Ministrul Comunicaţiilor: Sprijinim iniţiativa de optimizare şi eliminare a celor care nu muncesc şi nu aduc valoare Poştei

Angajaţii din Compania Naţională 'Poşta Română' (CNPR) cu salarii minime şi care desfăşoară un volum de muncă foarte mare reprezintă o prioritate în acest moment, iar în acest context sprijinim iniţiativa de optimizare şi eliminare a celor care nu muncesc şi nu aduc valoare companiei, afirmă ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, într-o postare pe Facebook, anunţă Agerpres.
Economica.net - Dum, 08 mai 2016, 11:13
Ministrul Comunicaţiilor: Sprijinim iniţiativa de optimizare şi eliminare a celor care nu muncesc şi nu aduc valoare Poştei

‘Răspunsul nostru la solicitările sindicatului – SLPR (Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, n.r.) a fost de transparenţă şi deschidere la dialog, în centrul preocupărilor noastre fiind cetăţenii României, conform Constituţiei şi legilor ţării. Ne bucură preocuparea şi atitudinea responsabilă a SLPR privind creşterea veniturilor Companiei şi bunul mers al acesteia. Deja a început procesul de fixare a indicatorilor de performanţă la nivelul conducerii şi sperăm că managementul va extinde acest sistem la toţi angajaţii. Este important ca fiecare angajat să ştie ce aşteaptă acţionarii şi clienţii de la el şi să fie un sistem drept de premiere a performanţei. Este atribuţia managementului să stabilească salarii în funcţie de munca prestată şi să crească salariile în limita bugetului stabilit, conform legii. Suntem de acord că o prioritate sunt cei cu salarii minime şi un volum de muncă foarte mare. Suntem de acord, şi sprijinim iniţiativa de optimizare şi eliminare a celor care nu muncesc şi nu aduc valoare Poştei Române. Apreciem disponibilitatea sindicatului de a sprijini implementarea noilor servicii’, menţionează ministrul Comunicaţiilor.

Citeşte şi: O delegaţie a sindicaliştilor din Poşta Română a discutat cu ministrul Comunicaţiilor şi cu vice-premierul Costin Borc

Oficialul a amintit, totodată, că, în perioada următoare, va fi promovat un act normativ prin care angajaţii Poştei să poată efectua concediul de odihnă, pentru posturile unice din mediul rural, fără a fi afectată prestarea serviciilor.

‘Vom promova un act normativ care să permită angajaţilor să efectueze concediu de odihnă, pentru posturile unice din mediul rural, fără a afecta prestarea serviciilor. Am invitat un reprezentant al SLPR în comisia de elaborare a cadrului legal până în luna iulie. Vom facilita în continuare dialogul dintre CNPR şi ANCOM pentru compensarea serviciului universal. Este important ca acest serviciu necesar să fie compensat corect, pentru a avea servicii de calitate în toate localităţile ţării în interesul cetăţenilor, companiilor şi administraţiei publice. Apreciem dorinţa Sindicatului de a sprijini iniţiativele noastre de aşezare a Companiei pe baze solide prin adoptarea unei strategii pe termen de 7 ani împărtăşite de acţionari şi angajaţi. Am luat act de îngrijorarea privind amenzile primite de la Consiliul Concurenţei, datoriile existente, contractele păguboase şi erorile din trecut. Analizăm posibilitatea conversiei datoriei în acţiuni cu acordul Fondului Proprietatea şi cu respectarea regulilor privind ajutorul de stat’, a afirmat Marius Bostan.

Circa 3.500 de lucrători poştali din toată ţara, membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), au protestat, sâmbătă, în faţa Guvernului, pentru creşterea salariilor şi asigurarea unor condiţii decente de muncă.

Tot sâmbătă, o delegaţie a protestatarilor au purtat discuţii la sediul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, cu ministrul de resort Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, vice-premierul Costin Borc, consilierul primului ministru, Tiberiu Petrescu, precum şi cu directorul de cabinet Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Sorin Mureşan.

În urma discuţiilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru pentru redactarea unui act normativ privind concediile de odihnă ale agenţilor poştali, ce va fi promovat în şedinţă de Guvern în luna iulie. Referitor la creşterea salariilor, acţionarul majoritar (statul român prin MCSI), a fost de acord cu realizarea acestor creşteri salariale anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială prevăzută în bugetul pe 2016, acest lucru fiind posibil prin eficientizarea activităţii.

În ceea ce priveşte reducerea continuă a veniturilor Poştei Române, acţionarul majoritar a fost de acord, cu ajutorul Adunării Generale a Acţionarilor, să se cuprindă obiective prioritare în contractele de management şi să fie semnate contracte de performanţă cu directorii şi directorii executivi din centrale pentru creşterea veniturilor companiei.

Referitor la revendicarea privind conversia datoriilor Poştei Române în acţiuni ale statului, cei doi miniştri s-au declarat de acord că acest lucru se poate face printr-un plan de eficientizare a activităţii CNPR, însă trebuie să fie de acord şi celălalt acţionar, Fondul Proprietatea (care deţine 25% din acţiuni), să participe la această majorare de capital.

La capitolul decontării serviciului universal, s-a stabilit că până la sfârşitul anului CNPR va încasa bani de la ANCOM pentru acesta, în timp ce, în ceea ce priveşte reducerea vârstei de pensionare s-a decis constituirea unui grup de lucru care să studieze variantele posibile, întrucât legislaţia este restrictivă. Subiectul a rămas deschis discuţiilor.

Potrivit datelor oficiale, Poşta Română a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), iar cheltuielile cu investiţiile au crescut cu peste 24%, faţă de 2014, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu aproximativ 7%.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie. Compania a încheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), după cinci ani de pierderi.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
O nouă campanie a troianului bancar Flubot vizează utilizatorii de Android, avertizează Bitdefender
Utilizatorii de Android se află pe lista atacurilor cibernetice prin SMS generate de către dezvoltatorii Flubot, iar România este a doua cea mai ţintită ţară din lume de această ameninţare,......
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Preşedintele Comisiei SRI: Atacurile cibernetice – cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale
Atacurile cibernetice reprezintă în momentul actual cea mai importantă ameninţare la adresa securităţii naţionale ...
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii e-Factura şi Radarul Mărfurilor
Premierul cere reducerea cheltuielilor din ministere la bunuri şi servicii cu 10%. Începând cu luna iulie, devin obligatorii ...
Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, miercuri, miniştrilor să ia măsurile necesare pentru a asigura reducerea cheltuielilor ...
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore a fost promulgată
Noua lege offshore, cu prevederi importante pentru viiorul exploatării gazelor din Marea Neagră, a fost promiulgată de ...