Ministrul Agriculturii: Nu se impune în acest moment declararea stării de calamitate din cauza secetei pedologice

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, susţine că, în acest moment, nu se impune declararea stării de calamitate din cauza secetei pedologice, însă comisiile din teritoriu trebuie să încheie în teren, la faţa locului, procese verbale de constatare cu daunele produse de acest fenomen.
AGERPRES - joi, 21 iul. 2022, 13:34
Ministrul Agriculturii: Nu se impune în acest moment declararea stării de calamitate din cauza secetei pedologice

„În acest moment, facem ceea ce stabileşte legea, iar legea stabileşte foarte clar: HG 557/6 noiembrie 2016 spune că Ministerul Agriculturii are responsabilitatea gestionării factorului de risc care înseamnă secetă pedologică. În acest echipaj normativ toate comisiile din teritoriu, sub coordonarea prefectului, care emite ordin şi coordonează această stare de lucruri, constată la faţa locului ce şi cum şi încheie procesele verbale de constatare cu daunele produse din cauza acestui factor. Noi centralizăm la MADR, pentru că sunt sole şi sole”, a declarat, joi, Petre Daea, în localitatea Făcăieni din judeţul Ialomiţa, unde a verificat, alături de jurnalişti, stadiul lucrărilor de investiţii în infrastructura de irigaţii şi a evaluat situaţia culturilor irigate, scrie Agerpres.

Ministrul a explicat ce lucrări au fost făcute pe canalele de irigaţii şi care sunt principale obiective în momentul de faţă, precizând că în ultimii 30 de ani în acest sector „am distrus cu mâna noastră ce am avut foarte bine făcut”.

„Am vrut să vedeţi două secvenţe importante şi vă mulţumesc că putem să dăm ţării de aici secvenţa care trebuie. Şi o să puneţi întrebarea ce caută ministrul Daea pe aceste canale? Caută ceea ce am pierdut de-a lungul vremii. Uitaţi cum am pierdut de 30 de ani canalele acestea! Am pierdut dalele de pe ele. Anul trecut au fost decolmatate, pentru că aici au fost pline cu pământ. Constructorul a executat lucrarea de decolmatare, dar, pentru că s-au oprit lucrările de investiţii, iată ce vegetaţie este! Acest canal este impracticabil. Am spus-o de fiecare dată şi o repet: am distrus cu mâna noastră ce am avut foarte bine făcut (…) Se pune tot mereu întrebarea că România are canale deschise, unde pierde apa din cauza lipsei de impermeabilitate a canalului. Nu e adevărat. Uitaţi aici proba: canalele au fost impermeabilizate cu folie, au fost puse dalele respective pentru a proteja taluzurile şi, de-a lungul vremii, pe de o parte, am distrus dalele şi s-a dus şi folia de pe ele şi arată cum îl vedeţi acum”, a subliniat Petre Daea.

Potrivit oficialului MADR, anul trecut au fost oprite investiţiile în această zonă timp de patru luni, iar acest lucru se vede pentru că lucrările nu mai pot fi reluate din acelaşi loc şi în aceeaşi stare în care au fost abandonate.

„Anul trecut spuneam că 4 luni s-au oprit investiţiile aici, aşa mi-a spus constructorul, pentru că am făcut vreo doi kilometri cu justificarea faptului că în agricultură nu trebuie să opreşti programele. Iată justificarea faptului că în construcţiile acestea hidroameliorative este o pagubă în condiţiile în care opreşti (lucrările n.r.), nu le mai iei din acelaşi loc. Unde le-a lăsat, acum este vegetaţie, trebuie curăţită vegetaţia, lucru care s-a făcut, trebuie să erbicidăm în aşa fel încât să nu mai crească vegetaţia, să putem curăţa taluzurile, punem folie, realizăm impermeabilizarea. Nu pierdem apă pe aceste canale. Foarte multe păreri sunt îndreptate spre acest mod de lucru: canalele pierd apă şi că nu reuşim să transportăm apa până la punctul de unde trebuie dată plantelor şi că ea se pierde pe parcurs. Nu este aşa”, le-a explicat jurnaliştilor şeful MADR.

Daea a mai spus că în proiectele făcute la Ministerul Agriculturii şi în cele executate sunt urmărite trei obiective mari, respectiv automatizarea staţiilor de pompare, asigurarea secţiunii de scurgere a canalelor şi impermeabilizarea acestora.

„Primul obiectiv este să echipăm staţiile de pompare cu mijloace moderne de pornire, practic să le automatizăm, să consume puţin curent. Al doilea este acela de a asigura secţiunea de scurgere a canalelor în aşa fel încât apa să se ducă lin spre staţiile de punere sub presiune şi al treilea obiectiv este de a impermeabiliza canalul. Prin aceste lucrări pe care le vedeţi acest lucru se face. Puteţi constata ce s-a făcut de-a lungul vremii – am distrus, dar şi ceea ce facem acum. Ele nu se văd pentru că după cum aţi văzut m-aţi pierdut în câmp. De ce m-aţi pierdut în câmp? Canalele nu sunt pe marginea şoselelor. (…) Interesul nostru este să ne ducem la faţa locului să vedem despre ce este vorba, să construim în fiecare zi, iar pentru mine obiectivul de investiţii este obiectivul ţării şi obiectivul statal care este vital pentru agricultură. A se vedea ce înseamnă fără apă culturile şi a se vedea toate întrebările care au sau nu au răspuns. Întrebare: dar de ce este secetă? Pentru că aşa e natura. Dar care sunt rezultatele? Păi nu pot fi decât negative. Cum puteţi să le atenuaţi? Cu eforturi mari. Şi ca să nu ajungem la eforturi mari ale statului trebuie să facem în fiecare zi ce vedeţi dvs. (…) Ştiu ce înseamnă să construieşti, dar nu pricep de ce se distruge”, a concluzionat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...