Ministrul Agriculturii: Arenda de la Giurgiu este legală. ADS a câştigat toate procesele cu Grivco

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat joi, la Răşinari (judeţul Sibiu), că cele 2.600 de hectare de teren din judeţul Giurgiu sunt arendate de o societate, în urma unei licitaţii, nu de preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 16:33
Ministrul Agriculturii: Arenda de la Giurgiu este legală. ADS a câştigat toate procesele cu Grivco

Întrebat dacă Dan Voiculescu sau o firmă a sa a arendat cele 2.600 de hectare de la Giurgiu, legal, ministrul Constantin a răspuns: ‘Din câte ştiu, persoana fizică, Dan Voiculescu, nu are arendă. (…) Repet. Nu ştiu toate societăţile.’

Referitor la situaţia juridică actuală a celor 2.600 de hectare din Giurgiu, ministrul Constantin spune că, ‘sunt arendate către acea societate, în urma unei proceduri de licitaţie.’

Ministrul Agriculturii susţine că cele 2.600 de hectare din Giurgiu au fost arendate legal de o firmă, în condiţiile în care o altă firmă aparţinând lui Dan Voiculescu are o datorie de 1,6 milioane de lei la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), pe care va trebui să o plătească, după terminarea litigiilor.

‘Vreau să fac o menţiune. Societatea care a arendat acest teren, a făcut-o în condiţii perfect legale. Mai mult decât atât, legea spune şi, lucru care s-a şi întâmplat, că trebuie plătită arenda în avans pe un an de zile. Arenda pe acea suprafaţă a însemnat undeva un milion şase sute de mii de lei, bani care au fost plătiţi în momentul în care s-a realizat procesul verbal de predare-primire’, a precizat ministrul Constantin.

Acesta a explicat că o altă societate comercială, nu cea de la Giurgiu, se află în proces cu ADS şi că îl va pierde. Societatea care a arendat 2.600 de hectare la Giurgiu ‘nu are datorii’, a arătat ministrul Constantin.

‘Altă societate are datorii la ADS şi în momentul în care va pierde procesele, pentru că le va pierde, până în momentul de faţă, un lucru care iarăşi neadevărat care s-a spus, să s-a renunţat la procese, că s-au pierdut procesele. Nu. ADS-ul a câştigat toate procesele cu societatea Grivco şi pe fond şi la Curtea de Apel. Există ultima cale la care au apelat, şi anume Înalta Curte. În momentul în care se va pronunţa şi Înalta Curte, cu siguranţă vor trebui să plătească acele sume către ADS’, spune ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a explicat că există un raport publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, unde spune că licitaţia a fost legală la Giurgiu şi terenurile de acolo s-au licitat pentru arendă, nu s-au concesionat.

‘(…) contrar la ceea ce s-a spus public, a fost o procedură de licitaţie neschimbată din anul 2001, nu a fost atribuire directă, ci licitaţie la care au putut participa mai multe societăţi şi lucrurile, din acest punct de vedere, s-au realizat în mod corect. S-a realizat acolo o arendă, o procedură de arendă şi nu de concesiune aşa cum fals s-a spus. Diferenţa este fundamentală, pentru că procesul de concesiune înseamnă acordarea acestor suprafeţe pe 20 de ani, arenda se poate întrerupe şi mâine. Despre asta e vorba. Dar acolo cred că au fost cu totul alte interese, care probabil vor ieşi la suprafaţă în perioada imediat următoare. De ce s-a declanşat această dezbatere publică şi în folosul cui s-a declanşat această dezbatere publică, e un lucru care va ieşi cât mai repede la suprafaţă’, crede ministrul Constantin.

Întrebat din ce motiv celelalte firme interesate de terenurile de la Giurgiu nu au fost chemate la negociere, ministrul Constantin a precizat: ‘Au fost doi fermieri care au solicitat concesiunea şi vă spuneam mai devreme, eu cred că sunt anumite persoane care nu doresc să se spună adevărul. Acele persoane au cerut concesiune pe 20 de ani. În mandatul meu nu s-a realizat niciun proces de concesiune, nici măcar un metru de pământ nu a fost concesionat în mandatul meu pe 20 de ani, ci s-au realizat numai proceduri de arendă, care repet, se pot întrerupe şi mâine.’

Ministrul Constantin a mai adăugat că nu poate analiza toate contractele de concesiune, pentru că nu are bani pentru firmele de avocatură care ar trebui angajate.

‘Eu am încercat încă din anul 2012, să luăm şi să analizăm toate contractele de concesiune. Lucrul acesta presupune însă fonduri foarte mari, care trebuie alocate pentru societăţile de avocatură. Nu am renunţat la acest demers şi le vom analiza în perioada următoare, pe măsură ce vor exista acele fonduri. Repet, în mandatul meu nu s-a realizat nicio concesiune pe 49 sau 20 de ani. Sunt concesiuni care vin din trecut. S-au realizat foarte multe concesiuni şi în perioada 2005 – 2008 şi în perioada 2010 – 2013, lucruri de care vom discuta în perioada următoare. În momentul de faţă, ADS-ul nu mai este în subordinea Ministerului Agriculturii, de câteva luni de zile, odată cu aprobarea Legii privind liberalizarea pieţei funciare, este o agenţie care se află în directa subordonare a Cancelariei Primului-Ministru’, a concluzionat ministrul Agricultorii.

Acesta a discutat joi, la Răşinari (judeţul Sibiu), cu mai mulţi fermieri.

Luni, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară, preşedintele partidului, Elena Udrea, a anunţa că PMP va face marţi o plângere penală împotriva Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) şi a unei firme controlate de preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

‘Un subiect discutat astăzi a fost plângerea penală pe care PMP o face ADS-ului şi firmei controlate de domnul Voiculescu. Prin această firmă, domnul Voiculescu a obţinut de la ADS, deci de la stat, 2.600 de hectare de teren arabil de cea mai bună calitate în condiţiile în care nu avea acest drept legal’, a spus Udrea.

Tot luni, premierul Victor Ponta a declarat că a cerut o informare din partea Ministerului Agriculturii şi a ADS legată de concesionarea terenului din Giurgiu de către o presupusă firmă lui Dan Voiculescu, precizând că ‘nu există nicio problemă de legalitate’.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...