Ministrul Economiei: Interesele noastre ca acţionar majoritar la Salrom nu coincid cu cele ale Fondului Proprietatea

Fondul Proprietatea intenţionează să listeze la bursă o parte din acţiunile deţinute la Salrom, iar Ministerul Economiei şi-a dat acordul, cu trei condiţii, a declarat pentru Agerpres ministrul Economiei, Costin Borc, subliniind însă că interesele celor părţi nu coincid.
Economica.net - joi, 17 nov. 2016, 20:38
Ministrul Economiei: Interesele noastre ca acţionar majoritar la Salrom nu coincid cu cele ale Fondului Proprietatea

‘La Sare (Salrom n.r) s-a vorbit foarte clar. Fondul Proprietatea vrea să listeze şi o parte din acţiunile lui. Astăzi la Sare 51% din acţiuni sunt deţinute de statul român, 49% de Fondul Proprietatea. Nu s-a pus niciodată problema ca statul să renunţe la cei 51%. Noi ne-am dat, de altfel, acordul pentru listare şi într-un mandat pe care l-am dat Adunării Generale a acţionarilor. Interesele noastre ca acţionar majoritar nu coincid cu cele ale Fondului Proprietatea’, a afirmat Costin Borc.

Acesta a adăugat că ministerul a pus trei condiţii pentru această listare, însă FP şi-a dorit un acord fără condiţii.

‘Noi am pus câteva condiţii. Una dintre condiţii a fost clarificarea din punct de vedere legal a unei obligaţii ca în momentul în care Fondul Proprietatea listează 5% şi statul să listeze 5% şi noi am spus foarte clar: vrem să corectăm printr-o Ordonanţă de Urgenţă această obligaţie, astfel încât noi să rămânem sigur cu 51%. A doua a fost: vrem să evaluăm terenurile care nu sunt incluse în capitalul social al Sării şi să le introducem în capitalul social. Şi a treia condiţie a fost, pentru a se face listarea, să se treacă la standardele IFRS de contabilitate, un proces care ar dura o perioadă. Fondul Proprietatea şi-a dorit un acord fără condiţii. Noi am fost foarte clari că nu ne putem da acordul fără condiţii şi că acestea sunt condiţiile în care putem să prevedem listarea Sării’, a explicat Costin Borc.

În ceea ce priveşte Plafar, el consideră că ar fi mai bine ca această societate să ajungă în ‘mâini private’.

‘Plafar are un brand. Eu cred că statul nu este un bun gestionar. Şi ce am văzut anul acesta m-a cam lămurit că statul nu are cum să fie un bun gestionar. Acum, vrea statul să păstreze un pachet minoritar, vrea statul un pachet chiar majoritar, dar să aibă un partener care să fie un manager mult mai puternic decât Consiliul de Administraţie? Astăzi avem un Consiliu de Administraţie independent, un director selectat profesionist, avem o scrisoare de aşteptări, ce ne dorim de la ei să facă..Haideţi să vedem…Eu cred că adunând împreună cât se poate obţine din privatizare, plus ce beneficii aduce statului din taxe o firmă, care este profitabilitatea, probabil că pe un business plan desfăşurat, o firmă ca Plafar, unde nu ai nişte interese strategice majore, ar fi probabil mai bine în mâinile private. Dar nu este o decizie pe care să o ia acest Guvern şi în niciun caz cu trei săptămâni înainte de alegeri’, a precizat Borc.

Referitor la Oltchim el a menţionat că este încrezător în derularea cu succes a procesului de reorganizare, reprezentanţii ministerului continuând dialogul cu Comisia Europeană pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de societate, ceea ce va oferi certitudine juridică atât potenţialilor investitori, societăţii cât şi creditorilor.

În luna august, SC Oltchim SA a anunţat iniţierea procesului de vânzare prin pachete de active. În acest sens, s-au făcut paşi importanţi, acest proces se desfăşoară într-un mod profesionist, transparent şi nediscriminatoriu şi există interes pe piaţă pentru pachetele de active.

În perioada imediat următoare, Oltchim va transmite celor interesaţi mai multe detalii, care le vor permite acestora să formuleze o ofertă neangajantă.

Oltchim este în insolvenţă din ianuarie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Industria globală a ambalajelor va atinge un trillion de dolari
Industria globală a ambalajelor va atinge un trillion de dolari
Industria globală a ambalajelor va creşte cu circa 30%, până în anul 2025, până la valoarea de 1 trilion de dolari, ...
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, că este "aproape imposibil" ca o persoană să nu se infecteze ...
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr ...