Ministrul Economiei: Este important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului Oltchim

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, susţine că în jurul combinatului Oltchim trebuie dezvoltat un ecosistem economic legat de un viitor hub energetic care să dea substanţă mediului de afaceri din zonă. 
Economica.net - joi, 09 mart. 2017, 17:34
Ministrul Economiei: Este important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului Oltchim

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei remis joi AGERPRES, ministrul a avut joi, la Râmnicu Vâlcea, o nouă rundă de discuţii cu reprezentanţii sindicatelor, administratorii judiciari, administratorul special şi conducerea combinatului Oltchim despre stadiul procesului de vânzare după insolvenţa a companiei.

‘Cunosc foarte bine situaţia combinatului Oltchim şi recunosc rolul deosebit pe care acesta îl are în economia locală şi cea naţională. Mai mult, cred că e important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului, legat de un viitor hub energetic prin care să dăm substanţa mediului de afaceri din zonă. Rezultatele bune înregistrate îmi confirmă încrederea în păstrarea statutului de actor regional important în domeniul chimic în piaţa centrală şi est europeană. Guvernul este preocupat de situaţia comunităţii locale şi avem dialog permanent cu administratorii şi reprezentanţii salariaţilor pentru a ne asigura că rezultatul aplicării planului de reorganizare va răspunde nevoilor reale ale companiei, statului şi angajaţilor’, a declarat Mihai Tudose.

Procesul vânzării de active ale combinatului este într-un stadiu avansat, Ministerul Economiei luând act de acordul recent al creditorilor de divizare a combinatului în 9 pachete de active.

Ministrul Mihai Tudose a mulţumit liderilor de sindicat şi, prin intermediul lor, oamenilor pe care aceştia îi reprezintă, atât pentru răbdarea, cât şi pentru sprijinul pe care l-au acordat de-a lungul timpului, în acest proces complicat.

Ministrul Economiei va avea în următoarele zile o serie de întâlniri la obiective din industria de apărare şi minerit din Orăştie, Alba Iulia şi Deva, cum ar fi Cupru Min, Minvest Deva şi CN CAF SA Deva.

Oltchim, societate aflată în insolvenţă, este administrată de către consorţiul Rominsolv-BDO, în calitate de administrator judiciar. Decizia şi modalităţile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare, iar cei care decid sunt creditorii.

Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, un cumpărător al activelor Oltchim va putea prelua cel mult jumătate dintre angajaţii societăţii, iar pentru fiecare salariat care va fi preluat i se va calcula un bonus de 5.000 de euro.

Documentul specifică faptul că nu există obligaţia preluării salariaţilor împreună cu activele. Reangajarea salariaţilor nu reprezintă o condiţionare a investitorilor în vederea cumpărării pachetelor de active, dar există probabilitatea ca unii dintre aceştia să dorească să preia salariaţi.

‘Conform contractului colectiv de muncă, disponibilizarea salariaţilor se face cu acordarea unor plăţi compensatorii, acestea având regim de creanţe curente în cadrul procedurii de reorganizare. Din perspectiva creditorilor, plăţile compensatorii au un efect similar cu al unui preţ de vânzare echivalent mai mic. Astfel, se intenţionează negocierea cu potenţialii angajaţi care sunt doriţi de către ofertanţi, în vederea eliminării impactului negativ al plăţilor compensatorii asupra tranzacţiei. Salariaţilor care vor termina unilateral contractul individual de muncă încheiat cu Oltchim, în vederea reangajării de către cumpărător, nu li se acordă salarii compensatorii’, se menţionează în planul de reorganizare.

Oltchim va întocmi o listă cu salariaţii care doresc să fie preluaţi de către ofertanţi, aceşti salariaţi angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă. Ofertanţii nu vor fi obligaţi a prelua vreun salariat, preluarea fiind o opţiune. În etapa ofertei finale, ofertanţii trebuie să prezinte un angajament final de preluare a salariaţilor, din lista constituită, pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

Modificarea planului de reorganizare a Oltchim priveşte exclusiv metoda de vânzare a combinatului, în sensul că se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărători.

Activele Oltchim vor fi oferite spre vânzare grupate în 9 pachete: Uzinele clor – alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică – Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică – Rm Vâlcea.

Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării va fi de 307 milioane euro.

Activele neesenţiale sunt grupate în pachetul de active nr 10, participanţii la procesul de vânzare putând oferta inclusiv pentru active individuale, aferente acestui pachet, care vor fi vândute prin licitaţie publică cu strigare.

În document se mai precizează că preţul trebuie să fie cash şi trebuie să se plătească în întregime la finalizarea tranzacţiei, fără vreo opţiune de recalculare ulterioară sau vreo formă de întârziere a plăţilor sau de diminuare ulterioară a preţului ofertat.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...