Ministru francez: PSA Peugeot Citroen va rămâne companie franceză

PSA Peugeot Citroen va rămâne companie franceză, a afirmat marţi ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, la câteva zile după ce surse anonime au anunţat că producătorul auto negociază cu grupul chinez Dongfeng şi cu Guvernul de la Paris o majorare a capitalului, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 11:59
Ministru francez: PSA Peugeot Citroen va rămâne companie franceză

PSA Peugeot Citroen, al doilea producător auto european, ia în considerarea vânzarea unei participaţii către grupul chinez Dongfeng Motor Corp şi către Guvernul francez, deoarece vânzările în Europa au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, au declarat săptămâna trecută surse anonime. Acţiunile companiei franceze au scăzut la bursă cu 12%, cel mai semnificativ declin din ultimii 12 ani, după anunţarea posibilei vânzări a acţiunilor.

Dongfeng şi Guvernul francez ar urma să plătească fiecare câte 1,5 miliarde de euro pentru achiziţionarea unei participaţii de 20-30% în Peugeot. Dacă tranzacţia va avea loc, familia Peugeot va pierde controlul companiei, urmând să deţină o participaţie de 25,4%.

‘PSA va rămâne o companie franceză’, a afirmat Montebourg într-un interviu acordat publicaţiei ‘Le Parisien’.

Întrebat dacă asta înseamnă că nu va fi nicio investiţie chineză în capitalul Peugeot, oficialul a răspuns: ‘Nu am spus asta. Ceea ce spun este că firma va rămâne în Franţa şi va rămâne franceză’.

Conducerea Peugeot a confirmat că analizează noi proiecte industriale şi comerciale, dar fără a da detalii suplimentare şi nu a confirmat discuţiile privind planul de majorare a capitalului cu trei miliarde de euro.

O majorare a capitalului va ajuta Peugeot să obţină numerar şi să se extindă în afara Europei. Divizia auto a PSA Peugeot Citroen, care a raportat pierderi de 510 milioane de euro în primul semestru din 2013, a anunţat concedierea a 11.200 de angajaţi în Franţa şi închiderea unei fabrici din apropierea Parisului.

În 8 octombrie, publicaţia ‘China Business News’ anunţa, citând surse anonime, că Dongfeng intenţionează să achiziţioneze o participaţie de 30% în Peugeot, pentru 10 miliarde de yuani (1,63 miliarde de dolari).

În iulie, PSA Peugeot Citroen a inaugurat a treia fabrică din China, extinzându-se pe cea mai mare piaţă auto din lume, chiar dacă declinul cererii în Europa a determinat compania să concedieze angajaţi în Franţa.

Uzina, dezvoltată împreună cu grupul auto chinez Dongfeng Motor Corp, va produce modelele Sedan Citroen C-Elysee şi Peugeot 301.

Capacitatea anuală de producţie a PSA Peugeot Citroen va creşte cu două treimi, la 750.000 de unităţi, până la sfârşitul lui 2015.

Anul acesta, compania vrea să vândă pe piaţa chineză 557.000 unităţi. China ar putea depăşi Franţa ca cea mai mare piaţă a Peugeot până în 2015, a estimat recent directorul operaţiunilor din Asia, Gregoire Olivier.

Anul trecut, General Motors şi PSA Peugeot Citroen au anunţat o alianţă menită să ducă la economii de cel puţin două miliarde de dolari anual, în următorii cinci ani. În octombrie, surse anonime au declarat că cele două companii caută modalităţi de a-şi combina operaţiunile lor din Europa, în a doua fază a programului lor de cooperare, dar discuţiile au fost oprite din cauza înrăutăţirii situaţiei financiare a companiei franceze, care a solicitat ajutor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...