Ministrul de Interne al Italiei: aproximativ 30 de morţi, după surparea viaductului autostrăzii la Genova

Economica.net
14 08. 2018
genova_71155700

„Din nefericire, sunt aproximativ 30 de morţi confirmaţi şi mulţi răniţi grav”, a declarat ministrul de Interne Matteo Salvini într-o conferinţă de presă la Catania (Sicilia), în timp ce salvatori continuau să caute printre dărâmături.

„Acest pod, am trecut pe el de sute de ori, dar de-acum voi face totul pentru a avea numele responsabililor trecuţi şi prezenţi. Este inacceptabil să se moară aşa în Italia”, a ameninţat el.

Baza viaductului era supusă unor lucrări de consolidare, potrivit societăţii italiene a autostrăzilor.

La faţa locului, zeci de salvatori, însoţiţi de câini, acţionau în jurul a ceea ce a mai rămas din pod şi carcaselor camioanelor şi maşinilor zdrobite, unele încastrate în structură. Pompieri evacuau cadavre pe tărgi, iar elicoptere aşteptau răniţi.

„Primele victime de la suprafaţă au fost evacuate, acum trebuie să se caute sub dărâmăturile construcţiei, însă sunt mii de tone de beton”, a declarat pentru AFP un pompier francez venit odată cu întăriri, Patrick Villardry.

Anticipând un bilanţ mare ca număr al victimelor în această surpare a podului – cel mai sângeros în Europa din 2001 – ministrul Transporturilor şi Infrastructurilor Danilo Toninelli a evocat „o imensă tragedie”.

Şeful Guvernului Giuseppe Conte era aşteptat marţi seara la Genova.

Podul Morandi -numele celui care l-a conceput – s-a surpat către ora locală 12.00 (13.00, ora României), pe o porţiune de aproximativ 60 de metri.

Imagini de televiziune au arătat un camion verde oprit chiar înaintea hăului, pe podul surpat.

Unii locuitori din apropiere de locul respectiv au confirmat presei italiene că mai întâi au crezut că era un ”cutremur”, auzind zgomotul asurzitor. Alţii au povestit că au văzut un fulger lovind podul chiar înainte de tragedie.

La momentul dramei, ploua puternic la Genova, iar serviciul meteorologic a emis o alertă de furtună şi ploi puternice.

La baza podului se află căi ferate şi o fabrică, a cărei singură parcare pare că a fost atinsă. Întreprinderea era goală, odată cu apropierea datei de 15 august, o zi de sărbătoare, cu excepţia prezenţei unei echipe de mentenanţă.

Construit în perioada 1963-1967, când a fost inaugurat, podul, care o lungime totală de 1,2 kilometri, a fost prevăzut cu o structură mixtă, din beton armat precomprimat şi din beton armat obişnuit, potrivit site-ului ingegneri.info.