Ministrul Economiei exclude posibilitatea ca privatizarea Oltchim să eşueze

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a afirmat joi că nu există riscul ca toate firmele care şi-au manifestat intenţia de cumpăra societatea Oltchim să renunţe ulterior la depunerea unei oferte, deoarece interesul arătat până în prezent pentru această privatizare este unul foarte mare.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 14:22
Ministrul Economiei exclude posibilitatea ca privatizarea Oltchim să eşueze

‘Există un interes foarte mare şi eu ştiu foarte bine ce se întâmplă, fiecare are un avantaj şi un interes regional în a prelua Oltchim, iar interesul se va manifesta. Dacă am fi fost la debutul crizei economice, poate ne puteam pune această întrebare, dar în acest moment nu. (…) În mod normal, 31 martie este finalul pe această procedură. (…) Ofertele vor fi depuse şi vor fi desfăcute la 31 martie. (…) Deocamdată, firmele interesate şi-au angajat firme de consultanţă, au intrat în camera de date, deci sunt în procedurile fireşti pentru acest moment’, a declarat Andrei Gerea la Piteşti, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Economiei a precizat că pentru privatizarea Oltchim există discuţii, aflate într-o fază mai mult sau mai puţin avansată, cu companii din România, China, Azerbaidjan, Rusia şi Turcia.

‘S-au înscris în această cursă pentru Oltchim mai mulţi jucători importanţi. Deocamdată (…) este consorţiul format din cele două companii chinezeşti, sunt cei de la Chimcomplex, este compania MOL din Ungaria. Totodată, mai sunt discuţii cu un consorţiu rusesc şi să vedem dacă reuşim să păstrăm în cursă Socar. De asemenea, sunt discuţii cu trei companii din Turcia pentru a se înscrie în această competiţie, vom vedea dacă individual sau dacă vor forma un consorţiu’, a spus Andrei Gerea.

El a adăugat că s-a ajuns la o concluzie unanimă cu privire la o privatizare în sistem integrat, care să includă atât combinatul de la Râmnicu Vâlcea, cât şi Divizia Petrochimică Bradu de la Piteşti.

‘La un moment dat se vorbea doar de Oltchim. După aceea, s-a analizat şi s-a evidenţiat în activitatea administratorului judiciar că e nevoie de Divizia Petrochimică Bradu. Ulterior, începând cu venirea companiilor din China, s-a clarificat pentru toată lumea că este nevoie de tot ce este la Piteşti. Vom vedea în ce măsură lucrurile acestea vor fi coagulate şi oferite investitorilor’, a explicat ministrul Economiei.

Referitor la posibilitatea ca statul să preia de la OMV Petrom rafinăria de la Piteşti, pentru a o vinde apoi la pachet cu Oltchim, Andrei Gerea a admis că există discuţii în acest sens cu compania austriacă, dar ele sunt deocamdată confidenţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este ”o soluţie de ultimă instanţă”
OMS: Vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este ”o soluţie de ultimă instanţă”
Vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului este ''o soluţie de ultimă instanţă'', a declarat marţi directorul ...
Erbaşu: Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance. 50% din piaţa construcţiilor a apelat la asigurător
Erbaşu: Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance. 50% din piaţa construcţiilor a apelat ...
Zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance, jumătate din piaţa construcţiilor apelând ...
Nelu Tătaru: Sistemul medical din România e un sac fără fund
Nelu Tătaru: Sistemul medical din România e un sac fără fund
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, marţi, că sistemul medical din România e un sac fără fund şi, ...