Ministrul de Finanţe din Ungaria: Ne așteptăm la o creştere a economiei de 3% – 4% în 2024

Perspectivele de creştere ale economiei Ungariei sunt încurajatoare, cu un avans estimat la 3% - 4% în 2024, a anunţat joi ministrul de Finanţe, Mihaly Varga, la reuniunea OMFIF - Forumul Oficial al Instituţiilor Monetare şi Financiare - care se desfăşoară la Budapesta, transmite MTI.
AGERPRES - joi, 16 nov. 2023, 15:30
Ministrul de Finanţe din Ungaria: Ne așteptăm la o creştere a economiei de 3% - 4% în 2024

PIB-ul Ungariei s-a redresat rapid după pandemie, ulterior conflictul din Ucraina afectând evoluţia economiei. Cu toate acestea, autorităţile de la Budapesta se aşteaptă la revenirea creşterii în 2024, a declarat Mihaly Varga.

Acesta a adăugat că piaţa muncii rămâne stabilă, cu o rată scăzută a şomajului, în timp ce rata de ocupare a forţei de muncă este de 75%. De asemenea, inflaţia a atins nivelul de vârf de 25,7% în ianuarie şi a scăzut la 9,9% în octombrie.

Soldul contului curent s-a îmbunătăţit în primul semestru din 2023, iar balanţa comercială externă ar urma să atingă un nivel record. Rata de investiţii a Ungariei este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, şi ar urma să crească şi mai mult, datorită impozitului pe profit de 9%, cel mai scăzut din UE, a afirmat ministrul de Finanţe.

Acesta se aşteaptă ca deficitul bugetar (ESA) să se situeze la 5,2% din PIB anul acesta şi să scadă la 2,9% din PIB anul viitor. Comisia Europeană previzionează în cazul Ungariei un deficit bugetar de 5,8% din PIB anul acesta şi de 4,3% din PIB anul viitor. De asemenea, Executivul comunitar previzionează un declin al economiei Ungariei de 0,7% în 2023 şi un avans de 2,4% în 2024.

Barnabas Virag, adjunctul guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei (NBH), a declarat că reducerea ratei inflaţiei este o provocare în Europa Centrală, iar faptul că inflaţia se situează la aproximativ 3% în zona euro şi în SUA este un semn bun. Oficialul se aşteaptă ca până la finalul anului rata inflaţiei în Ungaria să scadă la aproximativ 7%, iar rata dobânzii să fie sub 11%.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...