Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii

Ministrul bulgar de Interne Kalin Stoianov a declarat marţi, pe marginea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, că este optimist în privinţa unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen în acest an, şi a afirmat că o decizie poate fi luată atât în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi, cât şi într-o reuniune extraordinară, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 05 dec. 2023, 20:37
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii

Ministrul bulgar de interne a declarat pentru jurnaliştii români de la Bruxelles că România şi Bulgaria au în prezent o strategie comună care „este de a continua să facem ce este necesar şi să cooperăm”.

În context, el a precizat că are consultări cu omologul român Cătălin Predoiu la fiecare Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne.

Întrebat dacă este optimist privind o decizie favorabilă privind aderarea la Schengen a celor două ţări până la finalul acestui an, el a răspuns afirmativ.

„Nu pot exclude un consiliu extraordinar, dar această decizie poate fi luată şi în alt consiliu sau COREPER, prin procedură scrisă”, a spus Kalin Stoianov, precizând că nu preferă vreo procedură în detrimentul alteia.

„Totul este posibil şi lucrurile vor deveni mai clare în următoarele săptămâni”, a dat el asigurări.

În reuniunea de marţi a miniştrilor de interne din UE nu a mai avut loc un vot privind aderarea României la Schengen, aşa cum figura pe agenda iniţială, ci doar o discuţie privind situaţia la zi a acestui dosar, conform ordinii de zi actualizate pe 1 decembrie.

Surse guvernamentale de la Bucureşti au anunţat săptămâna trecută că România nu va cere un vot la Consiliul JAI din 4-5 decembrie şi că există discuţii privind organizarea unui Consiliu JAI extraordinar spre finalul lunii decembrie, unde ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene în spaţiul european de liberă circulaţie, din martie 2024.

Ministrul de interne român Cătălin Predoiu a refuzat marţi, la Bruxelles, să comenteze asupra acestor scenarii, numindu-le „speculaţii”, dar a afirmat totuşi că „există timpul necesar pentru continuarea discuţiilor şi luarea deciziilor şi există şi formatele diplomatice şi instituţionale necesare pentru a organiza aceste decizii”.

Reacția Olandei

Ministrul Migraţiei din Olanda, Eric Van der Burg, a declarat marţi seară, la Bruxelles, pe marginea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), că ţara sa trebuie mai întâi să analizeze informaţiile adunate de Comisia Europeană în urma misiunii în Bulgaria şi că după aceea va lua o decizie privind o eventuală ridicare a veto-ului său.

„Am auzit acum de la Comisie că au multe informaţii în urma misiunii pe care au avut-o în urmă cu o săptămână şi le-am spus colegilor noştri şi bulgarilor să ne ofere toate informaţiile şi vom vedea”, a declarat ministrul pentru jurnaliştii români şi bulgari.

Întrebat dacă există timp până la sfârşitul anului pentru ca Olanda să ia o decizie în acest sens, ministrul a răspuns că, „dacă toate informaţiile sunt acolo şi putem vedea că Bulgaria a făcut tot ce trebuia să facă, atunci vom decide când este momentul pentru Bulgaria”.

„Nu sunt optimist, sunt mai degrabă pesimist, mai întâi vreau să văd toate informaţiile”, a precizat Eric Van der Burg, în condiţiile în care ambele scenarii privind o eventuală aderare a României şi Bulgariei la Schengen în acest an se bazează pe o decizie de ridicare a veto-ului olandez împotriva Bulgariei, care ar duce la o izolare a Austriei.

Ministrul olandez a refuzat să avanseze un eventual calendar în privinţa unei decizii a Olandei de renunţare la votul său negativ, dar nici nu a exclus o eventuală decizie în acest an.

„Misiunea Comisiei a avut loc şi acum depinde de Comisie să ne dea toate informaţiile. Şi nu pot spune cât de mult va dura pentru că nu ştim care vor fi informaţiile”, a explicat ministrul olandez.

El a recunoscut că situaţia politică din Olanda poate influenţa acest proces, dar a subliniat că „lucrul cel mai important este să avem toate informaţiile şi ca Bulgaria să fi făcut tot ce trebuia să facă”.

Te-ar mai putea interesa și
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra a două propuneri cruciale pentru pensionari: plata celei de a 13-a pensii şi o majorare a vârstei de pensionare, informează......
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
Traficul feroviar pe intervalul Chiajna - Grădinari este închis la această oră, din cauza unui deranjament înregistrat ...
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 128,73 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie 2024, ...
În sfârșit, carburanții încep să se ieftinească. Cât costă azi benzina și motorina
În sfârșit, carburanții încep să se ieftinească. Cât costă azi benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carbiranților, a scăzut în acest week-end prețurile la benzină și motorină, ...