Ministrul Agriculturii: Preluarea Albalact nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru piaţă sau pentru angajaţii firmei

Achiziţia producătorului român de produse lactate Albalact de către compania franceză Lactalis nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru piaţa românească sau pentru angajaţii firmei, iar impactul acestei preluări ar trebui să fie unul pozitiv, apreciază ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 01 feb. 2016, 18:45
Ministrul Agriculturii: Preluarea Albalact nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru piaţă sau pentru angajaţii firmei

‘Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu achiziţiile Lactalis anterior, pentru că nu este prima firmă românească cumpărată de francezi, sper ca impactul să fie pozitiv, să însemne prezenţa Albalact prin Lactalis, nu doar în România, ci şi în Europa. În mod normal (preluarea – n. r.) ar trebui să însemne retehnologizare şi o piaţă mai bună şi sper să se concretizeze în acest sens. (…) Având în vedere că Albalact a fost o firmă cu un lapte şi cu produse de foarte bună calitate, nu cred că ar trebui să fie o problemă pentru piaţă, pentru angajaţii companiei respective, chiar dacă ştim cu toţii că există întotdeauna acel sentiment că nu mai este firma locală. Lactalis este prezentă în România şi componenta Lactalis România este firmă românească, chiar dacă e vorba de o multinaţională’, a precizat, luni, ministrul Agriculturii, care a răspuns unei întrebări referitoare la preluarea Albalact.

Întrebat despre decizia Consiliului Concurenţei vizavi de această achiziţie, şeful MADR a răspuns: ‘Întotdeauna când se fac achiziţii de acest gen se stabileşte cât la sută din piaţă va deţine şi dacă devine ‘major player’, dacă va deţine sau nu monopolul pe piaţa românească’.

‘Sigur, nu ne dorim o astfel de situaţie de monopol, pentru că sunt dezavantajaţi producătorii care activează pe piaţa naţională’, a adăugat el.

Acţionarii Albalact, care deţin 70% din companie, au semnat un contract de vânzare a producătorului de lactate către grupul francez Lactalis, însă implementarea contractului şi preţul de achiziţie vor fi stabilite ulterior, după îndeplinirea mai multor condiţii, a anunţat compania în data de 28 ianuarie 2016.

‘În data de 27 ianuarie 2016, conducerea Albalact S.A.(…) a fost informată de către următorii acţionari ai săi: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited şi RC2 (Cyprus) Limited (Acţionarii Vânzători) cu privire la următoarele: Lactalis a încheiat un contract cu Acţionarii Vânzători care deţin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact – unul dintre liderii pieţei de lactate din România – având drept obiect dobândirea tuturor acţiunilor deţinute de Acţionarii Vânzători’, se menţionează într-un comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.

Acest contract prevede condiţii precedente uzuale de finalizare a tranzacţiei, incluzând, dar fără a se limita la, aprobarea Consiliului Concurenţei din România şi lipsa oricărei schimbări negative semnificative, astfel cum a fost agreat contractual de către părţi.

Sub rezerva îndeplinirii acestor condiţii precedente, Lactalis intenţionează să iniţieze o ofertă publică de preluare voluntară, având drept obiect 100% din acţiunile deţinute de acţionarii Albalact, primind angajamente ferme din partea Acţionarilor Vânzători de a subscrie toate acţiunile pe care le deţin în oferta de preluare.

Reprezentanţii companiei au adăugat că preţul final pe acţiune în cadrul ofertei publice de preluare va fi calculat numai după îndeplinirea condiţiilor precedente, cu puţin timp înainte de depunerea documentaţiei aferente ofertei de preluare. Iniţierea ofertei de preluare şi preţul din oferta de preluare sunt supuse în continuare obţinerii tuturor aprobărilor relevante din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară din România.

Albalact – Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar local în industria laptelui. Înfiinţată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acţiuni în anul 1990 şi privatizată în 1999. Albalact are acţionariat majoritar român, iar acţiunile emise de Albalact sunt admise la tranzacţionare la categoria standard a Bursei de Valori Bucureşti. Albalact deţine 99,01% din acţiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc şi 100% din societatea de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajaţi în toate cele trei entităţi.

Albalact are un portofoliu de peste 150 de produse, comercializate sub cele cinci brand-uri ale sale: Zuzu, Fulga, Albalact, Rarăul şi Poiana Florilor.

În primele nouă luni din 2015, Albalact a înregistrat un profit net de 9,98 milioane de lei, cu 3.605% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului precedent când rezultatul net s-a cifrat la 269.370 lei, iar venitul net consolidat a fost de peste 312,8 milioane de lei, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportărilor financiare IFRS.

Pentru exerciţiul financiar 2015, grupul Albalact şi-a bugetat o cifră de afaceri consolidată de 419,4 milioane de lei, însemnând o creştere a veniturilor consolidate ale grupului cu aproape 3%.

Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deţinând multe branduri internaţionale de succes, precum ‘President’, ‘Parmalat’, ‘Galbani’. Grupul are în prezent 75.000 de angajaţi şi deţine peste 200 de fabrici localizate în 43 de ţări la nivel mondial. În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro.

În România, Lactalis a cumpărat brandul de lactate LaDorna în anul 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt în vigoare
Șase constructori de motoare s-au înscris să participe în competiția Formula 1 din 2026, când va intra un nou regumalemnt ...
Şase furnizori de motoare, între care Honda, s-au înscris la startul sezonului 2026 din Formula 1, care va avea un nou regulament privind motoarele, conform unei liste publicate vineri de......
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale ...
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...