Ministrul Agriculturii: Gradul de absorbţie a fondurilor europene a fost de 82,56%, în iulie. Ţintă de 152 milioane euro, în august

Economica.net
05 08. 2017
agricultura_56787654567_18002600

Oficialul MADR se află, sâmbătă, la Craiova, în judeţul Dolj, la o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) din toată ţara pentru a discuta stadiul absorbţiei fondurilor europene din luna iulie, modul în care pot fi atrase sumele restante, dar şi programul lunii august.

‘Pentru luna iulie era un target de 112,64 de milioane de euro. Am realizat 93,1 milioane de euro, adică un grad de absorbţie de 82,65%. Facem o analiză pe măsurile privind realizarea acestui target, dar şi pentru recuperarea diferenţelor. Pentru luna august avem programate atragerea de fonduri europene în valoare de 152,66 milioane de euro. Întâlnirea de la Craiova este cu toţi reprezentanţii AFIR de la centrele regionale şi cu cei din ţară, de la fiecare judeţ în parte. Practic, facem aceste întâlniri în prima sâmbătă din fiecare lună, pentru a analiza modul de îndeplinire a programului de absorbţie de fonduri europene din luna precedentă. Fiecare funcţionar din AFIR are în programul lui un număr de proiecte cu valori pe care le urmăreşte şi după care este şi remunerat’, a precizat Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, în România au intrat în acest an peste 2,255 miliarde de euro, bani din fonduri europene destinate agriculturii, dezvoltării rurale şi pescuitului, cea mai mare sumă, de 1,647 miliarde de euro, provenind din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plăţile directe.

‘În Trezoreria României au intrat, până în prezent, 2,255 miliarde de euro din fonduri europene şi sunt declaraţii depuse pentru rambursare de 324,04 milioane de euro. Suma din iulie, de 93 de milioane de euro, va intra pentru rambursare la sfârşitul trimestrului III. Din fondurile totale atrase, 1,647 miliarde euro sunt din FEGA, 606,9 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi aproape un milion de euro din Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (FEPAM). Pe plăţi directe am înregistrat anul acesta un procent foarte bun de absorbţie, de 99,04%’, a mai spus Daea.

Acesta a subliniat că reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) se află în prezent în control pe cererile aferente anului 2017, pentru a putea începe plata avansului pe suprafaţă din 15 octombrie 2017.

‘În prezent suntem în control pe plăţile directe, vrem să terminăm până la 1 octombrie. În plus, facem şi ortofotografierea cu aviaţia de la MApN, pentru că suntem obligaţi din trei în trei ani să actualizăm aceste ortofotoplanuri şi suntem întârziaţi din anii trecuţi. Am încheiat un protocol cu MApN pentru acest lucru, iar cei de la APIA lucrează în trei schimburi pentru a face faţă. Este o muncă continuă cu multe ore peste program, pentru că trebuie să le finalizăm anul acesta, ideal ar fi în două luni şi cu prelucrarea datelor pentru că pe 15 octombrie începem plata avansului. De asemenea, suntem în proceduri pentru contractarea extinderii de soft la APIA pentru că s-a încheiat contractul’, a adăugat ministrul Agriculturii.

Premierul Mihai Tudose a declarat, pe 1 august, că ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de departe unul dintre cei mai eficienţi miniştri ai Cabinetului său, subliniind că acesta, în materie de absorbţie de fonduri europene, este ‘premiantul Europei’.

‘Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toată aura asta de glumă pe activitatea domniei sale, este, de departe, unul dintre cei mai eficienţi miniştri, de departe. Este primul an în care toate fondurile europene dedicate agriculturii au fost luate, luate urgent. Apoi, au fost date toate subvenţiile pentru agricultură cu mult înainte de cele mai optimiste termene, spre deosebire de acum un an, când ştiţi foarte bine că venea subvenţia pentru însămânţările din primăvară undeva pe la sfârşitul lui noiembrie’, a declarat premierul la Antena 3, întrebat cum stă Guvernul la capitolul atragerea fondurilor europene pentru agricultură.