Ministrul Dezvoltării, către directorii de aeroporturi: Susţinem cele mai bune soluţii de dezvoltare a comunităţilor locale

23 08. 2023
aeroport 68955956868

Totodată, Veştea a reamintit că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, împreună cu reprezentanţii instituţiilor administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniu, precum Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii sau Consiliul Concurenţei, au colaborat cu cei ai Asociaţiei Aeroporturilor din România în vederea realizării demersurilor legale referitoare la acordarea de sprijin financiar aeroporturilor regionale, pentru depăşirea dificultăţilor financiare generate de pandemia Covid-19, scrie Agerpres.

„În perioada 2020-2022, la propunerea Ministerului Dezvoltării, au fost alocate, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, peste 68,5 milioane de lei pentru susţinerea activităţii aeroporturilor regionale din Cluj, Iaşi, Sibiu, Dolj, Bacău şi Suceava, care au un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri/an. De asemenea, în anul 2021, au fost alocate 41,5 milioane de lei şi pentru judeţele Arad, Maramureş, Bihor, Satu Mare, Mureş şi Tulcea, care au sub autoritate aeroporturi mici, cu trafic de sub 200.000 pasageri/an”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Conform acestuia, sumele alocate pentru aeroporturile mari sunt notificate şi autorizate de Comisia Europeană, în baza „Cadrului Temporar pentru măsuri de Ajutor de Stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19”.

Sumele alocate din bugetele judeţelor către aeroporturile mici reprezintă ajutor de stat şi, pentru acestea, se aplică ordinul ministrului Dezvoltării nr. 1259/2019 privind aprobarea schemei de ajutor de stat de exploatare pentru aeroporturile regionale din România cu un trafic de maximum 200.000 de pasageri pe an, cu modificările ulterioare. Perioada de valabilitate a actualei scheme este până pe decembrie 2023, cu posibilitatea de prelungire până pe 4 aprilie 2024.

„Vă asigur că am luat toate măsurile astfel încât să fim pregătiţi pentru prelungirea acestei scheme cu încă trei ani, până la data de 4 aprilie 2027, dacă orientările Comisiei Europene privind ajutoarele de stat destinate aeroporturilor şi companiilor aeriene vor fi modificate. Astfel, în luna septembrie, vom solicita consiliilor judeţene care au în subordine aeroporturi să ne comunice valoarea ajutoarelor de stat pe care intenţionează să le acorde în următorii trei ani”, a mai spus ministrul Adrian Veştea.

Ministrul Dezvoltării a declarat ulterior, într-o conferinţă de presă, că 13 aeroporturi sunt în subordinea Consiliilor Judeţene din România, strategiile de dezvoltare a acestora urmând să se facă din bugetele proprii ale autorităţilor locale.

„Dacă până în prezent au existat mai multe oportunităţi de dezvoltare aeroportuară prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare, începând cu exerciţiile financiare viitoare aceste dezvoltări nu se vor mai putea face din fonduri europene, drept urmare autorităţile locale în situaţia în care aceste regii vor rămâne în proprietatea lor vor trebui să gândească strategii de dezvoltare prin intermediul bugetelor proprii”, a afirmat Veştea.