Ministerul Transporturilor vrea să înfiinţeze 470 de posturi la opt instituţii din subordinea sa

Ministerul Transporturilor propune suplimentarea cu 470 a numărului de posturi din opt instituţii ale sale. Cele mai multe posturi noi, respectiv 180, urmează să fie înfiinţate în cadrul Autorităţii Rutiere Române.
Economica.net - mie, 10 mai 2017, 10:07
Ministerul Transporturilor vrea să înfiinţeze 470 de posturi la opt instituţii din subordinea sa

Modificarea numărului maxim de posturi este necesară pentru angajarea personalului de specialitate din activitatea de bază a instituţiilor, pentru activităţile noi introduse prin acte normative, pentru a asigura desfăşurarea normală a activităţii şi în condiţii de siguranţă, se arată într-un proiect de Hotârâre de Guvern, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Suplimentarea numărului de posturi vizează următoarele instituţii publice: Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare – ARSVOM cu 80 posturi, Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă cu 18 posturi, Aeroclubul României cu 43 posturi, Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV cu 40 posturi, Autoritatea Rutieră Română – ARR cu 180 posturi, Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile – CIAS cu 5 posturi, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier cu 99 posturi şi Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER cu 5 posturi.

În nota de fundamentare, iniţiatorii proiectului explică de ce este necesară suplimentarea de posturi la fiecare dintre instituţiile menţionate mai sus. Astfel:

– La Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare – ARSVOM: potrivit Hotărârii Guvernului nr. 94/2017 pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Nave specializate SAR”, beneficiar Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, se vor achiziţiona 2 nave specializate SAR, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 93/2017 pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Navă specializată de depoluare”, beneficiar Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, ARSVOM va achiziţiona o navă specializată care să acopere eficient etapele de colectare şi transport al reziduurilor şi care să joace rolul de centru de comandă în timpul intervenţiei.

În aceste condiţii este necesară suplimentarea numărului de posturi pentru asigurarea permanenţei la bordul navelor care urmează a fi achiziţionate în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce ne revin în activitatea de căutare şi salvare a vieţilor omeneşti pe mare şi în apele naţionale navigabile precum şi în activitatea de depoluare.

– La Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă este necesar a se asigura un serviciu tehnic cu minim 3 ture pentru operarea aeronavei Cessna Citation V în program permanent; cele 18 posturi solicitate sunt necesare pentru activitatea de specialitate pentru funcţionarea la limita minimă a necesarului de personal, respectiv pilot instructor – 4 posturi, inginer de aviaţie -3 posturi, tehnician de aviaţie -5 posturi, şef pregătire zbor – 1 post, expert-instructor pregătire teoretică – 5 posturi.

– În cadrul Aeroclubului României este necesar a se înfiinţa unitatea de întreţinere şi reparaţii a aeronavelor din dotarea proprie cât şi pentru operatori privaţi, fapt care va conduce la creşterea veniturilor proprii; cele 43 posturi sunt necesare pentru: Direcţia Tehnică – 2 ingineri de aviaţie, Serviciul Continuitatea Navigabilităţii – 2 ingineri de aviaţie, Biroul de Proiectare – 4 ingineri, Serviciul Aeronave Ultrauşoare – 1 inginer de aviaţie şi 1 pilot comandant, Compartimentul Operaţiuni Sol – 1 inginer de aviaţie, Secţia de Reparaţii şi Întreţinere de Bază Craiova – 2 ingineri de aviaţie şi 4 mecanici de aviaţie, Baza de Reparaţii Braşov – 1 inginer de aviaţie şi 5 mecanici de aviaţie, Aeroclubul Teritorial Braşov – 1 referent, Aerocluburile teritoriale 2 instructori paraşutism, 2 dispeceri operaţiuni zbor, 8 piloţi instructori, 7 mecanici de aviaţie.

– În cadrul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV nu este asigurat personalul minim necesar desfăşurării activităţii având în vedere introducerea a 70 de cursuri noi după anul 2013, finalizarea investiţiei din cadrul subunităţii Galaţi, dotarea unităţii cu mijloace noi de instruire. Cele 40 posturi sunt necesare desfăşurării în condiţii optime a activităţii de instruire a personalului navigant, respectiv: 22 posturi de personal didactic, 8 posturi de personal auxiliar şi 10 posturi de personal administrativ.

– În cadrul Autorităţii Rutiere Române – ARR posturile sunt necesare în structurile din cadrul sediului central precum şi în cadrul agenţiilor teritoriale având în vedere numărul insuficient de posturi şi creşterea volumului activităţii. Dintre cele 42 de agenţii teritoriale în 13 dintre ele îşi desfăşoară activitatea între 3 şi 5 salariaţi şi nu există un post de conducere în cadrul acestora.
Posturile solicitate sunt pentru: Direcţia Siguranţa Infrastructurii Rutiere – 20 posturi pentru efectuarea inspecţiei de siguranţă rutieră periodică şi a inspecţiilor de siguranţă rutieră suplimentară având în vedere numărul mediu de 1.100 accidente de circulaţie/an soldate cu victime care necesită tot atâtea inspecţii; totodată, potrivit prevederilor Legii nr. 265/2008 inspecţia de siguranţă rutieră periodică se efectuează din doi în doi ani prin agenţiile teritoriale şi pentru care sunt necesare 90 posturi pentru efectuarea acestora şi 30 posturi pentru efectuarea inspecţiilor de siguranţă rutieră suplimentară (de accident) în scopul identificării eventualelor cauze legate de infrastructură care au cauzat/favorizat producerea accidentului; în cadrul agenţiilor teritoriale pentru activităţile de licenţiere, autorizare şi atestare profesională este necesară suplimentarea cu 30 posturi; pentru alte activităţi noi din cadrul sediului central (precum acciza etc) este necesară suplimentarea cu 10 posturi.

– La Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile – CIAS este necesară înfiinţarea dispeceratului de urgenţă permanent cu atribuţii de preluare şi tratare a apelurilor de urgenţă primite prin centrul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 228/2013 privind desemnarea Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile ca agenţie specializată de intervenţie; numărul de 5 posturi solicitat este necesar doar pentru asigurarea acestui serviciu de permanenţă.

– În cadrul Agenţiei de Investigare Feroviară Română – AGIFER cele 5 posturi solicitate sunt necesare pentru asigurarea numărului de investigatori, având în vedere trendul crescător al accidentelor pe infrastructura de transport feroviar şi a incidentelor produse în circulaţia trenurilor.

– La Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier creşterea numărului de posturi este necesară având în vedere faptul că:

  • în cazul autovehiculelor/ansamblurilor de vehicule rutiere care efectuează transport rutier naţional contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, inclusiv cele a căror masă totală maximă autorizată, nu depăşeşte 3,5 tone, trebuie verificat dacă sunt respectate prevederile art. 11^1, alin. (1) din OG nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora „pentru a efectua transport rutier naţional contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, întreprinderile trebuie să fie autorizate de către autoritatea competentă”;
  • în cazul transportului de mărfuri periculoase, efectuate cu vehicule rutiere indiferent de capacitate, trebuie sa se verifice respectarea prevederilor HG nr. 1.175/2007 pentru aprobarea Normelor de efectuare a activităţii de transport rutier de mărfuri periculoase în România.

Suplimentarea numărului de posturi va avea influenţă pozitivă asupra actului de control efectuat, prin creşterea numărului de controale, care va duce la reducerea neregulilor în activitatea de transport rutier, la creşterea siguranţei rutiere, acoperind astfel necesităţile efective constatate în activitatea de control cât şi eficienţa actului administrativ. Se modifică în mod corespunzător alineatul (2) al articolului 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1088/2011 privind organizarea şi funcţionarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus......
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...