Miniştrii ECOFIN au aprobat, în unanimitate, abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru România

Miniştrii ECOFIN au aprobat, în unanimitate, abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru România, potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES de Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - vin, 21 iun. 2013, 13:31
Miniştrii ECOFIN au aprobat, în unanimitate, abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru România

‘Decizia reprezintă recunoaşterea oficială a faptului că deficitul bugetar al României s-a încadrat sub ţinta de 3% din PIB în anul 2012, precum şi a credibilităţii politicii bugetare pentru anul în curs şi pentru anul următor, Comisia Europeană confirmând prognoza Guvernului României de continuare a procesului de consolidare fiscală’, se arată în document.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, participă vineri, 21 iunie, la lucrările Consiliului ECOFIN, care se desfăşoară la Luxemburg.

Procedura de deficit excesiv este declanşată atunci când deficitul bugetar al unei ţări membre depăşeşte 3% din Produsul intern brut.

O decizie privind abrogarea unei proceduri de deficit excesiv (PDE) se bazează pe o ‘corectare durabilă’ a deficitului excesiv iar acest lucru este considerat realizat în cazul în care datele notificate pentru anul precedent (2012 în cazul României) arată un deficit sub 3% din PIB precum iar previziunile serviciilor Comisiei Europene indică faptul că deficitul nu va depăşi valoarea de referinţă de 3% din PIB pe perioada analizată în previziuni (în prezent, 2013 şi 2014).

Potrivit datelor Comisiei Europene, în cazul României, procedura de deficit excesiv a fost lansată în 2009 când recesiunea mult mai mare decât se estimase din 2009 a dus la o scădere semnificativă a veniturilor publice, ceea ce a determinat o creştere a deficitului public la 9% din PIB, în pofida eforturilor depuse în vederea reducerii cheltuielilor publice. Deficitul a fost ulterior redus la 6,8% din PIB în 2010, la 5,6% din PIB în 2011 şi la 2,9% din PIB în 2012, valoare care este sub valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în tratat.

În previziunile serviciilor Comisiei din primăvară, pentru 2013 se estimează că deficitul public general va scădea la 2,6% din PIB în 2013 şi la 2,4% din PIB în 2014 — în condiţiile menţinerii politicilor actuale — astfel, ramânând cu mult sub valoarea de referinţă de 3% din PIB din tratat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Educaţiei: Cele două săptămâni de vacanţă sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală cu prezenţă fizică între 3 şi 14 ianuarie, pentru gimnaziu şi liceu, respectiv într-o săptămână, între 10 şi 14 ianuarie, pentru primar
Ministrul Educaţiei: Cele două săptămâni de vacanţă sunt convins că se vor transforma în două săptămâni de şcoală ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că cele două săptămâni de vacanţă vor fi recuperate, cel mai probabil, ...
Germania va reduce estimările privind evoluţia economiei în 2021 şi le va îmbunătăţi pe cele pentru 2022 – Reuters
Germania va reduce estimările privind evoluţia economiei în 2021 şi le va îmbunătăţi pe cele pentru 2022 – Reuters
Guvernul de la Berlin a înrăutăţit estimările privind avansul PIB-ului în acest an la 2,6%, din cauza perturbărilor ...
HBO Max a ajuns în Europa, anul viitor se va lansa şi în România
HBO Max a ajuns în Europa, anul viitor se va lansa şi în România
HBO Max, platforma de streaming a gigantului american WarnerMedia, şi-a început marţi lansarea progresivă în Europa, ...