1EUR = 4.7764 RON | Bucureşti 8 º

News

Ministrul Agriculturii: Am putea desemna prin licitaţie o bancă să administreze fondurile europene

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că, dacă băncile nu vor oferi condiţii mai bune de creditare în agricultură, ar putea fi desemnată, prin licitaţie, o bancă pentru a administra singură fonduri europene de cel puţin 1,3 miliarde de euro în prezent.

22 iun, 2013 | Mediafax

"Creditarea în agricultură e o problemă. Ieri (vineri - n.r.) premierul mi-a dat sarcină, ca să spun aşa, să rezolvăm problema creditării, pentru că se ştie peste tot, pe de-o parte nu există capacitate de cofinanţare, nu există garanţii cu care să se ia şi creditele acelea cu dobândă ridicată, iar pe de altă parte nu există bani pentru proiectele pe care le avem în derulare să se facă cererile de plată", a spus Daniel Constantin, citat de corespondentul MEDIAFAX.

În ce priveşte condiţiile pe care le oferă bancherii fermierilor, ministrul Agriculturii a declarat că discută pe acest subiect de un an cu băncile.

"Eu i-am chemat pe toţi şi le-am spus să venim cu criterii mai bune pentru agricultură, fiindcă - au spus-o toţi - afacerile sunt sigure în agricultură. An de an, prin APIA, trec cel puţin 1,3 miliarde de euro fonduri europene, care vin şi se duc către fermieri, iar băncile care le derulează, şi le derulează toate, ele îşi opresc doar comisioanele acelea de derulare. Având în vedere aceste lucruri, le-am solicitat să vină cu dobânzi mai bune pentru acei fermieri care au conturile acolo. Există o bancă care a coborât imediat cu un punct procentual dobânda care se acordă. E un început, nu e mare lucru", a spus ministrul.

El a adăugat că, în situaţia în care băncile nu vor da curs cererii sale, are o soluţie.

"Vom continua discuţiile şi ne gândim şi la o anumită soluţie: dacă nu vor veni cu condiţii mai bune pentru agricultură, unde fondurile europene vor fi mai multe şi în perioada următoare, vom face o licitaţie şi vom desemna o singură bancă ce va administra toate aceste fonduri de 1,3 miliarde de euro în creştere, până în 2020, la 2 miliarde de euro, an de an, astfel încât să poată să acorde condiţii favorabile pentru fermieri pentru dezvoltare rurală. Luăm în calcul şi lucrul acesta, dar asta va însemna ca toţi fermierii să-şi mute conturile la banca respectivă. Eu sper să nu ajungem acolo, fiindcă ar însemna o oarecare limitare. Nu am discutat încă nici cu BNR şi sper să avem bănci care înţeleg cât de importantă este partea de creditare în agricultură", a declarat Daniel Constantin.

El le-a spus fermierilor bistriţeni că Ministerul Agriculturii a aprobat o ordonanţă care a creat un fond de creditare de 300 de milioane de lei.

"Mi l-aş fi dorit mai mare, dar e un început. Va începe, în zilele următoare, un proces de licitaţie. O bancă sau o instituţie bancară va câştiga şi va acorda credite cu o dobândă mult mai bună decât până acum şi cu condiţii mult mai bune decât până acum. Ce înseamnă condiţii mai bune? Credite pe o perioadă care poate ajunge până la zece ani, o perioadă de graţie de până la trei ani şi, mai important decât atât, pentru alte activităţi decât cele de cumpărare de terenuri, nu se va veni cu garanţie, fiindcă 80 la sută din garanţie va fi asigurată de fondul de garantare. E un fond de creditare care răspunde nevoilor dumneavoastră, dar şi proiectelor de ferme de familie", a spus el.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, sâmbătă, alături de Maria Grapini, ministrul Turismului, la masa rotundă cu tema "Agricultura, domeniu forestier, turism, mediu - şanse de dezvoltare economică pentru judeţul Bistriţa-Năsăud", organizată de filiala judeţeană a Partidului Conservator, la care au luat parte peste două sute de oameni de afaceri, fermieri şi oameni politici locali.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO