Miniştrii Mircea Duşa şi Radu Stroe discută cu şefii structurilor centrale din MAI

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa şi ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, discută, marţi dimineaţă, cu şefii structurilor centrale din MAI.
Economica.net - mar, 07 aug. 2012, 08:15
Miniştrii Mircea Duşa şi Radu Stroe discută cu şefii structurilor centrale din MAI

Discuţiile au loc la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, fiind prima întâlnire de lucru a miniştrilor Mircea Duşa şi Radu Stroe cu şefii structurilor din MAI.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, marţi, la intrarea în sediul instituţiei, că are o misiune dificilă şi că va analiza cu şefii structurilor toate problemele.

Mircea Duşa şi Radu Stroe au fost propuşi de premierul Victor Ponta să îi înlocuiască în funcţii pe Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, care şi-au anunţat, luni, demisiile din funcţii.

Ioan Rus a declarat că şi-a înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor pentru că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu, lucru inacceptabil. Ulterior, Ioan Rus a anunţat că şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, şi-a înaintat demisia din funcţie.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, şi ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, au depus, luni seară, jurământul de învestitură.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a noilor miniştri, că are convigerea că Mircea Duşa şi Radu Stroe, împreună cu instituţiile şi oamenii care sunt în subordinea lor, „vor răspunde exact la ceea ce exact Curtea Constituţională (CC) a cerut” privind referendumul.

Crin Antonescu a opinat că „lucrurile sunt foarte clare” şi că CC, prin comunicatul şi prin motivarea pe care a dat-o acestui comunicat, a spus foarte limpede ce doreşte şi consideră că este de obligaţia Guvernului să-i pună la dispoziţie, iar „Guvernul îi va pune”.

Premierul Victor Ponta a declarat că un colectiv de tehnicieni condus de noii miniştri pentru Administraţie şi Interne, Radu Stroe şi Mircea Duşa, va prezenta, marţi, în şedinţa de Guvern, actele normative necesare punerii în aplicare a solicitării Curţii Constituţionale adresate Legislativului.

Întrebat dacă, în urma adresei transmise luni Guvernului de către Curtea Constituţională, va mai urma un mini-recensământ, Ponta a precizat: „Există un colectiv la care au lucrat şi cei doi miniştri demisionari Rus şi Dobre, la care a lucrat şi Mircea Duşa, pe care îl va coordona acum ca ministru al Administraţiie şi Internelor, alături de Radu Stroe”.

„Acel colectiv, mâine (marţi – n.r.), va veni în şedinţa de Guvern cu actele normative necesare, va pune în aplicare exact ceea ce Curtea a solicitat. Eu nu vreau să comentez mai mult decât atât”, a adăugat Ponta.

Întrebat dacă mini-recensământul va continua, Ponta a răspuns: „Pot să vă spun mâine (marţi – n.r.) ce va propune acest colectiv de tehnicieni pentru adoptarea în şedinţă de Guvern ca procedură de îndeplinire a solicitării imperative făcută de Curte către Guvern”.

În 2 august, Curtea Constituţională anunţa că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente.

O zi mai târziu, Curtea Constituţională a preschimbat din 12 septembrie în 31 august termenul pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului ca până la 31 august să transmită listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie.

În 6 august, Curtea Constituţională a revenit cu o adresă către Guvern în care preciza că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfăşurarea referendului şi listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie, nu „actualizarea listelor” de alegători.

Amânarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curţii în datele de 1 şi 2 august, de către Serviciul de Evidenţă a Populaţiei al MAI.

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofiţerului de poliţie fiind declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a anunţat, luni, Ministerul Public.

Sursa citată a precizat că în baza acestor liste electorale permanente actualizate în termenele şi condiţiile prevăzute de legislaţia în materie, privind numărul de 18.292.514 cetăţeni cu drept de vot, s-a organizat şi desfăşurat referendumul naţional din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României.

Adresa comunicată Curţii Constituţionale în 2 august, conform căreia MAI nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, această atribuţie revenind exclusiv Autorităţii Electorale Permanente, relevă „o îndeplinire defectuoasă cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu” din partea chestorului Manoloiu, cel care a semnat documentul transmis CC.

Prin această faptă a chestorului Manoloiu ar fi fost cauzată „o tulburare însemnată relaţiilor sociale privind evidenţa persoanelor cu drept de vot şi a au fost afectate acele relaţii sociale a căror normală desfaşurare şi dezvoltare nu este posibilă fără îndeplinirea cu corectitudine a îndatoririlor de serviciu de către funcţionarii publici sau alţi funcţionari”, spun anchetatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Norvegia își crește contribuția acordată Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA)
Norvegia își crește contribuția acordată Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA)
Norvegia a anunţat luni că îşi majorează cu 100 de milioane de coroane (8,7 milioane de euro) cuantumul asistenţei acordate Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA), informează......
Compania românească Maguay a lansat o nouă gamă de PC-uri
Compania românească Maguay a lansat o nouă gamă de PC-uri
Maguay, cea mai veche companie românească producătoare de sisteme de calcul sub brand propriu, a prezentat pe 13 iunie, ...
Christine Lagarde: Stabilitatea preţurilor merge mână în mână cu stabilitatea financiară. BCE acordă o atenţie deosebită funcţionării line a pieţelor financiare
Christine Lagarde: Stabilitatea preţurilor merge mână în mână cu stabilitatea financiară. BCE acordă o atenţie deosebită ...
Banca Centrală Europeană acordă o atenţie deosebită funcţionării line a pieţelor financiare, a afirmat luni preşedintele ...
Trump amenință că va tăia ajutorul american către Ucraina dacă va fi ales președinte, înainte chiar de a se instala la Casa Albă din nou
Trump amenință că va tăia ajutorul american către Ucraina dacă va fi ales președinte, înainte chiar de a se instala ...
Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, care urmăreşte realegerea în această funcţie, l-a descris pe preşedintele ...