Ministrul Agriculturii: În cazul lactatelor Brădet, am respectat principiul precauţiei şi toată legislaţia din domeniu

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marţi, că a respectat principiul precauţiei şi întreaga legislaţie naţională şi europeană din domeniul sănătăţii alimentare, când a anunţat prezenţa bacteriei E.coli în lactatele produse de firma Lactate Brădet. 
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 12:56
Ministrul Agriculturii: În cazul lactatelor Brădet, am respectat principiul precauţiei şi toată legislaţia din domeniu
Întrebat cum comentează declaraţiile din spaţiul public potrivit cărora ar fi defăimat firma Brădet după ce a anunţat prezenţa bacteriei E.coli într-un lot de brânză din producţia acesteia, ministrul a răspuns: „Nu comentez în niciun fel. Eu am comunicat atunci exact aşa cum spune principiul precauţiei, care este legiferat la nivel european şi naţional. Este vorba despre legea generală a alimentelor, de este regulamentul 2.073 – care prevede acelaşi lucru (Regulamentul CE nr. 2.073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare) şi, mai mult, Ghidul veterinarului din România, care prevede exact ca în situaţii de contaminare produsele să fie retrase, rechemate, chiar de către producători”. 

Ministrul a anunţat, la finele lunii februarie, că o cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din judeţul Argeş conţine bacteria E-coli. 

”În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală”, a explicat Irimescu. 

Pe data de 9 martie, rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino a arătat că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic internaţi la spitalul Marie Curie nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet şi nici cu cele din carnea de pui. 

„Am lucrat trei tulpini umane pe care le-am obţinut noi de la trei pacienţi copii (unul din Argeş, unul din Sibiu, unul din Bacău) pe care i-am diagnosticat cu infecţie cu E-coli tip VTEC 026. În plus s-au adăugat şase tulpini de E-coli 026 pe care colegii de la IISPV le-au izolat dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini). Tulpinile de la copii sunt diferite între ele şi diferite de cele din brânză şi carne”, a precizat institutul pe site-ul său. 

Ulterior, în spaţiul public, Irimescu a fost acuzat de faptul că, prin declaraţiile sale, ar fi sugerat faptul că bebeluşii s-au îmbolnăvit după ce au mâncat brânză Brădet. 

Fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, copreşedinte ALDE, a declarat, sâmbătă, că dacă ar fi fost în locul lui Achim Irimescu şi-ar fi dat demisia, întrucât acum există suspiciuni asupra calităţii produselor româneşti. 

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a considerat că ministrul Agriculturii a comunicat prea repede numele firmei unde s-a găsit bacteria E.coli, fără a avea la momentul respectiv toate rezultatele analizelor. 

Pe de altă parte, patronul Lactate Brădet, Marius Badea, a demarat săptămâna trecută o campanie de strângere a capitalului social pentru noua companie pe care intenţionează să o creeze – Brădet Românesc. Campania, prin care Marius Badea vrea să strângă cel puţin 10 milioane de lei, durează 60 de zile şi se derulează pe platforma sprijina.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber capitalul în interiorul blocului comunitar, o declaraţie care se adaugă......
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde ...
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ...
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...