Ministrul azer al Industriei și SOCAR vin în România. Privatizarea Oltchim, printre subiectele de discuție

O delegație condusă de ministrul azer al Industriei și Energiei, Natiq Alyev, însoțit de președintele SOCAR (compania petrolieră și de gaze naturale deținută de statul azer - n.r.) urmează să viziteze România în această toamnă pentru convorbiri pe tema privatizării combinatului Oltchim, precum și pentru analizarea altor oportunități de investiții în țară, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 20:13
Ministrul azer al Industriei și SOCAR vin în România. Privatizarea Oltchim, printre subiectele de discuție

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat, miercuri, cu Farid Abdinbayov, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în România, despre stadiul colaborării comercial — economice dintre cele două țări, apreciindu-se existența unui potențial ridicat de dezvoltare a relațiilor bilaterale.

‘Demnitarul român a dat asigurări că partenerii azeri vor primi informațiile actualizate cu privire la procesul de privatizare a combinatului (Oltchim — n.r.) și a solicitat ca, în măsura posibilităților, să fie devansată sosirea delegației’, se precizează în comunicatul citat.

În cadrul întâlnirii, cele două părți și-au exprimat disponibilitatea pentru dinamizarea relațiilor economice și comerciale bilaterale, cu accent pe posibilitățile de atragere de investiții. Astfel, s-a subliniat necesitatea ca oamenilor de afaceri din cele două țări să li se furnizeze cât mai multe informații pe domenii concrete, pentru viitoare colaborări și investiții.

‘Este foarte important ca, prin consultări atât la nivel guvernamental cât și la nivelul mediilor de afaceri din cele două țări, să găsim acele proiecte de cooperare economică a căror concretizare să contribuie la creșterea substanțială a schimburilor comerciale bilaterale și a investițiilor reciproce’ a precizat ministrul român.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, la 31 decembrie 2012, schimburile comerciale româno — azere se cifrau la 112,2 milioane dolari, din care exportul românesc a fost 22,6 milioane dolari, iar importul 89,6 milioane dolari.

La 31 august 2013, totalul livrărilor reciproce a fost de 75,2 milioane dolari, înregistrându-se o creștere cu 12,2%, față de perioada similară a anului 2012, datorată exclusiv majorării exportului românesc cu 86,7%, până la 26,2 milioane dolari, în timp ce importul s-a redus cu 7,5%, la 49 milioane dolari.

Creșterea exportului coroborată cu diminuarea importului a condus la o îmbunătățire a balanței comerciale cu 16 milioane dolari. Principalele poziții la exportul românesc sunt mașini, aparate și echipamente industriale, produse farmaceutice, lemn și articole din lemn.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...