Ministru turc: Memorandum româno-turc privind afacerile europene, valoros cât „un gol marcat de Hagi

România şi Turcia au încheiat, miercuri, un memorandum de înţelegere în domeniul afacerilor europene, ministrul turc de resort, Egemen Bagiş, precizând că documentul este " la fel de valoros ca un gol marcat de Hagi într-un meci de 90 de minute".
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 20:56
Ministru turc: Memorandum româno-turc privind afacerile europene, valoros cât

„România este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai aderării noastre la UE. Iar acest acord este la fel de valoros ca un gol marcat de Hagi într-un meci de 90 de minute”, a spus Egemen Bagiş, anunţând totodată că Leonard Orban a acceptat invitaţia de a vizita Turcia în luna septembrie sau octombrie.

Ministrul Afacerilor Europene de la Ankara a exprimat însă unele critici în legătură cu atitudinea UE faţă de Turcia.

„Nu pot să spun că în cadrul UE există vreo ţară care să poată împiedica Turcia să adere la Uniune. Există numai oameni politici. Şi mai ştim foarte bine că scopul acelor oameni politici nu are legătură nici cu UE, nici cu ţara lor, ci este direct legat de o perioadă de campanie electorală. Turcia a manifestat multă răbdare şi a aşteptat 45 de ani pentru a începe negocierile în vederea aderării. Nevoia Turciei de aderare la UE scade cu fiecare zi care trece, în timp ce nevoia UE de a avea Turcia creşte cu fiecare zi ce trece. Românii au un proverb foarte frumos care spune că nu mor caii când vor câinii”, a comentat Bagiş.

El a spus că poate explica situaţia prezentând „cifre pragmatice”.

„Una dintre problemele de astăzi ale UE este criza economică. Turcia a demonstrat că este una dintre cele mai dinamice economii ale lumii, cu o creştere de 8,9% anul acesta şi 8,5% anul trecut. O altă problemă a UE e problema energetică, iar Turcia dispune de 70% din resursele energetice. O altă problemă a UE este îmbătrânirea populaţiei, în timp ce media de vârstă în Turcia este de 28 de ani, adică Turcia dispune de o populaţie tânără şi dinamică. Scopul creării UE este unul pacifist, iar Turcia nu vine decât să adauge la aceasta cultura ei islamică şi tradiţiile ei”, a spus Bagiş.

El a explicat că Turcia se simte nedreptăţită.

„Problema cipriotă nu a reprezentat o problemă pentru aderarea Cirpului la UE, dar când vine vorba de Turcia primul lucru la care se face referire este problema cipriotă. În ultimii cinci ani, Turcia nu a fost niciodată invitată la o reuniune la nivel înalt a UE, deşi era ţară candidată, în momentul în care erau şi România şi Bulgaria”, a spus el.

La rândul lui, ministrul român al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a spus că „procesul de aderare la UE se face pas cu pas, cu o pregătire intensă, în toate domeniile, iar România poate sprijini acest proces”.

„Obiectivul general al memorandumului vizează intensificarea eforturilor de cooperare în domeniul afacerilor europene, prin fructificarea experienţei României în negocierile de aderare la UE, precum şi în ceea ce priveşte alinierea legislativă la cea comunitară. Va fi constituit un comitet coordonare care va monitoriza şi va evalua punerea în aplicare a prevederilor memorandumului”, a mai spus Orban.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...