Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc: România încearcă să introducă hub-urile antreprenoriale. Acestea trebuie construite pe regiuni

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a declarat joi că România încearcă să introducă instrumente noi precum hub-urile antreprenoriale pentru ca trecerea de la idee la produsul finit să fie mai rapidă, scrie Agerpres. 
Economica.net - joi, 20 iun. 2019, 06:55
Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc: România încearcă să introducă hub-urile antreprenoriale. Acestea trebuie construite pe regiuni
„România încearcă să introducă nişte instrumente noi, cum ar fi de exemplu hub-urile antreprenoriale. Hub-urile antreprenoriale sunt nişte entităţi pe care dorim să le construim de mari dimensiuni astfel încât să punem împreună institute de cercetare, universităţi şi întreprinderi, astfel încât să fie posibilă o trecere foarte rapidă de la laborator, de la cercetarea de laborator, la produsul industrial. Atâta timp cât întreprinderile vor fi foarte aproape de universităţi şi de institutele de cercetare acest lucru va fi posibil”, a afirmat ministrul, cu prilejul Conferinţei Innovative Enterprise Week 2019, care se desfăşoară la Universitatea Politehnica din Bucureşti, crie Agerpres. 

Potrivit acestuia, hub-urile ar trebui construite câte unul pe fiecare regiune. 

„Aceste hub-uri antreprenoriale, în opinia mea, trebuie construite pe regiuni, deci ele să funcţioneze câte un astfel de hub în fiecare regiune: Moldova, Ardealul, zona de Sud a României şi să permită tocmai acest proces de trecere rapidă de la idee la produs finit”, a explicat Hurduc. 

El a precizat că în cadrul conferinţei se vor prezenta şi se vor dezbate unele aspecte legate de instrumentele prin care se face transferul tehnologic, instrumente care sunt dedicate în primul rând întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel încât ele să se poată dezvolta din punct de vedere economic. 

Reprezentanţi ai instituţiilor europene, factori de decizie naţionali, cercetători, antreprenori şi investitori la nivel global participă, în perioada 19 – 21 iunie, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, la Conferinţa Innovative Enterprise Week 2019, pentru a dezbate oportunităţile şi provocările viitorului program-cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene. 

Joi – a doua zi a conferinţei – continuă cu Accelerator, un alt instrument al Consiliului European pentru inovare, aducând în prim-plan beneficiile modelelor de finanţare mixtă, public-privată. Pe scenă vor fi prezenţi experţi care au contribuit la crearea modelului, investitori, finanţatori publici şi echipe de proiecte care au obţinut finanţare, care vor dezbate avantajele şi dezavantajele acestui tip de instrument. 

În a doua parte a zilei va avea loc, în paralel, şi o sesiune de pitching: „EuroQuity pitching, powered by Access4SMEs”. 

Dezbaterile se vor încheia cu un focus pe tematicile prioritare ale Comisiei Europene privind dimensiunea responsabilă şi socială a impactului investiţiilor, reunind inovatori din ecosistemul naţional şi european, care vor împărtăşi din secretele care îi motivează în această direcţie. 

În ultima zi a Innovative Enterprise Week scena va fi preluată de experţi în crearea de instrumente financiare la nivel european, printre aceştia numărându-se reprezentanţi de la Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, de la fondurile de investiţii naţionale şi internaţionale, precum şi inovatori care au accesat diferite scheme de finanţare, care vor vorbi despre experienţele, aşteptările şi dificultăţile întâlnite în crearea şi implementarea unui plan de investiţii. 

Innovative Enterprise Week Bucharest 2019 face parte dintr-o serie de evenimente care se desfăşoară în fiecare ţară aflată la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în contextul mai larg al sprijinirii dezvoltării ecosistemului de inovare european prin îmbunătăţirea participării entităţilor de cercetare şi IMM-urilor în cadrul viitorului program Horizon Europe. 

Evenimentul este organizat de Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), împreună cu Comisia Europeană, sub auspiciile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. 

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...