Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate din Balcanii de Vest, în contextul marcării a 20 de ani de la valul de extindere cu 10 ţări din mai 2004, transmite dpa.
AGERPRES - lun, 29 apr. 2024, 11:30
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest -

”Zonele gri’ politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase’, a scris Baerbock într-un articol de opinie publicat pentru marcarea acestei aniversări.

‘Nu ne putem permite astfel de zone gri, dat fiind că, pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin, ele sunt o invitaţie la amestec, la destabilizare’, adaugă ministrul german.

Articolul, consultat de agenţia dpa înaintea publicării, apare luni în presa din România, Lituania, Letonia şi Grecia.

La 1 mai 2004, Uniunea Europeană a admis în rândurile sale Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia,
Slovenia, Ungaria, Malta şi Republica Cipru.

‘Ştim cel puţin de la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei: extinderea UE astăzi este şi o necesitate geopolitică’, a mai scris Baerbock.

La fel ca acum 20 de ani, milioane de europeni văd astăzi o oportunitate şi o promisiune de a deveni cetăţeni ai UE.

‘Nu ne putem permite să avem încă o întreagă generaţie care lâncezeşte din nou în anticamera UE, aşa cum a fost cazul cu Balcanii de Vest’, a avertizat Baerbock.

‘Nu trebuie să risipim ocazia de a ne face uniunea mai mare şi mai puternică – şi, prin aceasta, mai sigură’, a afirmat ea.

Generaţia valului de extindere din 2004 a trebuit să îşi adune curajul ‘pentru a nu fi clătinată de vânturi şi sloganuri populiste’, a continuat ea.

‘Generaţia noastră are acum în faţă misiunea de a apăra şi consolida proiectul european de pace şi libertate, chiar dacă el costă o cantitate incredibilă de energie’, a subliniat Baerbock.

Potrivit ministrului german, pentru a reuşi în această întreprindere sunt necesare reforme, printre care mai puţine opţiuni de veto în Consiliul European.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...