Miniştrii de Finanţe din UE au discutat vineri problemele referitoare la plăţile suplimentare la bugetul comunitar

Economica.net
07 11. 2014
europeancommission_83777200

„Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a participat astăzi la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfăşurat la Bruxelles. Agenda ECOFIN a cuprins o discuţie a miniştrilor privind stadiul negocierilor referitoare la bugetul comunitar – pachetul de amendamente pentru bugetul 2014, propunerea de directivă ce vizează modificarea Directivei 2006/ 112/ CE privind sistemul comun al TVA în ceea ce priveşte declaraţia standard de TVA, informare privind propunerea de directivă de modificare a Directivei 96/ 2011 privind regimul fiscal comun care se aplică societăţilor mamă şi filialelor acestora din diferite state membre, precum şi stadiul discuţiilor privind propunerea de directivă de punere în aplicare a unei cooperări consolidate în domeniul taxei pe tranzacţiile financiare”, se arată într-un comunicat al MFP remis AGERPRES.

Potrivit MFP, discuţia privind stadiul negocierilor referitoare la bugetul comunitar s-a finalizat cu adoptarea unor concluzii care vizează găsirea unei soluţii pentru problemele pe care unele state membre le au cu plăţile suplimentare la bugetul UE, la 1 decembrie 2014, generate de revizuirea datelor privind venitul naţional brut).

Ministrul român de Finanţe a insistat pentru tratarea la pachet a problemei generate de revizuirea datelor VNB cu restul bugetelor rectificative pentru 2014. De interes major, în acest context, pentru România este aprobarea bugetului rectificativ numărul 3, care presupune suplimentarea sumelor disponibile pentru plăţi pe coeziune.

„În final, s-a convenit că statele membre UE vor lucra pentru atingerea rapidă a unui compromis pe întregul pachet de bugete rectificative pentru 2014”, se mai spune în comunicatul MFP.

Potrivit agenţiei DPA, miniştrii de finanţe din statele Uniunii Europene încearcă să ajungă la un compromis cu privire la contribuţiile ţărilor membre la bugetul comunitar, în contextul în care subiectul a provocat un schimb de replici dur între Bruxelles şi Londra.

Marii Britanii i s-a cerut luna trecută să contribuie până în decembrie cu încă două miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, potrivit revizuirii anuale ce ia în considerare performanţa economică a ţării mai bună decât previziunile iniţiale.

Premierul britanic David Cameron şi-a exprimat dezaprobarea faţă de această solicitare în urmă cu două săptămâni, denunţând valoarea semnificativă a contribuţiei suplimentare şi termenul scurt în care ea trebuie furnizată.

Dacă Londra nu achită până în decembrie cele două miliarde de euro, atunci va trebui să plătească penalităţi în funcţie de rata dobânzii, potrivit normelor UE.

O posibilitate explorată de britanici este plata în tranşe (pe parcursul anului viitor) a contribuţiei suplimentare. Acest lucru ar presupune însă o schimbare legislativă a regulilor UE, ceea ce poate complica situaţia actuală. În plus, miniştrii de finanţe europeni se află şi sub presiunea timpului, întrucât trebuie să adopte bugetul comunitar pentru 2015.