităţii şi concurenţei loiale între operatorii de transport rutier, creează premisele dezvoltării unui sistem corect şi coerent pe segmentul transporturilor rutiere şi, în final, contribuie la creşterea pe ansamblu a economiei”, se mai arată în nota de fundamentare.

Reducerea acestor amenzi este una dintre solicitările firmelor de profil adresate autorităţilor. O parte dintre transportatorii de mărfuri au oprit activitatea la începutul săptămânii trecute, acuzând că autorităţile nu îşi respectă angajamentele.

Contactat de MEDIAFAX, Mayer Siegfried, secretarul general al Confederaţiei Naţionale Rutiere, a declarat că protestul a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată, în funcţie de un scandenţar convenit cu Guvernul.

El a precizat că transportatorii au o listă complexă de probleme, care trebuie discute cu mai multe instituţii, precum Transporturi, Mediu, Finanţe, Administraţie sau Interne.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...