Miniștrii de finanțe din UE au ajuns la un acord pentru numirea vicepremierului spaniol Nadia Calviño în funcția de președinte al Băncii Europene de Investiții

Miniștrii de finanțe ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord astăzi să susțină candidatura Nadiei Calviño la funcția de președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI), informează instituția financiară prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net. Miniștrii au negociat acestă numirea în calitatea lor de guvernatori ai BEI, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare ale UE care a avut loc astăzi la Bruxelles.
Cristian Negrei - vin, 08 dec. 2023, 16:58
Miniștrii de finanțe din UE au ajuns la un acord pentru numirea vicepremierului spaniol Nadia Calviño în funcția de președinte al Băncii Europene de Investiții

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene s-au pus de acord astpzi să susțină candidatura Nadiei Calviño la funcția de președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI), informează instituția financiară prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net. Miniștrii au negociat acestă numirea în calitatea lor de guvernatori ai BEI, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare ale UE care a avut loc astăzi la Bruxelles.

Decizia a fost luată în urma consultărilor dintre acționarii BEI, conduse de viceprim-ministrul și ministrul de Finanțe al Belgiei, Vincent Van Peteghem, care în prezent prezidează Consiliul guvernatorilor BEI.

„BEI este un instrument cheie pentru realizarea obiectivelor politicii UE, atât în interiorul Uniunii, cât și dincolo de granițele noastre”, a spus Van Peteghem. „Suntem convinși că Nadia Calviño are toate calitățile necesare pentru a conduce cea mai mare bancă multilaterală din lume, canalizând finanțarea atât de necesară către întreprinderi și sprijinind investițiile pentru a stimula competitivitatea și creșterea durabilă a Europei”.

Nadia Calviño, prim-vicepreședinte al Guvernului Spaniei și ministru al Economiei, Comerțului și Întreprinderilor, i-ar urma lui Werner Hoyer, al cărui al doilea mandat la conducerea băncii UE se încheie la 31 decembrie 2023. Economist de formare, Calviño a deținut anterior, între 2014 și 2018, funcția de director general pentru buget la Comisia Europeană.

„BEI este brațul financiar al UE și este o instituție cheie pentru economia europeană. Va avea un rol și mai important în viitor în finanțarea tranziției ecologice, pentru a oferi sprijin financiar reconstrucției Ucrainei și, de asemenea, în sprijinirea creșteriii importanței Europei în lume”, a spus Calviño. „Sunt onorată de încrederea și sprijinul miniștrilor de a fi la cârma Grupului BEI”.

Începând din 2012, sub conducerea mandatelor lui Hoyer, BEI a devenit prima bancă multilaterală care a încetat sprijinul pentru combustibilii fosili și și-a majorat volumele de împrumuturi pentru investiții în energie curată și securitate în Europa la niveluri fără precedent, câștigând titlul de bancă pentru climă a UE. Hoyer a condus inițiative, de la finanțarea vaccinurilor împotriva Covid și a poliomielitei, până la ajutarea întreprinderilor europene să facă față consecințelor crizei financiare și sociale din 2008, pandemiei de COVID și războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Hoyer s-a asigurat, de asemenea, că banca UE nu a suferit de impactul Brexit-ului și a condus cea mai mare majorare de capital din istoria băncii. Recunoscând că cele mai multe dintre provocările de astăzi sunt globale, în 2022 BEI a lansat BEI Global pentru a sprijini acțiunile climatice, creșterea economică, inovarea și dezvoltarea dincolo de UE.

„Sunt mândru de ceea ce au realizat Grupul BEI și personalul său dedicat și talentat în ultimii ani. Mai ales, sunt încrezător în viitorul său, în urma deciziei de astăzi”, a spus Hoyer. „A avea pe cineva cu experiența vastă a Nadiei Calviño în politică și finanțe, responsabil de operațiunile noastre, evidențiază angajamentul acționarilor noștri, statele membre UE, de a ne extinde amprenta și de a ne asigura că, într-un moment în care Europa se confruntă cu provocări atât de profunde, banca UE va avea conducerea de care are nevoie ca componentă de finanțare a UE”.

Următorii pași și calendarul numirii

Acordul politic la care s-a ajuns astăzi deschide calea pentru procesul oficial de numire de către Consiliul de administrație și Consiliul guvernatorilor BEI prin procedură scrisă. Este de așteptat ca votul în cadrul Consiliului de administrație și al Consiliului guvernatorilor BEI să fie finalizat în următoarele săptămâni, înainte de data oficială de începere a noului președinte, care va fi 1 ianuarie 2024.

Sursa foto: Flickr

 

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...